Home Maatschappij Prettige dagen Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Niets zo triest als kerstavond al stressend in je keuken doorbrengen terwijl je gasten zich amuseren. Met de tips en recepten van twee topchefs tover je een indrukwekkend menu op tafel en mis je toch niets van de kerstpret. In deel één deelt Michaël Vrijmoed zijn beste tips. 

Michaël Vrijmoed

In een stijlvol herenhuis in hartje Gent baat chef-kok Michaël Vrijmoed (38) sinds 2013 zijn eigen restaurant Vrijmoed uit. Met leermeesters als Guy Van Cauteren en Peter Goossens is het niet verwonderlijk dat deze talentvolle chef 8 maanden na de opening van zijn restaurant zijn eerste Michelinster binnenhaalde en in 2017 een tweede mocht toevoegen. Michaël brengt een creatieve, moderne keuken waarin hij aan de slag gaat met zowel nobele producten als zogenaamd minderwaardige ingrediënten. Naast een vis- en vleesmenu prijkt er een volwaardig groentemenu op de kaart dat verrassend creatief is. “Ik vind het veel uitdagender om met een simpel product zoals een sjalot een topgerecht te maken, dan met een topproduct.” Dat is ook de chef zijn advies voor jouw kerstmenu: “Vertrek van een simpel gerecht en pimp het met feestelijke extraatjes.”

Een voorbereide kok is er twee waard

Michaëls tip om van je kerstavond een waar feest te maken is simpel: “Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden.”

Frisse amuses

Voor Michaël geen al te zware aperitiefhapjes. “Beter geen quiches of hapjes met boter-, room- en eiermengsels. Ga voor iets fris zoals een koude soep, een toastje met gerookte paling of een lekkere witloofsalade die je ook op voorhand klaarmaakt.”

“Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden.”

Scoren met homemade chutney

Als voorgerecht raadt de chef een goede wildpaté met zelfgemaakte vijgenchutney aan. “De betere hobbyhok kan waarschijnlijk zelf paté maken, maar er zijn slagers genoeg die heerlijke ambachtelijke patés verkopen. Serveer er een briochetoast of kramiekbrood bij en zelfgemaakte chutney van vijgen. Dat is simpel en kun je een aantal dagen op voorhand al maken. Daarmee scoor je zeker bij je gasten!”

Een chique toets

Voor het hoofgerecht denkt Michaël aan een feestelijke vol-au-vent. “Gebruik eens fazant of Bressekip in plaats van gewone kip. Je gasten zullen het verschil meteen smaken. Om het wat feestelijker te maken doe je er wilde boschampignons en kalfszwezeriken bij die je op voorhand kookt en bakt. Als extraatje kun je ook nog wat wintertruffel toevoegen. Een klassiek gerecht met een chique toets.”

Afsluiten doet Michaël simpel maar goed: met een lekkere crème brulée waarop je de avond zelf nog een laagje karamel brandt. Daar kan toch niemand aan weerstaan?

 

Recept: Chutney van vijgen

Ingrediënten

1,4 kg geschilde vijgen
1,5 dl sinaasappelsap
½ st zeste van sinaas
4 el cassonade
1 el boter
2 el rode wijnazijn
2 bl laurier
2 st kruidnagel

Bereiding

Schil ongeveer 2 kilo vijgen en stoof ze in de boter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ongeveer 30 minuten compoteren tot de chutney voldoende gedikt is.

MEER

Tinne Oltmans: 2019 was één groot cadeau

2019 is een jaar van verandering geweest. Als ik erop terugkijk, voel ik vooral dankbaarheid. Ik heb afscheid moeten nemen van een project dat mij heel dierbaar is, maar die breuklijn heeft ervoor gezorgd dat ik nu mijn eigen creatieve pad kan bewandelen. 

Mijn kind, schoon kind?

OpvoedenKinderen. We zien ze onvoorwaardelijk graag, maar ze kunnen evenzeer het bloed van onder onze nagels halen. Iedere generatie kent zijn ups en downs: de jengelende kleuter, de gamende pre-puber of de tiener die ’s nachts het huis weer binnensluipt. Maar als we terugblikken op alles, hoe tevreden zijn we dan? Enkele bekende koppen bekennen kleur.

Connectiviteit is de sleutel tot betere gezondheidszorg

Pascal VerdonckBelgië is op medisch vlak een leider in de wereld, maar hoe zit het met de technologische kant van de medische sector? Er worden al inspanningen geleverd, maar we zullen een tandje moeten bijsteken om te komen tot een nog betere kwaliteit van de gezondheidszorg.

Slaagkansen verhogen? 7 studeertips!

Studeren Steeds meer studenten hebben faalangst en slechts één op drie behaalt een bachelor binnen de voorziene drie jaar. Wij vroegen aan twee experten hoe je de volgende examenperiode afzwaait als primus perpetuus, zonder jezelf in te bunkeren.

De buik vol van bakstenen

Woning kopenHet verwerven van een eigen woning is al drie, vier generaties lang een vanzelfsprekendheid in België. Voor huidige twintigers en dertigers is dat echter niet meer zo. Door de gestegen prijzen van grond en materialen en het plaatsgebrek wordt het voor hen steeds moeilijker om zich ‘huiseigenaar’ te noemen. Wat betekent een ‘thuis’ nog voor hen?

Intrapreneurs: dromers die doen

Intrapreneur De term ‘intrapreneur’ is een veelgebruikt begrip. Alle bedrijven hebben nood aan intrapreneurship en menig werknemer ambieert er een te zijn. Maar wat houdt het precies in?