Home Maatschappij Prettige dagen Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Niets zo triest als kerstavond al stressend in je keuken doorbrengen terwijl je gasten zich amuseren. Met de tips en recepten van twee topchefs tover je een indrukwekkend menu op tafel en mis je toch niets van de kerstpret.

Michaël Vrijmoed

In een stijlvol herenhuis in hartje Gent baat chef-kok Michaël Vrijmoed (38) sinds 2013 zijn eigen restaurant Vrijmoed uit. Met leermeesters als Guy Van Cauteren en Peter Goossens is het niet verwonderlijk dat deze talentvolle chef 8 maanden na de opening van zijn restaurant zijn eerste Michelinster binnenhaalde en in 2017 een tweede mocht toevoegen. Michaël brengt een creatieve, moderne keuken waarin hij aan de slag gaat met zowel nobele producten als zogenaamd minderwaardige ingrediënten. Naast een vis- en vleesmenu prijkt er een volwaardig groentemenu op de kaart dat verrassend creatief is. “Ik vind het veel uitdagender om met een simpel product zoals een sjalot een topgerecht te maken, dan met een topproduct.” Dat is ook de chef zijn advies voor jouw kerstmenu: “Vertrek van een simpel gerecht en pimp het met feestelijke extraatjes.”

Een voorbereide kok is er twee waard

Michaëls tip om van je kerstavond een waar feest te maken is simpel: “Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden.”

Frisse amuses

Voor Michaël geen al te zware aperitiefhapjes. “Beter geen quiches of hapjes met boter-, room- en eiermengsels. Ga voor iets fris zoals een koude soep, een toastje met gerookte paling of een lekkere witloofsalade die je ook op voorhand klaarmaakt.”

Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden Michaël Vrijmoed

Scoren met homemade chutney

Als voorgerecht raadt de chef een goede wildpaté met zelfgemaakte vijgenchutney aan. “De betere hobbyhok kan waarschijnlijk zelf paté maken, maar er zijn slagers genoeg die heerlijke ambachtelijke patés verkopen. Serveer er een briochetoast of kramiekbrood bij en zelfgemaakte chutney van vijgen. Dat is simpel en kun je een aantal dagen op voorhand al maken. Daarmee scoor je zeker bij je gasten!”

Een chique toets

Voor het hoofgerecht denkt Michaël aan een feestelijke vol-au-vent. “Gebruik eens fazant of Bressekip in plaats van gewone kip. Je gasten zullen het verschil meteen smaken. Om het wat feestelijker te maken doe je er wilde boschampignons en kalfszwezeriken bij die je op voorhand kookt en bakt. Als extraatje kun je ook nog wat wintertruffel toevoegen. Een klassiek gerecht met een chique toets.”

Afsluiten doet Michaël simpel maar goed: met een lekkere crème brulée waarop je de avond zelf nog een laagje karamel brandt. Daar kan toch niemand aan weerstaan?

 

Recept: Chutney van vijgen

Ingrediënten

1,4 kg geschilde vijgen
1,5 dl sinaasappelsap
½ st zeste van sinaas
4 el cassonade
1 el boter
2 el rode wijnazijn
2 bl laurier
2 st kruidnagel

Bereiding

Schil ongeveer 2 kilo vijgen en stoof ze in de boter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ongeveer 30 minuten compoteren tot de chutney voldoende gedikt is.

MEER

48 uren die blijven duren

ReizenHoeveel zou jij nog willen zien van de wereld? Er zijn zoveel landen, steden, dorpen of gehuchten die ieder hun eigenzinnige charme met zich meedragen. Als je wilt, kun je gemakkelijk ieder hoekje op aarde ontdekken, en wel in een verrassende 48 uren.

De festivalzomer kleurt groen

FestivalsAnno 2019 staan festivals een stuk verder dan bekers inzamelen of de occasionele vuilniszak uitdelen. Maar hoe maken organisatoren hun events echt duurzaam?

De auto denkt met u mee

TechnologieModerne auto’s hebben tegenwoordig veel weg van gemotoriseerde computers. Ook op het vlak van comfort- en veiligheidsvoorzieningen draait het nu helemaal om automatische rijsystemen, radarinstallaties en sensoren. Tony Verhelle, hoofdredacteur van De Autogids, lijst de strafste nieuwigheden op.

Maken kleren écht de man?

Bruno Van GilsMannen en mode: is dat nu eigenlijk een moeilijk huwelijk of net de perfecte match? Gaat de hedendaagse man liever kleding shoppen dan vroeger, of is zijn zin dan wel gebrek eraan van alle tijden? En welke rol spelen sociale media nu eigenlijk? Hoog tijd om de moderne man de kleren van het lijf te vragen!

De tijden van de grote villa’s zijn voorbij

Wonen in de stad De stad leeft en biedt praktisch heel wat voordelen. Alleen is ruimte er wel schaars. Kleiner wonen hoeft echter geen nadeel te zijn als je het slim aanpakt en elke plek in je woonruimte efficiënt en optimaal benut.

Een kleine hap uit de wetenschap Drie toonaangevende hedendaagse...

WetenschapAristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden –en vooral de correcte antwoorden vonden.