gepersonaliseerd
Gezondheid

Patient empowerment: een actieve rol spelen binnen je gezondheid

21.10.2020
door Daan Vanslembroeck

Personalised healthcare. Het komt niet uit de lucht gevallen. Dankzij technologie en het feit dat alles connected is, kunnen patiënten steeds beter hun eigen ziekte opvolgen, vergelijken en analyseren met hun behandelende arts. Dat leidt tot empowerment van hun individuele noden. 

Met personal healthcare kun je een actieve rol spelen in de verbetering van je gezondheid”, vertelt Mitchell Silva, zaakvoerder van Esperity. “De laatste jaren hebben we veel gelezen en gezien over personalised healthcare. Dat wijst duidelijk op een hogere nood aan gepersonaliseerde educatie. One size does not fit all. Er wordt gekeken naar het profiel van patiënten, wat hun interesse is, welke informatie ze willen en wat hun noden precies zijn. Daarna moet je ook in de context en het kanaal gaan kijken hoe je die informatie op het juiste moment aanbiedt.”

Selfmanagement van individuele noden

Met Esperity werkt Silva aan een digitaal portaal dat de individuele gezondheid kan verbeteren door patiënten echt te empoweren, gebaseerd op individuele noden. “Eén pijler hierin is om shared decision making te promoten. Dat zorgt ervoor dat patiënten ook gericht vragen kunnen stellen waarbij ze zich aanvankelijk minder comfortabel voelden. Ten tweede kunnen patiënten ook op zoek naar informatie en delen ze die ook met elkaar en hun arts. Informatie opzoeken en ervaringen delen op een gefundeerd medisch portaal
kan ervoor zorgen dat je ook leert van patiënten die met dezelfde gezondheidsproblemen kampen.

Ten slotte kun je selfmanagement bij patiënten promoten waardoor ze optimaal parameters kunnen bijhouden en bespreken met hun arts. Het vormt als het ware de link tussen de patiënt en de behandelde arts.”

Vorig artikel
Volgend artikel