Home Maatschappij Prettige dagen Haal wat ‘hygge’ in huis

Haal wat ‘hygge’ in huis

De feestdagen worden veelal gekenmerkt door twee uitersten: de overweldigende kerstdrukte die je deelt met wildvreemden of de gemoedelijke uren die je spendeert in je zetel, al dan niet omringd door geliefden. Maar of de klok nu helemaal doorslaat naar de ene kant of je schippert ergens tussenin, in al die momenten kun je het kleine geluk vinden. En dat is ‘hygge’.

Hygge als begrip kun je in se op gelijke hoogte leggen met gezelligheid, warmte en comfort. Al is het meer dan mooie decoratieve stukken, wat kaarsen en een dampende kop thee, laat dat wel duidelijk wezen. 

Het zijn onze Scandinavische buren in Denemarken die zich het concept helemaal heb toegeëigend en er nagenoeg een levenskunst van maakten. De Denen houden al een eeuwigheid de tweede positie vast op de lijst van gelukkigste mensen ter wereld, en flirten al ettelijke jaren met de eerste plaats. De kracht van hygge valt dus zeker niet te onderschatten. Meer nog: met ons land op de 18de plaats op diezelfde gelukslijst, zouden we aan Denemarken eerder een voorbeeld nemen. 

Wat hygge vooral kenmerkt, is een intrinsiek gevoel van veiligheid; in je eigen wereld en alles daarbuiten. Voor de meeste mensen begint en eindigt dat gevoel thuis, je cocon waarin alles mogelijk is. Een belangrijke aanzet om deze hygge-huiselijkheid te implementeren, is verlichting. Een helderwit of blauwachtig licht, zoals neon, creëert een koelere atmosfeer; daar blijf je dus best van weg. Een zacht fluwelen, goudachtige lamp zal dan weer sneller een gemoedelijke sfeer teweegbrengen. Of – hier hechten de Denen erg veel belang aan – ook kaarsen eisen de nodige aandacht. Het is een klassieker, maar ze blijven hun werk doen als rustbrenger en baken van gezelligheid. De ideale manier om de donkere winterperiode en hun grijstinten te verjagen. 

De kleine dingen appreciëren vergt een zeker inzicht vooraleer je ze herkent als troostende eigenschappen in je leven.

Maar daar hoeft het niet te stoppen. Ook qua decoratie kun je hygge boosten in huis. Zachte materialen, gemaakt van natuurlijke vezels als wol of katoen voor bijvoorbeeld plaids en kussens, hebben de voorkeur. Opteer ook voor hout, en geen beton of metaal in je meubels. Wit of beige werkt veelal goed als de basiskleuren in je interieur, wat je kunt terugbrengen in bijvoorbeeld je vloerkleden om eventuele ‘kille betegeling’ te verstoppen. Steek je jezelf liever wat weg? Dan kun je eventueel een eigen ‘hyggekrog’ creëren: een knusse hoek die je helemaal zelf kiest en waar je je op het einde van de dag kunt terugtrekken en één zijn met je gedachten. Denk aan een leesbankje aan het raam of een zithoek met een schommelstoel, die je dan volstouwt met fluffy kussens en zachte dekens. 

Maar zoals iedere levenskunst is ook hygge eerder een filosofie. En zowat alles is hygge-compatibel: een wandeling door de stad, brunchen, een familiereünie of een avond met me, myself and I. En ja, zelfs je job. Maar om optimaal te kunnen ‘hyggen’, moet je wel een beetje oefenen. De kleine dingen appreciëren vergt een zeker inzicht vooraleer je ze herkent als troostende eigenschappen in je leven. Je apprecieert niet altijd die zesde marshmallow in je warme chocolademelk, of het moment dat je met je familie rond tafel een kaartspel speelt of een goed boek stiekem onder je dekbed leest. Je moet je geest als het ware trainen om de kleine dingen te waarderen in plaats van steeds weer op zoek te gaan naar die snelle achtbaan van plezier − waarvan de afdaling je met enorme snelheid vast weer naar beneden brengt. 

Bovendien bevordert dit Scandinavische principe de deugden van eenvoud, zowel op mentaal vlak als dat van comfort. Je hoeft al je spaargeld immers niet te besteden aan drukke of dure spullen. Want er is niets minder hygge dan winkelen in warenhuizen waar de muziek altijd véél te luid staat en waar je en masse richting de kassa heen-en-weer wordt geduwd. Hygge is allesbehalve dat. Het is gebaseerd op een niet-materialistische opvatting van geluk: weinig, maar beter leren bezitten en dat vooral delen met je geliefden. De eindejaarsfeesten zijn met andere woorden het beste moment om aan hygge te doen. We koken uitgebreid en zo heerlijk mogelijk, we nodigen onze vrienden en familie uit en liggen met zijn allen onder talloze lagen zachte dekens – pas wel op met die kaarsen! 

MEER

Het elektriciteitsnet van morgen

Koen VanthournoutOns elektriciteitssysteem verandert aan hoog tempo. Slimme netten of smart grids - de informatisering van dat systeem - zijn een belangrijk technisch antwoord op de daarmee gepaard gaande uitdagingen.

3 vragen aan… Crossrail

spoorwegDrie vragen aan spoorwegonderneming Crossrail over single truck loads en de uitdagingen die het spoorwegvervoer moet overkomen om te kunnen optimaliseren.

Een tuin voor het hele gezin

ExpertpanelJij een cocktail in de hand, je kinderen een waterpistool. Jij met je vingers in de moestuin, je kinderen met de bal aan de voeten. De tuin, dat is plezier voor het hele gezin. Drie bekende Vlamingen vertellen over hun bijzondere band met hun tuin.

Stijgende goudwaarde biedt opportuniteiten

Smart partnerBeleggers grijpen in hun portefeuille de laatste tijd steeds vaker naar goud als een stabiele investering. De waarde van de grondstof kent de laatste twintig jaar een fikse stijging, maar kennis van zaken blijft het belangrijkste onderpand voor wie wil beleggen in het edelmetaal.

Scheiden, recycleren en hergebruiken

RecyclerenDe tijd dat ‘afval’ synoniem was voor ‘storten’ is voorbij. Afvalstromen scheiden en recycleren zijn de ordewoorden van de dag. En al die moeite is nog economisch zinvol ook.

Onder de loep: de toekomst van ons transport

Toekomst van transportDe Antwerpse Ring, de meest dichtgeslibde verkeersader van Europa, is er niet goed aan toe. Enkele overbruggingen dringen zich op om de dagelijkse massa auto’s en vrachtwagens weer vlot te doen rijden, maar dat verhaal kennen we en is niet evident. Ondertussen neemt de drukte maandelijks toe…