Home Maatschappij Prettige dagen Eerste hulp bij kerststress

Eerste hulp bij kerststress

De winkelstraten zijn overvol, supermarkten weten van gekheid niet meer wat voor aanbiedingen ze moeten presenteren en ondertussen neemt de druk op jou toe om het alle gasten op je kerstfeest naar de zin te maken. De laatste dagen voor kerst kunnen hectisch zijn. Hoe houd je toch het hoofd zo koel dat een witte kerst mogelijk blijft?

Eerste hulp bij kerststress

Natuurlijk kon kerst deze keer best bij jou thuis gevierd worden. Hoe moeilijk kan het nu zijn om je eigen familie en schoonfamilie thuis te ontvangen, hun buikjes te vullen, hun mondhoeken van plezier omhoog te doen krullen en ondertussen zelf ook een topavond te beleven? Maar nu, ruim een week voordat iedereen in zijn allerbeste kerstoutfit van jouw kookkunsten komt genieten, weet je niet meer of je schoonmoeder of -vader nu lactose-intolerant is, waar in godsnaam die kerstversiering ligt die je van je zus gekregen hebt en hoe de nieuwe vriend van je schoonzus ook alweer heet. Geen nood, wij bieden eerste hulp bij kersstress.

Veel tijd en werk

“Planning, planning, planning”, hamert Geraldine Bontemps op de belangrijkste, en misschien ook saaiste tip voor het organiseren van een perfect kerstfeest. Bontemps (what’s in a name) kan het weten, ze is eventplanner bij haar eigen bedrijf Excellence Wedding & Events. “Onderschat niet dat het organiseren van een kerstfeest tijd en veel werk kost.”

Te laat

Goed, dat hebben we dus wel gedaan en nu zijn we ruim een week voor het feest en er staat nog veel te gebeuren. Hoe lossen we dat op? “Ik zou normaal adviseren om zeker een maand op voorhand te beginnen plannen waar en wanneer je je ingrediënten, decoratie en andere benodigdheden het best kan gaan halen. Aangezien dat nu te laat is: begin daar direct mee.”

Overal in de buurt vind je wel verhuurfirma’s en je kunt bijna alles huren Sofie Remmery

Opnieuw, planning

De tweede tip van Bontemps is opnieuw planning. “Maar nu voor de dag zelf en de dag ervoor. Zorg voor zoveel mogelijk gerechten die op voorhand al bereid kunnen worden en op de dag zelf alleen nog maar in de oven moeten bijvoorbeeld. Bij de meeste traditionele kerstgerechten (kalkoen of lamsbout) is dat wel mogelijk. Ook qua decoratie geldt: doe zoveel mogelijk op voorhand, dat laat je op de dag zelf ook toe om meer te genieten.”

Niet te moeilijk maken

Tenslotte geeft Bontemps mee dat je het jezelf ook zeker niet te moeilijk moet maken. “Als je zelf kookt, probeer dan zeker geen nieuwe gerechten die je nog nooit hebt klaargemaakt voor het kerstfeest. Heb je geen zin of tijd om zelf te koken, dan kan een traiteur altijd uitkomst bieden. Dat scheelt vaak ook in het opruimen na afloop. Naast een kok, kun je veel andere materialen huren. Zo heb je toch een groot, uniform servies en de dag nadien komt het verhuurbedrijf dat vaak zelf ophalen. Dat scheelt afwassen.” De uitgespaarde tijd van het afwassen en opruimen kun je dan benutten om de rest van het huis direct onder handen te nemen en goed schoon te maken. Geen beter moment voor de eindejaarsschoonmaak dan direct nadat je de hele familie over de vloer gehad hebt.

Materiaal huren

Bontemps’ collega Sofie Remmery van Sisters at Work is het volledig eens met de tip om zoveel mogelijk materiaal te huren. “Overal in de buurt zijn wel verhuurfirma’s en je kunt bijna alles huren”, zegt ze. “Het is niet de grootste kost en je bent veel meer op je gemak.”

Ecologische impact

Remmery en haar zus focussen bij het plannen van events in het bijzonder op de ecologische impact. Ze adviseren om voor het kerstfeest zoveel mogelijk plastic versieringen, die alleen op die ene dag gebruikt worden, te vermijden. “Gebruik bijvoorbeeld stoffen servetten. Die kun je gewoon wassen en hergebruiken. Bovendien geeft dat wat extra cachet aan de tafel.” Een plastic kerstboom vinden ze not done. “Pak liever een echte die je daarna terug in de tuin kunt planten en het jaar nadien opnieuw als kerstboom kunt gebruiken.”

Geen tomaten gebruiken

Ook qua menu zou Remmery rekening houden met het milieu. “Ga geen tomaten tijdens kerst gebruiken, die moeten sowieso van ver komen. Denk liever aan lokale, winterse ingrediëntenals pompoen, kolen, knolselder. Bij de meeste traditionele kerstgerechten past dat ook wel.” Hetzelfde geldt voor dranken.

Kerststress geluwd

Is de kerststress al wat gaan liggen? Met de tips van Bontemps en Remmery organiseer je niet alleen een vlekkeloos, maar dus ook een ecologisch verantwoord feest. Na afloop gaat de familie vragen of kerst niet ieder jaar bij jou gevierd kan worden. Al is dat misschien niet helemaal wat je wilt.

MEER

‘Innovatie gaat over veel meer dan technologie’

PhilipsAl meer dan 125 jaar verrast Philips de wereld met toonaangevende vernieuwingen. Ook nu weer waait er een nieuwe wind, zegt co-CEO Jeroen Tas.

Wetenschappelijke doorbraak dankzij biotechnologie in koolzaadteelt

BayerDe koolzaadteelt kampt ieder jaar met opbrengstverliezen door peulen die te vroeg openbreken bij stormweer. Een ernstig probleem waar wetenschappers van het Gentse innovatiecentrum voor plantenbiotechnologie van Bayer een antwoord voor zochten èn vonden.

Gezond en wel in je vel

Gezondheid Maandenlang diëten om dan uiteindelijk een paar kilo's te verliezen. Vroeger ging dat zo in zijn gang, maar tegenwoordig letten vrouwen meer op hun voeding. Een gezonde levensstijl is de beste manier om op gewicht te blijven.

Het mini-debat over de tech-stad

Smart CityJe hoort het vaak als het over smart cities gaat: ze worden bijna altijd in één adem genoemd met het gegeven technologie. Maar in hoeverre is dat correct, en maakt dat een stad effectief leefbaarder? Wat is bovendien onze rol nog middenin die smart innovations? 

De waarheid? Privacy begint bij onszelf

Karel DekyvereDeelnemen aan het privacydebat, is als op zoek gaan naar hooi in een naaldberg. Vrij snel heb je door dat je beter handschoenen had aangedaan. Onze persoonlijke informatie is tegenwoordig overal aanwezig. De vraag is dan vooral hoe daarmee om te gaan.

Dominique Leroy: Er wordt onderschat hoeveel we bezig zijn...

Dominique LeroyGeen sector die de laatste jaren zo sterk geëvolueerd is als de telecomsector. Telecombedrijven zijn actief op zoek naar de rol die zij te spelen hebben in een wereld vol data. En dat gaat verder dan enkel het faciliteren van een razendsnel netwerk. Proximus-CEO Dominique Leroy laat haar licht schijnen over de recente en toekomstige ontwikkelingen in haar sector.