Home Maatschappij Prettige dagen Kerstdiner zonder stress: Seppe Nobels (deel 2)

Kerstdiner zonder stress: Seppe Nobels (deel 2)

Niets zo triest als kerstavond al stressend in je keuken doorbrengen terwijl je gasten zich amuseren. Met de tips en recepten van twee topchefs tover je een indrukwekkend menu op tafel en mis je toch niets van de kerstpret.

Seppe Nobels

Seppe Nobels runt sinds 2010 zijn eigen restaurant ‘Graanmarkt 13’ in centrum Antwerpen. Hij was een van de eerste chefs in België die aan stadslandbouw deed. Op het dak van het restaurant heeft hij enkele bijenkorven waarmee hij zijn eigen honing ‘Amielo’ maakt en daarnaast is er een grote kruidentuin met meer dan 100 kruiden en enkele onbekende groentesoorten. Wat hij zelf niet kan kweken, haalt hij bij boeren uit de buurt. Alhoewel de chef voor een traditioneel kerstmenu kiest, komt zijn passie voor lokaal geteelde en seizoensgebonden producten er volledig in terug. “Maak het jezelf gemakkelijk en steun tegelijkertijd de lokale boeren en ambachtslui. Zij hebben lekkere en eerlijke streekproducten waarmee je een onvergetelijk kerstdiner op tafel zet.”

Salade van andijvie

Als voorgerecht stelt Seppe een salade van bittere andijvie met boschampignons voor. “Serveer de mooie groene kernen van de andijvie rauw met daarop, à la minute gebakken, champignons en verse jonge geitenkaas. Eventueel geef je er ook nog een vinaigrette van yoghurt en kardemom bij. Heel simpel, heel lekker!”

Gevulde kalkoen

Traditioneler dan gevulde kalkoen als hoofdgerecht kan het niet. Ofwel maak je de vulling zelf, maar je kunt daarvoor gerust ook bij de betere beenhouwer terecht. “Die is fier op zijn producten en wil zich onderscheiden van de supermarkten. Hij maakt zijn gehaktmengeling met liefde en dat proef je!” En wanneer je dan toch kiest om de vulling zelf te maken, dan zijn luxeproducten zoals truffel niet perse nodig. Een beetje venkel- of korianderzaad is volgens Seppe minstens even lekker.

Ik steek altijd veel werk in de side dishes voor bij de kalkoen. Die draaien altijd volledig rond groenten

Side dishes

“Ik steek altijd veel werk in de side dishes voor bij de kalkoen. Die draaien altijd volledig rond groenten. Liefst laat ik de Belgische klassiekers spreken zoals spruitjes, pastinaak, schorseneren, witloof… Ik breng die op een leuke, alternatieve manier zoals humus van spruiten of witloofsalade met een crème van gefermenteerde look en granaatappel.”

Appeltjes met rode biet

Voor Seppe is het not doneom op kerstavond producten van buiten het seizoen te serveren. “Een aardbeientaart bijvoorbeeld, dat vind ik echt niet kunnen.” Seppe kiest daarentegen voor typisch winterfruit: appelen. “Een heel lekker dessert is Belgische appeltjes gegaard in rode bietensap geserveerd met walnoten- of chocolade-ijs.” Een klassieke kerststronk kan ook. “Op veel boerderijen maken ze zelf ijstaarten met verse koeienmelk. Daar hebben ze vaak een verrassend lekker assortiment.”

Recept: Belgische humus van pastinaak, sojamelk en tierenteyn mosterd

Ingrediënten (voor 4 personen)

Hummus©Seppe Nobels

150 gr gedroogde kikkererwten
3 pastinaken
1 l sojamelk
Een mespunt komijnpoeder
Peper uit de molen
Zout
Fleur de sel
2 el tahina
200 gram zwarte olijven
3 el tierenteyn mosterd
2 el paneermeel

Geroosterd

2 pastinaken
1 dl deder- of olijfolie
peper
zout
enkele takken rozemarijn
enkele blaadjes laurier
enkele takken tijm
2 steranijs
2 tenen knoflook

Bereiding

Ontpit en droog de zwarte olijven in de oven op 60 graden gedurende 12 uur of op de verwarming gedurende 3 nachten en mix met de blender. Indien het te vochtig is, voeg 2 el paneermeel toe

Week de kikkererwten een nacht in water. Giet af.

Schil de pastinaken en snijd ze in stukken. Kook ze samen met de kikkererwten gaar in de sojamelk. Doe de kikkererwten met de pastinaken in de blender met komijnpoeder, mosterd, versgemalen peper en zout. Mix fijn. Doe er wat van het kookvocht bij tot het een smeuïge humus wordt.

MEER

Ondernemen in het buitenland: fiscale en juridische aandachtspunten

Internationaal OndernemenBij internationaal ondernemen komt heel wat kijken, op heel wat vlakken. Vooral fiscaal en juridisch gezien zitten er verschillende (complexe) addertjes onder het gras. Een goede voorbereiding, accurate opvolging en deskundige (lokale) begeleiding zijn geen overbodige luxe.

Leder niet langer van de koe

circulaire economieAan de Katholieke Hogeschool Limburg is een methode ontwikkeld om van appelen- en perenafval materiaal te maken voor handtassen, zo schrijft de krant De Standaard. Een mooie evolutie, maar in België en elders zijn er nog wel meer onderzoekers en ondernemers bezig om inventieve materialen te ontwikkelen die koeienleder kunnen vervangen.

Alternatieve aandrijvingen: oplossing voor de verkeersfiles?

aandrijvingen De toekomst van het vervoer moet groen worden. Zowat iedereen is zoek naar oplossingen om ons brandstofverbruik te optimaliseren.

Niet zomaar plots bio

Bio Wanneer je de term ‘biologisch’ leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het een echt bioproduct betreft. De term is namelijk wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Biologische producten worden van boer tot winkel streng gecontroleerd. 

Eten tot je kwaaltjes zijn vergeten

De winter is er. Gelukkig zijn er een aantal ingrediënten die je kunt gebruiken om je daartegen te wapenen: comfort samengebracht in vijf recepten.

‘Het inzetten van employer branding in de grote matchingcrisis’

Johan DriessensEven surfen op de career pages van IT-bedrijven en ik merk dat iedereen elkaar simpelweg copy-paste, door dezelfde vacature-template uit 1952 te gebruiken die gerust het stiefbroertje van een doodsbrief kunnen zijn! Mensen, dit is geen War for Talent maar een grote matchingcrisis!