vrijwilliger
België

Samen staan we sterk

08.05.2019
door Fokus-online.be

De waterschaarste in grote delen van Afrika, de armoede die miljoenen mensen treft en een kind met een slechte thuissituatie. Het grijpt ons allemaal aan. Toch zet volgens een studie van de Koning Boudewijnstichting maar 12,5 procent van de Belgische bevolking zich in om van deze wereld een betere plaats te maken. Ines Penders (25) is daar één van.

Sinds afgelopen zomer is Ines vrijwilliger voor AJOK. Dat staat voor ‘Alle Jongeren Op Kamp’. Zoals de naam zegt, organiseert de vereniging kampen. En dat doet ze specifiek voor kinderen en jongeren met een kwetsbare achtergrond. “Het is de bedoeling dat ze bij ons een leuke tijd beleven”, zegt Ines. “Wij willen dat ze al hun problemen achter zich kunnen laten en gewoon kind kunnen zijn, al is het maar voor even.”

Polyvalent vrijwilliger

Ines is begonnen in de keuken. Daar maakte ze samen met andere vrijwilligers eten voor de kindjes klaar. Maar in feite was ze polyvalent en deed ze verschillende dingen. Zo hielp ze onder andere ook mee met de voorbereiding van spelletjes. En dat deed ze allemaal met heel veel plezier. “Het schept ongelooflijk veel voldoening. Ook al is het, zowel mentaal als fysiek, nogal zwaar”, aldus de jongedame. Het kamp waar Ines mee is gegaan, was immers voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar.  Zij vertelden wel eens aangrijpende verhalen, over agressie bijvoorbeeld. “En dat doet wel iets met je, zeker omdat ze zo jong zijn.”
Daarbij hadden de kinderen permanente begeleiding nodig. Het is dus niet zo dat je wat activiteiten in elkaar moet steken voor overdag en dat je ’s avonds rustig in je bed kunt kruipen. Want ook ’s nachts moet er een oogje in het zeil gehouden worden. Daarom slapen de vrijwilligers zelf bij de kinderen. En dat weegt door. “Na zo’n week moeten de meesten onder ons toch even recupereren.”

Het mooie aan vrijwilligerswerk is juist dat je iets voor iemand anders doet, zonder daarvoor iets in de plaats te willen.

Verrijkend

Behalve dat een kamp met AJOK je veel voldoening geeft, vergt het dus ook heel wat energie. En dat houdt sommige vrijwilligers tegen, wat de zoektocht naar helpende handen niet bepaald eenvoudig maakt. Tot op de dag voor het kamp wordt er volgens Ines nog naar vrijwilligers gezocht, iets wat ze betreurt. Want zonder vrijwilligers, geen kamp. En dat zou ontzettend jammer zijn voor de kinderen die er elk jaar weer naar uitkijken. Ines raadt dan ook iedereen aan om het zelf eens te proberen. Want het werk bij AJOK is voor zowel de kinderen als voor jezelf positief, vertelt ze. “Ook voor mijzelf is het een hele verrijking geweest. Ik zie in hoeveel mensen in België in de moeilijkheden zitten. Nu pas besef ik echt hoe goed ik het zelf heb.”

Samen sterk

Wat Ines ook beseft, is dat er nog steeds veel mensen met een goed hart zijn. “Als we acties doen om geld in te zamelen, laten mensen zich vaak van hun beste kant zien”, zegt ze. Dat was ook bij de kaas- en wijnavond die ze onlangs hielden het geval. Toen zat Ines aan de kassa. Als ze de eters hun rekening presenteerde, gaven ze vaak een centje extra. Iets wat haar veel deugd deed. Of ze het dan erg vindt dat ze van dat geld zelf geen cent te zien krijgt? Zeker niet. “Het mooie aan vrijwilligerswerk is juist dat je iets voor iemand anders doet, zonder daarvoor iets in de plaats te willen”, zegt ze. Ook in de toekomst is ze van plan om zich vrijwillig te blijven inzetten. En ze raadt iedere Belg aan om hetzelfde te doen. “Want het cliché klopt gewoon”, zegt ze. “Samen staan we sterk.”

Vorig artikel
Volgend artikel