innovatie
Opinie

Hilde Crevits: In post-coronatijden zal innovatie belangrijker zijn dan ooit

30.09.2021
door Fokus Online

Innovatie, onderzoek en ontwikkeling, het blijven voor veel mensen enigszins abstracte begrippen. Nochtans zijn het cruciale succesfactoren om onze bedrijven productief en up to date te houden. Meer nog, innovatie maakt elke dag een wezenlijk verschil in het leven van ieder van ons.

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling

Om dit de nodige slagkracht te geven, besloten we meer dan 10 jaar geleden al een 3%-norm voorop te stellen voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Een mijlpaal die we in 2019 voor het eerst rondden. In dat jaar besteedde Vlaanderen 3,35% van het bbp of ongeveer 9,35 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Daarmee stootten we meteen ook door naar de tweede plaats in Europa. Enkel Zweden deed beter.

Sindsdien hebben we onze inspanningen alleen maar opgedreven. Op die manier realiseren we de komende jaren een ambitieus groeipad voor onderzoek en ontwikkeling en onderzoeksinfrastructuur. Dit toont aan dat we in Vlaanderen met succes de omslag aan het maken zijn naar een kennisgedreven economie. En dat is cruciaal want in post-coronatijden zal innovatie belangrijker zijn dan ooit in tal van sectoren.

Zorg- en gezondheidssector

Een van die sectoren is duidelijk de zorg- en gezondheidssector. De gepersonaliseerde en digitale geneeskunde, de sector van de ‘HealthTech’, heeft een enorm potentieel. Een bril met sensoren om epilepsie te detecteren, een draagbaar toestel voor artsen om huidkanker te detecteren of een pleister die gegevens kan verzamelen om een gepersonaliseerde behandeling uit te werken. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat innovatie vandaag al in de zorg kan betekent.

Het behandelen van patiënten op gepersonaliseerd niveau kan een wereld van verschil maken zowel voor het genezingsproces van de patiënt als voor de kosten van de gezondheidszorg. Digitale geneeskunde stelt ons ook in staat om onze gezondheid aan de hand van data beter te monitoren waardoor ziektes in een veel vroeger stadium opgespoord worden.

We maken 12 miljoen euro extra vrij voor een nieuwe speerpuntcluster om onze zorg- en gezondheidssector te innoveren.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw

Diverser landschap

In het verleden werd innovatie in de zorgsector vooral gedreven door farma-, biotech-, en traditionele HealthTech bedrijven. Tegenwoordig is het landschap veel diverser: ook IT en elektronicabedrijven zoeken mee naar HealthTech-oplossingen. Maar die krachten werden tot op vandaag nog te weinig gebundeld en de effectieve implementatie van HealthTech-oplossingen in de zorgsector was te beperkt.

Met het ‘Impulsprogramma Innovatie in de Zorg en Gezondheid’ willen we nu werk maken van een sterke kruisbestuiving tussen alle HealthTech-spelers. Op die manier beogen we niet alleen een een betere zorg voor elke Vlaming. Maar willen we van Vlaanderen ook dé hotspot van Europa maken op het vlak van medische technologieën en kwaliteitsvolle zorg. Innovatie is daarbij nooit een doel op zich maar wel een middel, een hefboom voor een betere gezondheid, voor meer jobcreatie, voor meer welvaart voor de Vlaming.

Nieuw speerpuntcluster

Om die ambitie te realiseren, maken we 12 miljoen euro extra vrij voor een nieuw speerpuntcluster waarbinnen bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en kennisinstellingen de komende tien jaar nauw zullen samenwerken om onze zorg- en gezondheidssector te innoveren. Door werk te maken zo’n samenwerking willen we niet alleen de zorg van de toekomst individueler, efficiënter en sneller maken. Maar ook een hefboomeffect creëren naar de hele Vlaamse economie.

Ik nodig u graag uit om verder te lezen en het enorme sociale en economische potentieel te ontdekken van innovatie in de zorg en gezondheid.

Hilde Crevits,
Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw

Vorig artikel
Volgend artikel