betalingen
E-commerce

Even wuiven en afrekenen

23.06.2021
door Rosalie Van Hoof

Met je smartphone een factuur betalen en met je handpalm afrekenen bij de frituur. Sciencefiction of toekomstmuziek? Volgens deze experts is dat vooral afhankelijk van de wil van de consumenten en handelaars, want: “de technologie is er alvast klaar voor.” 

Betaalevolutie

Er is een betaalevolutie aan de gang. We spenderen gulzig onze euro’s, maar de briefjes en munten blijven steeds vaker en langer in de gleuven van de portefeuille steken. “Een kantelpunt was de coronacrisis”, vertelt Leo Van Hove, professor Economie aan de VUB. “Door de berichten over hygiëne betaalden veel mensen in deze periode voor het eerst contactloos. Ze beseffen nu hoe eenvoudig en vlug dat gaat, en zullen dat blijven doen.” Dat merken ze ook bij Bancontact Payconiq Company. Maar liefst 4,9 miljoen Belgen gebruiken de app of een banking-app die het systeem integreert. Daarentegen zagen ze een serieuze daling van 40 procent in geldafhalingen bij bankautomaten ten opzichte van 2019.

Toch is cash (nog) niet ten dode opgeschreven. Fiscale redenen en de wet der gewoonten vormen daarvoor de verklaring. “Vooraleer er een echte omwenteling plaatsvindt, moeten drie spelers mee zijn in het verhaal: banken, handelaars en consumenten”, legt Van Hove uit. Betaalgewoonten zijn blijkbaar even hardnekkig als andere gewoonten. Wel halen we steeds vaker onze bankkaart boven bij het afrekenen. “Veel terminals zijn hier inmiddels op aangepast.” 

Sleutels van je bankrekening

De bankkaart zoals we hem kennen blijft relevant, al is dit eigenlijk louter een ‘sleutel’ naar je bankrekening. Een smartphone is een ander voorbeeld van zo’n sleutel. Die gebruiken we nog niet snel in de winkel, maar wel bij online bestellingen. “Wij telden 125 miljoen mobiele betalingen vorig jaar”, zegt Nathalie Vandepeute, CEO bij Bancontact Payconiq Company. Dat is een absoluut record. “70 procent van de mensen die online bestellen en willen betalen via de Bancontact- of Payconiq-betaalmethode, doen dat met hun telefoon. Niet met de kaartlezer.” De bankkaart gaat dus nog een tijd mee, maar de kaartlezer is binnenkort misschien voltooid verleden tijd. 

Betalingen worden steeds minder zichtbaar en verlopen steeds eenvoudiger.

- Leo Van Hove, professor Economie aan de VUB

Grens vervaagd tussen online en offline

Hoewel we nu een onderscheid maken tussen online en offline betalingen, zal net die grens in de toekomst vervagen. “De ontwikkeling van embedded payments is vandaag al volop aan de gang in de VS en China”, vertelt Van Hove. “Er zijn winkels van Amazon waarbij je gewoon betaalt met je hand. Je bankkaart is gelinkt aan de afdruk van je palm.” Zo kun je iets online bestellen en dat vervolgens snel afhalen door je hand in de winkel tegen een scherm te drukken. “In China is gezichtsherkenning al operationeel. Betalingen worden op deze manier minder zichtbaar en verlopen eenvoudig. Bij ons merk je deze ontwikkeling aan de opkomst van alternatieve betaalsystemen waarbij je mobiel kunt betalen in de app van de retailer zelf – je wordt niet meer doorverwezen naar de app van je bank.” 

Alternatieven

De Payconiq-betaalmethode is een van die alternatieven. “Ook voor handelaars is dit interessant. Klanten kunnen hun klantenkaart in de Payconiq by Bancontact-app laten scannen in de winkel en zo direct de korting ontvangen en betalen.” Betalen zonder moeite. Vandepeute benadrukt echter dat het de lokale handelaars en consumenten zijn die bepalen of de evolutie zich voltrekt: “Onze taak is om hen zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden.” En die zullen nog wel toenemen. “We bouwen verder aan innovatie, zoals betalen met een horloge of sleutelhanger. Verder willen we liefst zo veel mogelijk in één app integreren, zodat je niet langer tien apps moet installeren. Sowieso zijn we ervan overtuigd dat mobiele betalingen binnen vijf jaar de standaard zullen zijn.”

Of we dan ook al gaan betalen met onze handpalm is minder vanzelfsprekend. “De technologie is er al. Dat zit allemaal in de pijplijn, maar er is een groot verschil tussen de grote spelers en kleine handelaars”, aldus Van Hove. “Je mag niet vergeten op hoeveel plaatsen we vandaag onze kaart wel niet gebruiken: bij de bakker, aan parkeerterminals, geldautomaten… Het zal dus nog even duren voordat we betalen door eens te wuiven met onze hand.”

Vorig artikel
Volgend artikel