Kerstmis
Maatschappij

Ready, set, stress? Niet met deze tips!

10.12.2019
door Elise Coppens

Gaat Kerstmis bij jou standaard gepaard met kerststress door de zoektocht naar de juiste outfit, het kiezen van originele cadeaus en de decoratie voor een gezellig en stijlvol interieur? Je bent zeker niet de enige. Deze tips stomen je helemaal klaar voor een najaar zonder stress.

Tiany KiriloffFulltime fashionista en influencer

MODE

Wat zijn de trends voor dit najaar?

“Opvallend is dat er steeds meer kan. Als we kijken naar terugkerende trends, dan is de pied-de-poule een print die we dit najaar overal zien. Daarmee kun je alle kanten uit door te kiezen voor een deux-pièces met een vestje en een broek, of een jurk in oversized pied-de-pouleprint. Ook de dierlijke prints zijn nog steeds aanwezig. Naast de typische luipaardprint is de slangenvariant dit jaar ook van de partij. Die print kan evengoed feestelijk zijn. Verder zijn er nog altijd veel franjes, zoals pailletten, die elk jaar terugkomen. Tot slot zijn er nog stoffen zoals floer in warme kleuren − denk: bordeaux − te zien deze winter. Het wordt ongetwijfeld een luxueus najaar.”

Hoe houd je het budgetproof?

“Het is alvast een belangrijke tip om eerst in je eigen kleerkast te kijken wat je nog hebt liggen. Een van de grootste tips is toch echt die eigen kast induiken en dat ene item, dat perfect is om met de feestdagen te dragen, een update te geven met behulp van accessoires. We zien ook dat alles steeds meer geaccessoiriseerd wordt. Natuurlijk moet het wel in evenwicht blijven. Als je kiest voor maxi-oorbellen, dan moet je niet overdrijven met de kettingen die je draagt. Heel hard in de mode nu zijn de gouden schakelkettingen. Die zijn een beetje vintage inspired, maar er zijn heel wat betaalbare varianten van terug te vinden.”

Hoe bereid je de feestdagen voor zonder kerststress?

“Ik weet niet of dat bestaat zonder te stressen (lacht). Elk jaar opnieuw voelt het toch weer aan als een rush, omdat het vaak een aaneenschakeling is van veel zaken die in orde moeten zijn, en daarnaast moet je ook nog je werk afkrijgen. Als je dat gevoel compleet wilt vermijden, dan moet je heel snel beginnen. Als in: eigenlijk moet je nu al bezig zijn. Na een tijd voelt het alsof je alle cadeaus al hebt gegeven, dus wordt het moeilijker om nog toffe dingen te bedenken. Begin al eens te brainstormen. Zo kom je sneller op originele en persoonlijke cadeaus zoals fotoalbums voor de oma’s of leuke koffietassen en kalenders met foto’s erop.”


Anne-Catherine GeretsInterior stylist bij Cloclo Studio, art director van Tillborg Brasschaat

CADEAUS

Wat zijn de trends voor dit najaar?

“Van een cadeauverpakking kun je echt iets moois maken. Dit najaar zitten die trends tussen twee uitersten in. Enerzijds is de less is more-trend zichtbaar in het interieurlandschap, waarbij alles er heel rustgevend en naturel uitziet, met veel Japanse, Scandinavische en natuurlijke invloeden. Dat uit zich in een vrij eenvoudige cadeauverpakking op basis van wat kraftpapier met een leuk lintje errond of een tof extraatje, zoals een sticker. Anderzijds heb je the bigger the better. Dat zijn dan cadeauverpakkingen die over the top gaan met color blocking, veel linten, veel frulletjes en papieren die gecombineerd worden − en soms zelfs vloeken − maar toch nog mooi zijn.”

Hoe houd je het budgetproof?

“Een handige tip, die je elk jaar kunt toepassen, is het bijhouden van de cadeauverpakkingen van het jaar ervoor. Op die manier kun je altijd recycleren door bijvoorbeeld uit het oude cadeaupapier stickers of andere leuke details voor op het nieuwe cadeaupapier te maken. Heb je nu papier met lilakleuren, terwijl je vorig jaar geel met sterretjes had? Knip die sterretjes dan uit en plak ze op het lilapapier. Op die manier kun je upcyclen. Zo heb je het ecologische aspect mee en je verpakking ziet er meteen uniek uit. Daarnaast kun je zeker een kijkje nemen in toffe budgetproof winkels zoals Hema, Flying Tiger of Dille & Kamille.”

Hoe bereid je de feestdagen voor zonder kerststress?

“Ik denk dat de hoeveelheid kerststress die je ervaart, afhangt van jezelf. Uiteindelijk draait Kerstmis rond samenzijn met mensen die je graag ziet. Je kiest volledig zelf hoe groot je dat allemaal maakt. Zoals bij alles geldt: hoe meer voorbereiding, hoe minder stress. Als je cadeaus moet kopen, doe dat dan niet meer de laatste dagen. Dan vind je niets meer. Als je online bestelt, komt het te laat aan of dan zit je in de drukte van alle mensen die last minute kerstshoppen. Daarnaast verspreid je zo de kosten van de cadeaus over de hele maand. Hoe vroeger je eraan begint, hoe creatiever je kunt zijn.”


Dorothee DuboisEigenaar van THE FRESH LIGHT, architecte, styliste en fotografe

DECORATIE

Wat zijn de trends voor dit najaar?

“Groen, wit en goud zijn traditionele kerstkleuren die in een modern jasje blijven terugkomen. Ga voluit voor een witte kerst en experimenteer met verschillende texturen van de kleur. Denk bijvoorbeeld aan gezellige schapenvachtjes, zachte plaids, sneeuwwit tafellinnen, of vouw je eigen origami kersthangers met wit papier. Kies eens voor iets anders dan de traditionele kerstboom en maak een tafelslinger van eucalyptus, een krans op basis van den of zet een mooie tak in een vaas. Je kunt de gezellige kerstsfeer op moderne manieren integreren in je interieur. Gouden accenten zorgen daarnaast voor een instant feestgevoel. Voeg die touch of gold toe in accessoires zoals bestek, kandelaars en servetringen.”

Hoe houd je het budgetproof?

“Je hoeft niet de duurste kerstdecoratie in huis te halen om je interieur er helemaal Christmas proof te laten uitzien. Vooral weelderige lichtjes zijn de sfeermakers tijdens de feestdagen en die zijn toevallig heel budgetvriendelijk. Bij de Deense keten Søstrene Grene vind je heel wat leuke en betaalbare decoratie-items waarmee je zelf aan de slag kunt, als je dat wilt. Om nog wat extra decoratief groen toe te voegen aan je interieur moet je het niet ver zoeken. Knip gewoon enkele takken uit je eigen tuin of trek eropuit voor een boswandeling en verzamel daar wat natuurlijke decoratie. Verwerk een takje groen in je tafeldecoratie of tussen de lintjes van je cadeaus.”

Hoe bereid je de feestdagen voor zonder kerststress?

“Je kunt al volop beginnen brainstormen over je ideale feestinterieur. Als je vooraf bedenkt hoe je dat zen kerstgevoel gaat creëren, dan kun je je tijdens de feestdagen helemaal focussen op het eten en het gezellig samenzijn met je gasten. Maak bijvoorbeeld een moodboard waarop je allerlei ideetjes over het interieur, de tafelsetting en de decoratie verzamelt. Zo zal het decoreren veel rustiger verlopen zonder al te veel stress. En als jij zonder stress rondloopt, dan schenk je jouw gasten naast een mooi interieur evengoed een rustig gemoed.”

Vorig artikel
Volgend artikel