geothermie
R&D

Geothermie helpt duurzaam te verwarmen én verkoelen


30.05.2022
door Fokus Online

Geothermie wordt steeds populairder om alles van ziekenhuizen tot kantoren en appartementsgebouwen te verwarmen en verkoelen. Die technologie komt als geroepen in tijden van klimaatverandering en stijgende energieprijzen.

Geothermische energie kennen we van de grote installaties die energie opwekken, en soms tot enkele kilometers diep de grond in boren. Maar er bestaat ook ondiepe geothermische energie, die ons kan helpen bij verwarmen en verkoelen. “We gebruiken de bodem als een thermische batterij”, stelt Raf Schildermans, directeur van IFTech, een bedrijf dat zo’n ondiepe geothermische installaties bouwt. “Dus we gaan geen energie ophalen uit de bodem, of die zelfs uitputten. We maken van de bodem gebruik om warmte en koude op te slaan. In de winter, wanneer het binnen warm en buiten koud is, slaan we koude in de bodem op. Die koude gebruiken we om in de zomer te koelen. Wanneer we koelen komt er dan weer warmte vrij, die we opnieuw in de bodem opslaan, voor de winter.”

Een concept dat ideaal is nu de gasprijzen duurder worden, en de vraag naar duurzaamheid piekt. “We bieden vooral grotere systemen aan”, stelt Schildermans. “Klassiek waren dat ziekenhuizen of rusthuizen, gebouwen dus die een grote energievraag hebben, en 24/7 verwarming of verkoeling verwachten. Zij toonden als eersten interesse. Maar vandaag, onder impuls van regelgeving, CO2-reductie en hoge energieprijzen, komt er ook interesse uit nieuwe hoeken. Bij kantoren en appartementsgebouwen is de vraag plots erg hoog. De actualiteit haalt ons in.”

Volgens IFTech bespaart één van hun installaties doorgaans tussen de 60 en 80 procent aan primaire energie vergeleken met een conventionele installatie, en ongeveer hetzelfde percentage aan CO2-uitstoot.

We gebruiken de bodem als een thermische batterij.

Geïntegreerd concept

IFTech zag in 2000 het licht als ontwerpbureau, maar nu bouwen ze de hele installaties. “We moeten op een geïntegreerde manier naar zo’n systemen kijken”, stelt Schildermans. “Je hebt een hele energiecentrale nodig om die verwarming en koeling te leveren.”

Maar is zo’n geothermische installatie niet enkel mogelijk op specifieke plekken in de wereld? Tot op zekere hoogte, geeft Schildermans toe, maar in België moeten we daar niet van wakker liggen. “Bepaalde regio’s zijn natuurlijk er beter voor geschikt dan andere”, stelt hij. “Maar eigenlijk kan geothermie overal in België worden toegepast. We moeten gewoon de technologie aanpassen afhankelijk van de locatie.”

Volgens IFTech heeft het concept alvast veel potentieel om ook duurzaam te koelen, een zwaktepunt van Belgische huizen. “Men is op zoek naar thermisch comfort”, stelt Schildermans. “Wat zowel verwarming als verkoeling betekent. Zeker dat laatste is een onderbelicht aspect in België. Woningen worden steeds beter geïsoleerd, wat de nood aan verwarming vermindert. Maar het zorgt ook dat we tijdens de zomer de warmte moeilijker uit de woning krijgen. Wat zeker een uitdaging blijkt nu de zomers warmer worden. We moeten ook de shift naar duurzaam koelen maken.”

Vorig artikel
Volgend artikel