life sciences
R&D

“We moeten de brug slaan tussen de life sciences en IT”


30.05.2022
door Fokus Online

Snelle vooruitgang van digitale technologie zorgt voor steeds meer data. Een trend die ook aanwezig is in de biotech en farmaceutische wereld, daar blijkt data-analyse en AI steeds populairder. Maar die vernieuwingen verwachten ook een stevige basis van goed data-management.

Zo bieden meer en complexere data grote voordelen voor biotechnologie, ze helpen bijvoorbeeld bij het ontdekken van nieuwe medicijnen. Maar dat verwacht ook investeringen in data-management & IT-infrastructuur stelt Volodimir Olexiouk, team lead AI en analytics van BioLizard. “Sommige bedrijven vragen ons om AI of analytics toe te passen op hun data. Maar eens we aan de slag gaan merken we vaak dat er grote gaten bestaan in hun data-management systeem. Dat zorgt ervoor dat we de analytische stappen niet kunnen nemen. Je moet dus eerst het data-management goedkrijgen voordat je de volgende stap kan nemen.”

Nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie mogen dan mooi klinken, eerst moet je een goede basis hebben. “Dat zien we zelfs in recruitment”, stelt Olexiouk. “Voordien was er vooral een nood aan data-analisten. Maar de nadruk ligt de laatste jaren steeds meer op data-management. Bedrijven merken dat de nood vooral in de beginfase van een data-project zit.”

Je moet eerst het data-management goedkrijgen voordat je de volgende stap kan nemen.

Data-driven organisatie

Maar hoe begin je met een beter data-management? “De eerste stap is de juiste mindset opbouwen”, stelt Liesbeth Ceelen, CEO van BioLizard. “Je moet als bedrijf willen investeren in het worden van een data-driven organisatie. Daarna heb je de juiste profielen nodig. Je hebt bio-informatici nodig, maar ook specialisten in zaken zoals AI en data-management.”

“Een zelfevaluatie uitvoeren is eveneens cruciaal”, voegt Olexiouk toe. “Welke technologieën gebruik je dus, op welke platformen bevinden die zich en hoe ga je met data om? Zeker binnen grote bedrijven is dat niet altijd even duidelijk, en het verschilt van departement tot departement. Het is essentieel om te weten welke data er binnen je bedrijf bestaan. Daarna moet je nadenken over waar je naartoe wilt, en hoe data je kunnen helpen om die doelen te bereiken.”

Data-management draait dus niet enkel rond de technologie. Ook de organisatie moet veranderen om data op een goede manier te beheren. “Er moet een goede connectie bestaan tussen het biologische en IT perspectief”, stelt Ceelen. “Bepaalde keuzes en veranderingen moeten duidelijk vertaald worden naar iedereen. Je mensen moeten op de hoogte zijn waarom we keuzes maken, en wat daar de voordelen van zijn.”

Zo is het erg belangrijk om een brug te slaan tussen de biologische wetenschappen, en inzichten uit de IT. “De life sciences en IT denken op een andere manier”, besluit Ceelen. “Maar door iedereen te betrekken, en de vertaalslag te maken, kan je verschillende departementen en disciplines op één lijn krijgen.”

Vorig artikel
Volgend artikel