Home Maatschappij Prettige dagen Het is weer pakjestijd!

Het is weer pakjestijd!

Geen kerst zonder kerstboom. En geen kerstboom zonder cadeautjes! 3 bekende Vlamingen vertellen welk kerstcadeau hen steeds is bijgebleven en hoe het perfecte kerstgeschenk er voor hen uitziet.

Wim Opbrouck, presentator en acteur

Wat is het beste kerstcadeau dat je ooit kreeg? Van wie?
“Dat is zonder twijfel de vouwfiets die ik van mijn vrouw en kinderen een paar jaar geleden kreeg. Het was eigenlijk een laat verjaardagsgeschenk. En ik ben jarig in februari moet je weten (lacht)! Het is een vouwfiets van het merk Brompton, de Rolls-Royce onder de vouwfietsen. Zo’n hele mooi in college greenmet een bruin lederen zadel. Sinds ik hem heb, ben ik verknocht aan vouwfietsen. Tenzij het heel slecht weer is, rijd ik er dagelijks mee. Wanneer ik tijdens filmopnames moet wachten, dan durf ik de tijd wel eens doden door op mijn Brompton rond te rijden. Of wanneer ik op tournee ben, dan rij ik met de wagen tot aan de rand van de stad en fiets ik ermee verder tot aan de zaal.”

Wat maakt een kerstgeschenk speciaal volgens jou?
“Het moet verrassend en onverwacht zijn én het moet bij de ontvanger passen. Ik vind het leuk als de schenker duidelijk moeite heeft gedaan om het perfecte cadeau te vinden. Vaak begint dat al met een mooie verpakking. Of een misleidende verpakking: een hele grote doos voor een kleine armband ofzo (lacht). In ons gezin trekken we lootjes om te bepalen wie voor wie een geschenk moet kopen van maximum 10 euro. Er zijn 2 regels: geen kraslotjes en geen waardebonnen. Dat is te onpersoonlijk. Een zelfgemaakt cadeau mag dan weer wel. Ik ben zelf een echte gever. Ik geniet meer van een cadeautje geven, dan van eentje krijgen. Het uitdelen van de cadeaus is bij ons ook een heel ritueel, met een kringspel. Ik ben altijd de eerste die zenuwachtig word en vraagt: wanneer gaan we het eerste cadeautje uitdelen?”

Plan je op voorhand je kerstcadeaus of improviseer je last minute?
Last minute (overtuigd)! Soms koop ik mijn geschenk maar op 24 december. Hier in Kortrijk hebben we heel goede boekenhandel Theoriawaar ze mooie prullaria hebben. Ik koop dan een mooi schriftje, een schetsboek of zo’n ouderwetse stylo met 4 kleuren. Dat zijn dingen die ik zelf ook graag krijg. Ik durf ook wel in een oude drogisterij een stuk sunlightzeep kopen of voor de culinaire medemens grof zeezout. Dat zijn zaken waar je lang plezier van hebt en dat is fijn. Ja, meestal zijn de ontvangers van mijn cadeautjes wel blij. Ik mag wel zeggen dat ik talent heb om het perfecte kerstgeschenk uit te zoeken.”

Pascale Naessens, culinair auteur en keramiste

Wat is het beste kerstcadeau dat je ooit kreeg? Van wie?
“Goh, dat vind ik moeilijk om te zeggen. Er is eigenlijk niet één cadeau dat absoluut het mooiste of beste was. Mijn man en ik hebben wel de traditie om elkaar kerstgeschenken te geven, maar dat zijn eerder kleine attenties. Als we cadeautjes aan vrienden geven, dan mag het best wat ludieker zijn (lacht). Waar ik eigenlijk met kerst vooral van geniet, is de sfeer. Het is vakantie, iedereen is goedgezind én vooral: er wordt meer getafeld en gefeest! Daar hou ik enorm van.”

Wat maakt een kerstgeschenk speciaal volgens jou?
“Wanneer het duidelijk is dat iemand de moeite heeft genomen om uit te zoeken wat je tof vindt. Ik krijg bijvoorbeeld heel graag boeken. Sommige Engelstalige boeken of wetenschappelijke werken rond voeding zijn moeilijk te vinden. Als ik dan zo eentje krijg, dan apprecieer ik dat enorm! Zelfgemaakte cadeaus zijn natuurlijk ook mooi om te krijgen. Wetende dat iemand zijn energie en creativiteit erin gestopt heeft om jou blij te maken, dat is toch fantastisch? Dat vind ik veel leuker dan zomaar een geschenk uit de winkel.”

Plan je op voorhand je kerstcadeaus of improviseer je last minute?
“Last minute! Ik ben sowieso niet iemand die zaken op voorhand plant, laat staan mijn kerstgeschenken. Ik heb natuurlijk het voordeel dat ik mijn eigen spullen kan wegschenken. Ik geef vrienden vaak een van mijn boeken of een stuk keramiek cadeau. Zo’n persoonlijk geschenk vinden de meesten wel leuk. Af en toe bestel ik wel eens iets, last minute, online. Meestal zijn dat boeken, maar ik heb ooit eens een fototas besteld die dan pas een week na Nieuwjaar geleverd werd (lacht). Tja, dat is natuurlijk het lot van een last minute-shopper.”

