MEDVIA
Opinie

Van Gysel (MEDVIA): “De digitale revolutie in de gezondheidszorg”

30.05.2022
door Fokus Online

Met MEDVIA, de nieuwe innovatiecluster die zich inzet voor een betere gezondheidszorg en Vlaanderen als hotspot voor HealthTech op de kaart wil zetten, staan we op een kantelpunt. Corona heeft ons allemaal wakker geschud. Vandaag praat je met je virtuele dokter, morgen met je digitale tweeling? 

Door de coronapandemie zijn we in een digitale revolutie gerold, of geduwd? Terwijl iedereen aan Zoomen ging en de virusvarianten de wereld rondreisden, ging elk land aan de slag met de enorme toestroom van data. Infectiehaarden werden dagelijks gemonitord en voorspellingen regelden onze social distancing en voorkwamen de overbelasting van onze ziekenhuizen. 

Ondertussen zijn we allemaal data-lovers. We kunnen kiezen uit een waaier aan nieuwe apps, smartwatches, wearables en slimme platformen voor patiënten en consumenten. Ze meten elke stap die we zetten, hoe goed we slapen en bieden eindeloze mogelijkheden voor zorg op afstand. Een virtueel bezoek aan de dokter is trouwens in de VS al helemaal ingeburgerd. Meer dan 40 procent maakte er gebruik van tijdens de coronapandemie en 80 procent wil graag met de virtuele dokter verder. Telehealth-aanbieders maken gebruik van slimme chatbots, aangedreven door natuurlijke taalverwerking. Om zo informatie over symptomen te verzamelen en vragen door te sturen naar de juiste zorgverleners. 

Vlaanderen is een schatkamer aan HealthTech-innovaties. MEDVIA zal als facilitator optreden om de innovatiekracht en competitiviteit van de Vlaamse innovators te boosten.

- Ann Van Gysel, CEO MEDVIA

AI, of artificiële intelligentie, is trouwens essentieel om de enorme hoeveelheid vaak ongestructureerde gegevens te helpen begrijpen. Medische beeldgegevens – röntgenfoto’s, CT- en MRI-scans – maar ook vele andere bronnen, waaronder informatie over de verspreiding van overdraagbare ziektes zoals corona, de distributie van vaccins, genoom-gegevens en zelfs handgeschreven notities van artsen.

Het idee van de ‘virtuele patiënt’ ziet men als een van de belangrijkste technologische trends in de gezondheidszorg in 2022. Deze digitale simulaties van mensen dienen om geneesmiddelen en behandelingen te testen. Met als doel de tijd die nodig is om nieuwe geneesmiddelen van de ontwerpfase tot algemeen gebruik te brengen, te verkorten. In eerste instantie zal dit beperkt blijven tot modellen of simulaties van afzonderlijke organen of systemen. Men boekt echter vooruitgang in de richting van bruikbare modellen die het gehele lichaam simuleren. 

Digitale tweelingen van menselijke organen en systemen stellen artsen in staat om verschillende aandoeningen te onderzoeken en te experimenteren met behandelingen zonder risico op schade voor individuele patiënten, terwijl de noodzaak van proeven op dieren wordt verminderd. Een mooi voorbeeld is het Living Heart Project, dat in 2014 van start ging om een open-source digitale tweelingbroer van het menselijk hart te maken. Het Neurotwin-project modelleert de interactie van elektrische velden in de hersenen. Wat hopelijk zal leiden tot nieuwe behandelingen voor de ziekte van Alzheimer.

Ook Vlaanderen is een schatkamer vol HealthTech-innovaties. Met MEDVIA als facilitator zetten we in op boosten van de innovatiekracht en competitiviteit van de Vlaamse innovators.

Vorig artikel
Volgend artikel