digitale
IT

Iedereen zou een beetje IT’er moeten zijn

03.06.2019
door Hermien Vanoost

Bedrijven blijven in groten getale om IT’ers smeken. Het actieplan Digital Belgium van de vorige federale regering heeft daar niet zoveel aan veranderd. Hoe komt dat? En wat moet er gebeuren om meer mensen voor een ‘digitale carrière’ te laten kiezen?

Van april vorig jaar tot en met maart dit jaar ontving de VDAB ruim 4.200 vacatures voor analist-ontwikkelaar en dat terwijl er in diezelfde periode gemiddeld slechts 891 werkzoekenden over de juiste competenties beschikten om deze jobs in te vullen. Daarmee is analist-ontwikkelaar een van onze meest hardnekkige knelpuntberoepen. Dat ondervinden ze zelfs bij Google, dat in ons land een hoofdkantoor en een datacenter heeft. Thierry Geerts, CEO van Google in België, vertelt: “Ook al hebben wij een bekende naam, dan nog is het lastig om technische en IT-profielen te vinden. Vaak kunnen we niet anders dan hen uit het buitenland halen.”

Algemene desinteresse

Voor Geerts gaat het probleem verder dan het tekort aan IT’ers. Hij merkt in onze samenleving een algemene digitale desinteresse in technologie op. “Als bijvoorbeeld het woord digitalisering valt, dan gaat het steevast over jobverlies en de risico’s rond privacy. Dat is spijtig, want we zouden het net zo goed over de vooruitgang en de voordelen kunnen hebben.” De bewijzen daarvoor vindt hij in een recente studie van Agoria die stelt dat er voor elke job die door de vergrijzing dreigt te verdwijnen, er 3,7 nieuwe in de plaats komen. In zijn boek Digitalis pleit hij er dan ook voor om de angst opzij te zetten en de revolutie te omarmen. “Iedereen zou een beetje IT’er moeten worden”, stelt hij. “Hoog tijd om er echt in te geloven.”

Goesting

Dat er een belangrijke rol weggelegd is voor onze scholen, staat volgens de Belgische topman van Google buiten kijf. “Het is daar dat de goesting moet beginnen”, zegt hij. “We moeten jongeren vanop de schoolbanken met digitale technologie laten kennismaken, op een manier die zij leuk vinden en die hen inspireert om erin verder te gaan.” Geerts verwijst naar organisaties als CoderDojo en CodeFever, die vandaag al na de schooluren programma’s op maat van kinderen organiseren. “Het zou goed zijn als we dat aanbod in de scholen integreren, zodat alle kinderen ermee in aanraking komen. Niet alleen de kinderen van ouders die al overtuigd zijn.”

Geregeld moeten we kandidaten weigeren omdat de cursussen vol zitten en we geen extra financiering geregeld krijgen. Absurd in deze tijd van grote IT-noden.
Karen Boers, BeCode

Op de politieke agenda

Ook politiek hoopt hij op een versnelling. Het actieplan Digital Belgium, dat de vorige minister van Digitale Agenda Alexander Decroo lanceerde en zo’n 50.000 nieuwe jobs moest opleveren, zat inhoudelijk goed in elkaar, maar bleef volgens Geerts te veel binnenskamers hangen. “De digitalisering hoort op de agenda van álle ministers te staan. We hebben een plan nodig dat door de hele regering gedragen wordt en waarover breed gecommuniceerd wordt, een beetje zoals de campagne uit de jaren 80 over de derde industriële revolutie.”

IT-opleiding

Dat het ambitieuzer mag en met meer oog voor de lange termijn horen we ook van Karen Boers van BeCode, een school waar werkzoekenden een gratis, intensieve en praktijkgerichte digitale opleiding tot webontwikkelaar kunnen volgen. Op twee jaar tijd hebben 200 mensen, waarvan het merendeel maximum een diploma secundair onderwijs op zak heeft, het traject gevolgd. Nog eens 300 mensen zijn ermee bezig. Van die eerste groep is 80 procent intussen in de sector aan de slag. “Als je ziet wat wij in een dik half jaar met onze deelnemers kunnen bereiken, dan bevestigt dat hoeveel potentieel er is.” Ook meer en meer bedrijven zien die meerwaarde in en kloppen rechtstreeks bij BeCode aan om samen te werken of hun administratieve medewerkers te laten omscholen.

Tandje bijsteken

Hoe indrukwekkend het parcours van BeCode ook is, Boers gelooft dat het allemaal nog sneller zou kunnen gaan. “Eigenlijk groeien we vandaag met de rem op. Geregeld moeten we gemotiveerde kandidaten teleurstellen omdat de cursussen vol zitten en we geen extra financiering geregeld krijgen. Absurd in deze tijd van grote IT-noden.” Ze hoopt in elk geval dat er met de nieuwe regering in het vooruitzicht een meer stabiel systeem van publiek-private financiering komt zodat het programma van BeCode een structurele oplossing voor het tekort kan worden.

Vorig artikel
Volgend artikel