Home Maatschappij Prettige dagen Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Kerstdiner zonder stress: Michaël Vrijmoed (deel 1)

Niets zo triest als kerstavond al stressend in je keuken doorbrengen terwijl je gasten zich amuseren. Met de tips en recepten van twee topchefs tover je een indrukwekkend menu op tafel en mis je toch niets van de kerstpret.

Michaël Vrijmoed

In een stijlvol herenhuis in hartje Gent baat chef-kok Michaël Vrijmoed (38) sinds 2013 zijn eigen restaurant Vrijmoed uit. Met leermeesters als Guy Van Cauteren en Peter Goossens is het niet verwonderlijk dat deze talentvolle chef 8 maanden na de opening van zijn restaurant zijn eerste Michelinster binnenhaalde en in 2017 een tweede mocht toevoegen. Michaël brengt een creatieve, moderne keuken waarin hij aan de slag gaat met zowel nobele producten als zogenaamd minderwaardige ingrediënten. Naast een vis- en vleesmenu prijkt er een volwaardig groentemenu op de kaart dat verrassend creatief is. “Ik vind het veel uitdagender om met een simpel product zoals een sjalot een topgerecht te maken, dan met een topproduct.” Dat is ook de chef zijn advies voor jouw kerstmenu: “Vertrek van een simpel gerecht en pimp het met feestelijke extraatjes.”

Een voorbereide kok is er twee waard

Michaëls tip om van je kerstavond een waar feest te maken is simpel: “Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden.”

Frisse amuses

Voor Michaël geen al te zware aperitiefhapjes. “Beter geen quiches of hapjes met boter-, room- en eiermengsels. Ga voor iets fris zoals een koude soep, een toastje met gerookte paling of een lekkere witloofsalade die je ook op voorhand klaarmaakt.”

Maak het jezelf gemakkelijk en ga voor gerechten die je ofwel volledig op voorhand kunt maken of waarvan je de basis al kunt voorbereiden Michaël Vrijmoed

Scoren met homemade chutney

Als voorgerecht raadt de chef een goede wildpaté met zelfgemaakte vijgenchutney aan. “De betere hobbyhok kan waarschijnlijk zelf paté maken, maar er zijn slagers genoeg die heerlijke ambachtelijke patés verkopen. Serveer er een briochetoast of kramiekbrood bij en zelfgemaakte chutney van vijgen. Dat is simpel en kun je een aantal dagen op voorhand al maken. Daarmee scoor je zeker bij je gasten!”

Een chique toets

Voor het hoofgerecht denkt Michaël aan een feestelijke vol-au-vent. “Gebruik eens fazant of Bressekip in plaats van gewone kip. Je gasten zullen het verschil meteen smaken. Om het wat feestelijker te maken doe je er wilde boschampignons en kalfszwezeriken bij die je op voorhand kookt en bakt. Als extraatje kun je ook nog wat wintertruffel toevoegen. Een klassiek gerecht met een chique toets.”

Afsluiten doet Michaël simpel maar goed: met een lekkere crème brulée waarop je de avond zelf nog een laagje karamel brandt. Daar kan toch niemand aan weerstaan?

 

Recept: Chutney van vijgen

Ingrediënten

1,4 kg geschilde vijgen
1,5 dl sinaasappelsap
½ st zeste van sinaas
4 el cassonade
1 el boter
2 el rode wijnazijn
2 bl laurier
2 st kruidnagel

Bereiding

Schil ongeveer 2 kilo vijgen en stoof ze in de boter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat ongeveer 30 minuten compoteren tot de chutney voldoende gedikt is.

MEER

Versterk het gigantisch potentieel van duaal leren door partnerschappen

budget Als we kijken naar het budget van leren op dit moment − zo’n 13 miljard euro − betekent dat een gigantische investering, als we levenslang leren voor iedere burger willen implementeren. Hoe kunnen we dat realiseren? Wij geloven door zowel verrassende producten en dienstverlening als innovatieve businessmodellen op poten te zetten. Kortom: innovatie is de toekomst. Heel graag zelfs.

Spelen om te leren exporteren

Met je bedrijf naar het buitenland trekken, is geen triviale zaak. Om ondernemers beter bekend te maken met de uitdagingen van exporteren, ontwikkelde de bank ING, samen met Flanders Investment & Trade en Credendo, een speciaal bordspel.

Verpakkingen: een elementaire schakel

VerpakkingenVerpakkingen spelen een belangrijke rol in de supply chain, zowel in een B2B- als B2C-context. Bedrijven zijn dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om die verpakkingen te verbeteren en te optimaliseren. Zonder natuurlijk de ecologische aspecten uit het oog te verliezen.

Gezonde voeding gaat de strijd aan met diabetes

Gezonde voeding Aan diabetes lijden meer en meer mensen en dat zal in de nabije toekomst niet veranderen. We letten niet genoeg op onze voeding en krijgen dan als resultaat overgewicht. Gezond eten is dus de boodschap. Maar hoe doen we dat dan?

Codekrakers verslaan een slim virus

Het haalde nog niet zo lang geleden alle krantenkoppen en het tv-journaal: aan de UGent is een baanbrekende ontdekking gedaan die een stap zet in de richting van hiv-genezing. Wat houdt die ontdekking precies in en welke obstakels moesten overwonnen worden om zo ver te komen? Professor Linos Vandekerckhove, het hoofd van het onderzoeksteam, legt uit. 

Wereldwijd scoren met festivals

festivalBelgische festivals zijn internationaal gerenommeerd. Ons land staat dan ook ver op gebied van festivals, met een sterke organisatie en reputatie.