studiekeuze
Jongeren

Start je carrière vanuit uniek talent

09.02.2020
door Fokus-online.be

Meestal heb je als millennial hoge verwachtingen van je eerste job en werkgever. Mede onder invloed van je omgeving. Hierdoor komt er veel druk op je job- of studiekeuze te staan. Daardoor steekt keuzestress, faalangst en perfectionisme de kop op.

Omwille van deze hoge verwachtingen is het dan ook niet verrassend dat millennials veel meer worstelen met hun studie- en jobkeuze dan voorheen. Een recente Belgische studie van ARES toont aan dat dit nefast is voor hun slaagkansen. ‘In het eerste jaar faalt 65 procent van de millennials aan de hogeschool of universiteit. 40 procent van de studenten haalt uiteindelijk niet het hogere diploma dat hij/zij ambieerde.’

Bewust verlangen

Enerzijds is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van je ambities en langetermijndromen. Hieruit kun je afleiden waarnaar je verlangt in je carrière. Verder is het belangrijk te beseffen wat je specifieke talenten, drijfveren en competenties zijn. Vervolgens kun je een carrièreplan op lange termijn uitwerken. Daarop baseer je jezelf dan om op korte termijn zodanig de juiste studie- en/of beroepskeuze te maken.

Meer motivatie

Als je op deze manier tewerk gaat, beschouw je eigenlijk de eerste studie- en/of beroepskeuze als een eerste stap naar je langetermijncarrièredoelstelling. Hierdoor wordt de druk op deze eerste stap of keuze minder groot. Daardoor vermindert faalangst of keuzestress bijgevolg. Bovendien blijken studenten meer gemotiveerd om de nodige discipline aan de dag te leggen tijdens hun studie- of beroepskeuze als ze een langetermijndoelstelling voor ogen hebben.

‘WEES JE BEWUST VAN JE AMBITIES EN LANGETERMIJNDROMEN.’

Beroepskeuzetest

Ik raad elke millennial aan om al eens de jobmarkt te verkennen door bijvoorbeeld een gratis beroepskeuzetest online te doen. Bijvoorbeeld op thejobmatcher.be. Dat kan je al heel wat inspiratie bieden. Ook is het handig om een professionele job- of studentencoach in te schakelen die je helpt bij het ontdekken van je talenten. Bij The Job Coach ontwikkelden we bijvoorbeeld zowel gespecialiseerde studiekeuze- als beroepskeuzetrajecten waarin de student zelf, alsook de ouders, betrokken worden.

Talenten identificeren

Een job- of studentencoach slaagt er vaak beter in om jouw talenten en carrièredromen te identificeren dan jijzelf. Dat kan een enorme boost voor je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen betekenen. Ook heeft zij of hij vaak een neutrale en realistische kijk op jouw competenties en de haalbaarheid van je studiekeuze. Dat zal je slaagkansen en je werk- en/of studieplezier achteraf aanzienlijk verhogen.

Vorig artikel
Volgend artikel