Home Maatschappij Prettige dagen Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Niets zo triest als kerstavond al stressend in je keuken doorbrengen terwijl je gasten zich amuseren. Met de tips en recepten van twee topchefs tover je een indrukwekkend menu op tafel en mis je toch niets van de kerstpret.

Michaël Vrijmoed

In een stijlvol herenhuis in hartje Gent baat chef-kok Michaël Vrijmoed (38) sinds 2013 zijn eigen restaurant Vrijmoed uit. Met leermeesters als Guy Van Cauteren en Peter Goossens is het niet verwonderlijk dat deze talentvolle chef 8 maanden na de opening van zijn restaurant zijn eerste Michelinster binnenhaalde en in 2017 een tweede mocht toevoegen. Michaël brengt een creatieve, moderne keuken waarin hij aan de slag gaat met zowel nobele producten als zogenaamd minderwaardige ingrediënten. Naast een vis- en vleesmenu prijkt er een volwaardig groentemenu op de kaart dat verrassend creatief is. “Ik vind het veel uitdagender om met een simpel product zoals een sjalot een topgerecht te maken, dan met een topproduct.” Dat is ook de chef zijn advies voor jouw kerstmenu: “Vertrek van een simpel gerecht en pimp het met feestelijke extraatjes.”

Een voorbereide kok is er twee waard

Michaëls tip om van je kerstavond een waar feest te maken is simpel: “Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden.”

Frisse amuses

Voor Michaël geen al te zware aperitiefhapjes. “Beter geen quiches of hapjes met boter-, room- en eiermengsels. Ga voor iets fris zoals een koude soep, een toastje met gerookte paling of een lekkere witloofsalade die je ook op voorhand klaarmaakt.”

Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden Michaël Vrijmoed

Scoren met homemade chutney

Als voorgerecht raadt de chef een goede wildpaté met zelfgemaakte vijgenchutney aan. “De betere hobbyhok kan waarschijnlijk zelf paté maken, maar er zijn slagers genoeg die heerlijke ambachtelijke patés verkopen. Serveer er een briochetoast of kramiekbrood bij en zelfgemaakte chutney van vijgen. Dat is simpel en kun je een aantal dagen op voorhand al maken. Daarmee scoor je zeker bij je gasten!”

Een chique toets

Voor het hoofgerecht denkt Michaël aan een feestelijke vol-au-vent. “Gebruik eens fazant of Bressekip in plaats van gewone kip. Je gasten zullen het verschil meteen smaken. Om het wat feestelijker te maken doe je er wilde boschampignons en kalfszwezeriken bij die je op voorhand kookt en bakt. Als extraatje kun je ook nog wat wintertruffel toevoegen. Een klassiek gerecht met een chique toets.”

Afsluiten doet Michaël simpel maar goed: met een lekkere crème brulée waarop je de avond zelf nog een laagje karamel brandt. Daar kan toch niemand aan weerstaan?

 

Recept: Chutney van vijgen

Ingrediënten

1,4 kg geschilde vijgen
1,5 dl sinaasappelsap
½ st zeste van sinaas
4 el cassonade
1 el boter
2 el rode wijnazijn
2 bl laurier
2 st kruidnagel

Bereiding

Schil ongeveer 2 kilo vijgen en stoof ze in de boter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ongeveer 30 minuten compoteren tot de chutney voldoende gedikt is.

MEER

‘Reis mee naar duurzaam ondernemen’

Nathalie BekxDe onderneming van de toekomst is per definitie duurzaam, anders blijft ze niet bestaan. Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak om te overleven in deze snel veranderende wereld. Meer nog: het gaat om ondernemen met respect voor de leefbaarheid van mens en planeet.

Jongetjes en meisjes: twee aparte werelden?

genderclichéKinderen formuleren al op een jonge leeftijd een mening over het andere geslacht. Dat is niet zo vreemd, want genderclichés opstaan al heel vroeg, weet Veerle Draulans ons te vertellen.

3 vragen aan… Tengu

Smart CityTengu: “Het smart city-concept is cruciaal. Het probleem is echter dat er veel goede ideeën zijn, maar dat ook de technologische voedingsbodem vaak ontbreekt.

Een smakelijk seizoen, 
rijkelijk gevuld

Het gezellige cocoonen is sterk aanwezig in de winter, waarbij we ons lichaam warm houden en meer tijd steken in het bereiden van een goede maaltijd.

Kiezen voor leasing

expertpanelEfficiënt transport is een basisvoorwaarde voor vlotte business. Heel wat bedrijven stappen daarom in een leasing-formule met een betrouwbare aanbieder. Maar ook particulieren maken steeds vaker gebruik van leasing, en daarbij kijken ze niet alleen naar de auto.

Een rem op de schermtijd

SchermtijdTienermeisjes lopen een groter risico op depressies door sociale media en ook het slaappatroon van jongeren wordt door de smartphone verstoord. Dat is de uitkomst van een grote studie onder 11.000 jongeren in Groot-Brittannië. Gelukkig zijn er wel wat manieren om als ouder de schermtijd van kinderen onder controle te houden.