Home Maatschappij Prettige dagen Het kerstmenu 2.0

Het kerstmenu 2.0

Kerstmis is een traditie met een al even traditioneel menu. Hoog tijd om die traditie een moderne twist te geven op basis van de culinaire trends van het afgelopen jaar. Twee culinaire toppers geven hun smakelijke mening over het ideale kerstmenu in 2019.

Het is weer bijna zover. Die tijd van het jaar waarin we gevulde kalkoenen serveren, zakken kroketten inslaan en massaal naar de beste bakker van de buurt lopen voor de lekkerste kerststronk. Hét recept voor een geslaagde kerstmaaltijd. Niets mis mee, maar misschien kunnen we dit traditionele menu een hedendaagse update geven? Filip De Pauw van restaurant Jerom en Camille Dubois van het plantbased restaurant Camion vertalen de foodtrends van het jaar naar een culinaire kerst.

Sharing is caring

“Maak het jezelf niet te moeilijk op kerstavond, want dan bezorg je jezelf veel onnodige stress”, begint chef Filip De Pauw. “Je wilt samen genieten met je gasten aan tafel. Gerechten die je kunt voorbereiden zijn daarom een echte aanrader. Ga bijvoorbeeld voor een zeebaars in zoutkorst in plaats van een gevulde kalkoen. Niet veel werk aan en schitterend lekker. Dresseer dat mooi en je kunt er makkelijk een sharing dish van maken.” Dat sharing concept betekent ook gezelligheid ten top voor Camille Dubois van het vegan restaurant Camion. “Allemaal kleine bordjes en schotels op tafel, waarbij het aperitief eigenlijk overloopt in het diner, dat vind ik het perfecte voorbeeld van een modern kerstmenu”, klinkt het bij Camille.

Comfort food

“Bij een gezellige (kerst)maaltijd hoort natuurlijk comfort food. Vandaag zijn er zoveel plantaardige opties waarmee je een origineel menu op tafel kunt toveren. De sauzen en de kerstkalkoen die zo typerend zijn, kunnen evengoed een heerlijke butternutpompoen met veenbessen en een lekkere groentepuree worden”, geeft Camille als tip. “Door back to basics te gaan en meer te focussen op pure voeding, groenten en kruiden uit een eigen biotuin zijn er zoveel opties. Met seizoensgroenten kun je enorm veel richtingen uit”, klinkt het bij Filip.

Bewust en duurzaam koken

Groenten spelen zeker meer de hoofdrol in het culinaire landschap. “Waar drie jaar geleden vaak raar opgekeken werd wanneer je zei dat je plantaardig of veganistisch at, proberen steeds meer mensen vandaag nieuwe dingen uit. Iedereen is bewuster bezig met wat er op zijn bord ligt en welke ingrediënten eraan te pas komen”, merkt Camille op. Ook Filip ziet dat de buitenwereld steeds bewuster groenten als basis van een gerecht apprecieert, waar de interne culinaire wereld dit al langer deed. “Die terugkeer naar het artisanale en naar de pure keuken, daar hecht ik zelf veel belang aan. Dat sluit mooi aan bij de dynamische gerechten die je met groenten kunt creëren, waarbij de essentie van het product bewaard blijft.”

Don’t mock the mocktail

Wie helemaal up-to-date wil zijn met de nieuwste foodtrends van het afgelopen jaar, vervangt zijn klassieke cava of kerstcocktail dit najaar door een hippe mocktail. Camille is alvast helemaal fan. “Door de bewustere omgang met voeding beseft de consument meer dat alcohol niet nodig is om een leuke avond te hebben. Er zijn enorm veel lekkere alternatieven te bedenken.” Die mocktails zijn evengoed serveerbaar in de winter, vertelt Filip. “Kies ingrediënten uit het seizoen, zoals rode biet en veenbessen, en je komt tot de lekkerste smaakcombinaties die eveneens perfect serveerbaar zijn op Kerstmis.” 

Het kerstmenu 2.0 lijkt te bestaan uit een heerlijke mocktail als aperitief, gevolgd door heel wat sharing dishes op basis van groenten, een heerlijke zeebaars en een focus op pure ingrediënten. Daarbij is voorbereiding het geheim voor een stressloze en gezellige kerstavond. Dan blijft er bij het samenstellen van je menu nu nog maar één vraag over voor dit jaar: to turkey or not to turkey?

MEER

De chemie is goed voor België (en omgekeerd)

ChemieOns kleine landje telt een indrukwekkende hoeveelheid bedrijven in de life sciences en chemie. Waarom kiezen zoveel ondernemingen uit deze sector voor ons tochtgat aan de Noordzee? En wat hebben zij onze economie te bieden? Heel wat, zo blijkt. 

Het feelgood-gevoel werkt

Goed gevoel Dat niet iedereen het goed heeft, weten we allemaal. Bij elke gebeurtenis op deze planeet voelen we die ongelijkheid die in onze wereld heerst. Dit kan gelukkig verhelpt worden door een goed doel te steunen.

Bedrijfsovername: hoe ‘werkt’ het?

BedrijfsovernameEen bedrijf overnemen opent een wereld van (commerciële) mogelijkheden, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wat bijvoorbeeld met de typische bedrijfscultuur van beide partijen? Of hoe aan de vereisten van de overlaters tegemoetkomen?

Eerste hulp bij eerste aanwerving

Aanwerving Werknemers aanwerven is een spannende aangelegenheid, zeker wanneer je dat voor de eerste keer doet. Hoe weet je welk vlees je in de kuip hebt? Welke vragen stel je tijdens een selectiegesprek? En geef je je nieuwe medewerker meteen een vast contract? Drie ervaren ondernemers vertellen.

Weg van de culinaire clichés

culinair We hebben als klein landje heel wat culinaire troeven waar we trots op mogen zijn, behalve bier en chocolade. Een aantal foodtrends uitgelicht.

Opslag: Elk fruitje zijn truitje

verpakkingen Groenten en fruit zijn doorgaans delicate producten die – bij voorkeur – vers en ongeschonden op je bord terechtkomen. Verpakking is daarbij van cruciaal belang, van bij de oogst en gedurende de hele reis die de goederen afleggen tot ze in het winkelpunt liggen.