life sciences
R&D

De levenslijn van farma en life sciences

09.09.2019
door Hannes Dedeurwaerder

Onze farmaceutische en life science-knowhow is wereldwijd toonaangevend. Maar om dat zo te houden, is het absoluut noodzakelijk in te zetten op R&D. Want alleen zo zal de sector het hoofd kunnen bieden aan uitdagingen als kostenverlaging, nieuwe samenwerkingsverbanden en efficiëntere businessprocessen.

We mogen dan een klein land zijn met weinig grondstoffen, in bepaalde sectoren spelen we echt Champions League. Bijvoorbeeld life sciences en farmaceutica. Alleen al de aanwezigheid van belangrijke farmaceutische spelers als Janssen Pharmaceutica, UCB, Omega Pharma of het farmaceutisch biotechnologiebedrijf Galapagos spreekt boekdelen.

Koploper in farma

Sterker nog: de tien grootste farmabedrijven ter wereld hebben een vestiging in ons land. “Zeker op Europees vlak staat ons land op kop”, aldus Gert Verreth, woordvoerder van essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences. “Om je een idee te geven: ons land telt amper twee procent van de Europese bevolking, maar is wel goed voor tien procent van de R&D-inspanningen in Europa. We boksen dus echt wel boven ons gewicht. Dat komt vooral door het unieke ecosysteem dat we hier hebben: naast de sterke concentratie van vooruitstrevende bedrijven heb je hier ook sterke kennisinstellingen: universiteiten, universitaire ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. Dankzij de intense samenwerking binnen dat netwerk zijn we als land uniek.”

‘De focus binnen R&D moet op nieuwe medische oplossingen en formules liggen.’
— Jens Hendrickx, Talenco

Belang van clinical trials

Dat alles uit zich onder meer in heel wat zogenaamde clinical trials, studies rond nieuwe geneesmiddelen die bij het begin van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen worden ingezet. “Van het eerste idee voor een nieuw medicijn tot het effectief in de markt zetten ervan moet je toch tien à twaalf jaar rekenen”, aldus Verreth. “Dat is voor farmabedrijven een lange periode. Daarom zijn goede clinical trials cruciaal, en op dat vlak is ons land nummer twee in Europa. Jaarlijks lopen hier zo’n 1.500 klinische testen. Eén op de vijf studies rond nieuwe kankermedicijnen wordt in ons land uitgevoerd.”

Innovatie in het DNA

Om die koppositie te behouden en versterken, is inzetten op R&D een must. Het vloeit ook voort uit de inherente drang naar vernieuwing binnen de sectoren. “Innovatie zit in het DNA van farma- en life sciencebedrijven”, gaat Verreth verder. “Constant gaan ze op zoek naar nieuwe geneesmiddelen en therapieën, die voor heel wat bedrijven niets minder dan hun levenslijn vormen. Alles start dus gewoon bij R&D – het is als het ware een vereiste om toekomstgericht te kunnen werken.”

Steun en partnerships

Ook Jens Hendrickx, managing director van Talenco, servicebedrijf met een eigen R&D-afdeling, beseft de noodzaak van research & development. “Farmaceutica en life sciences zijn prachtige domeinen die prachtige producten ontwikkelen. De overheid ondersteunt die dan ook maximaal en structureel met subsidies – meteen ook de reden waarom ons land koploper is. Als de overheid iets goed doet, mag dat ook gezegd worden (lacht). Met die subsidies en investeringen moet de focus zeker op R&D liggen, vooral dan om nieuwe medische oplossingen en formules te ontwikkelen. Dat is nu eenmaal hun corebusiness. Logistieke ketens laten ze beter over aan service & solutionsbedrijven, dat is dan weer onze specialiteit. Het gaat erom goede partnerships te ontwikkelen, om samen aan betere gezondheid te kunnen werken.”

Kennis delen

R&D komt in de eerste plaats neer op informatie en data. En waar bedrijven vroeger geneigd waren hun knowhow voor zich te houden, wordt er nu meer gedeeld om tot betere oplossingen te komen. “Het komt er ook gewoon op aan om de maatschappij te verbeteren via knowledge building en knowledge sharing”, aldus Hendrickx. “Ik heb de indruk dat bedrijven veel minder moeite hebben om hun resultaten en informatie – in de mate van het mogelijke, natuurlijk – te delen. Ze beschouwen elkaar niet langer als concurrenten, eerder als concullega’s binnen één en hetzelfde ecosysteem.”

Wat is essenscia?

essenscia is de spreekbuis van ruim 720 sectorbedrijven binnen de chemie, kunststoffen, farma en biotech. Als je weet dat die sectoren in Vlaanderen goed zijn voor 60.000 werknemers, een kwart van de omzet, een derde van de export en een derde van de toegevoegde waarde, dan weet je dat zo’n organisatie broodnodig is. En al zeker als je weet dat die sectoren goed zijn voor ongeveer de helft van alle industriële uitgaven in R&D én de helft van alle buitenlandse investeringen.

De Belgische (bio)farmaceutische sector in cijfers

De sector kan mooie cijfers voorleggen: zo bleek dat in de periode 2014-2018 de werkgelegenheid binnen de (bio)farmaceutica met net geen 10 procent is toegenomen. Verder bleek dat in diezelfde vijf jaar de investeringen in onderzoek en ontwikkeling door de (bio)farmaceutische bedrijven met maar liefst 40,6 procent stegen. Meer nog: 2018 was zelfs een recordjaar, met een stijging van 3,8 procent van het aantal jobs én investeringen in onderzoek en ontwikkeling die goed waren voor 3,6 miljard euro. Met recht en reden kunnen we stellen dat (bio-)farmaceutische bedrijven mee het kloppend hart van de Belgische kenniseconomie vormen.

Vorig artikel
Volgend artikel