Rocco Granata, componist, muziekproducent en zanger

Wat is het beste kerstcadeau dat u ooit kreeg? Van wie?
“Toen wij net naar België verhuisd waren, ik was toen ongeveer 10 jaar, kreeg ik van mijn vader voor kerst een fiets én een accordeon cadeau. Je kunt wel raden hoe blij ik daarmee was?! Ik volgde toen muziek in Genk en met die fiets, zo’n grote herenfiets, kon ik naar de lessen gaan. Het was trouwens mijn allereerste fiets, want in mijn geboortedorp in Calabrië had zo goed als niemand een fiets. De accordeon was van het Duitse merk Hohneren betekende de start van mijn muziekcarrière.”

Wat maakt een kerstgeschenk speciaal volgens u?
“Het geschenk moet iemand plezier doen of aan het lachen maken. Soms zet ik een hele grote kartonnen doos onder de boom met de boodschap erin dat ze het cadeau in de garage of zo moeten gaan zoeken. Ik vind het wel leuk om er een spel van te maken en de kinderen vinden dat ook geweldig. Ik probeer altijd een passend geschenk te geven. Voor mijn zoon die golf speelt, koop ik iets dat ermee te maken heeft, voor de meisjes soms oorbellen, voor mijn kleinzoon iets met muziek… Of boeken! Boeken zijn altijd een goed cadeau.”

Plant u op voorhand uw kerstcadeaus of improviseert u last minute?
“Ik koop eigenlijk het hele jaar door cadeautjes voor mijn familie en vrienden. Als ik in het buitenland ben en ik zie iets leuk, dan koop ik het. Vaak wacht ik dan niet tot een speciale gelegenheid maar geef ik ze meteen af. Alhoewel, in aanloop van de kerstperiode durf ik wel iets achter de hand te houden om onder de boom te leggen. Ik vind Kerstmis het leukste feest van heel het jaar. Ik hou heel erg van die sfeer. Bij ons geeft op kerstavond iedereen aan iedereen een cadeautje. Maar een cadeau krijgen zegt me eigenlijk niet zoveel. Waar ik het meest van geniet is stilletjes zitten kijken hoe de anderen hun pakjes openmaken.”

MEER

‘Ecologie en economie moeten geen vijanden van elkaar zijn’

Paul De BrucykerDat afval niét bestaat, wil Paul De Brucyker, CEO van Indaver, niet gezegd hebben. Waar hij wel voor pleit, is het zo efficiënt en integraal mogelijk opnieuw inzetten van afvalstromen, zij het via recyclage dan wel waste-to-energy. 

Doe het met fair

MVOHet is je misschien al opgevallen: onze aarde heeft steeds meer haar kuren. Winters worden warmer, zomers schroeiend heet. Oceanen hebben een uitgebreider plastieken rijk dan zeedierenrijk, en tijdens een wandeling door de natuur kwam je ongetwijfeld de nieuwe soort afvalboom en zijn struikvarianten reeds tegen. Milieubehoud staat prominenter dan ooit op de agenda en dat zal ook de gemiddelde consument geweten hebben.

De interieurtrends van 2018-2019: Nieuwe vertoning van je woning

interieurtrendsZoals het een goed cliché betaamt, is ook op vlak van wonen het innerlijk al wat telt. Wel, misschien niet meteen het énige belangrijke, want mensen die een huis rechtzetten van nul af aan zullen het belang van een juiste skeletbouw en baksteenkeuze wel appreciëren. Toch zijn interieurtrends van even vitaal belang: het vormt het hart van het huis, de visualisering van wie je bent en hoe je wil wonen.

Het mini-debat over de tech-stad

Smart CityJe hoort het vaak als het over smart cities gaat: ze worden bijna altijd in één adem genoemd met het gegeven technologie. Maar in hoeverre is dat correct, en maakt dat een stad effectief leefbaarder? Wat is bovendien onze rol nog middenin die smart innovations? 

Gemakkelijker? Ja, maar de moderne wagen is nog niet...

Nieuwe technologieParkeerassistentie, adaptieve cruise control en zelfs rijbaanassistentie zijn functies waar we inmiddels aan gewend zijn in onze nieuwe auto’s en die de veiligheid in het verkeer ten goede zouden moeten komen. Maar er zit nog meer nieuwe technologie aan te komen, met de volledig zelfrijdende wagen als orgelpunt. Welke impact heeft dat op de leasesector?

‘Zo mis je de innovatietrein niet’

Herman DeracheInnovatie is iets anders dan telkens opnieuw totaal nieuwe zaken uitvinden. Innoveren betekent ook slimme, bestaande technologieën combineren om tot een nieuw product, bedrijfsproces of businessmodel te komen. Die innovatiecultuur moeten bedrijven in België nog meer omarmen willen we mee blijven rijden in het Europese koppeloton.