software
R&D

Hoe software de zon een handje helpt

28.09.2022
door Fokus Online

Het ontwerpen en installeren van grootschalige zonnepanelenparken is geen triviale klus. Om het werk zo snel en foutloos mogelijk uit te voeren, doen veel professionele installateurs beroep op speciale software. Ook Belgische spelers zijn in deze markt actief. 

Grote zonnepanelenparken – die uit honderden en vaak zelfs uit wel duizenden panelen bestaan – worden voor de uitvoering minutieus uitgetekend. Op die manier kunnen bijvoorbeeld zaken als de beste plaatsingshoek en optimale oriëntatie bepaald worden. “Vroeger gebeurde dat veelal manueel, wat meebracht dat er vaak fouten en misrekeningen gemaakt werden”, zegt Kim Eyckmans van het Geelse bedrijf Virto Solar. “Soms werden de panelen zelfs een per een op het ontwerp toegevoegd, met heel veel copy-paste. Het gebeurde dan wel eens dat men per ongeluk twee panelen bovenop mekaar plaatste, waardoor men op het einde van de rit een paneel te veel of te weinig had. En dan kon je helemaal opnieuw beginnen.” 

Dankzij software is zo’n klus veel sneller geklaard en is de kans op fouten quasi nul. Gespecialiseerde software maakt het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch legplannen en elektrische schema’s te genereren, kabels te berekenen en bouwtekeningen te maken. “Door de ingebouwde foutdetectie is missen bijna niet meer mogelijk”, zegt Eyckmans. “Bovendien verloopt het ontwerp ook veel sneller. Bij een gemiddelde installatie spendeer je er gemakkelijk 75 procent minder tijd aan. Bovendien zijn er bij de werken zelf ook minder onderbrekingen omdat er iets fout liep in de ontwerpfase.” 

Door de ingebouwde foutdetectie is missen bijna niet meer mogelijk. Bovendien verloopt het ontwerp ook veel sneller.

De programmatuur om zonne-installaties te ontwerpen, komt in verschillende vormen. “Je kunt deze bijvoorbeeld installeren als een plugin voor AutoCAD, dat veel gebruikt wordt door grote installateurs en projectontwikkelaars”, legt Eyckmans uit. “Daarnaast werken we ook aan een apart softwareframework waarmee we op maat gemaakte webapplicaties voor groothandelaars en montagefabrikanten in de markt zetten. Via datzelfde framework komt er ook nog een webapplicatie met eigen branding. Met deze laatste kun je bijvoorbeeld foto’s van drones ingeven en daarmee heel gedetailleerde 3D-modellen van de omgeving maken.” 

Door de stroomprijzen van vandaag is er een hausse in de installatie van zonnepanelen. Zeker in landen als Duitsland en in Oost-Europa wordt er volop bijgebouwd, zegt Eyckmans. “In België, en zeker in Vlaanderen, zijn we eigenlijk ook vrij goed bezig. De gemakkelijkste daken zijn hier ondertussen al min of meer gedaan. Nu zijn de ‘moeilijke’ aan de beurt, daken waarvoor meer knowhow vereist is en waarvoor je bijvoorbeeld lichtere panelen moet gebruiken. Ook daar kan goede software zijn diensten bewijzen.” 

Vorig artikel
Volgend artikel