ouderschap
Gezin

Ouders in digitale tijden

21.05.2019
door Fokus-online.be

Ouderschap is iets van alle tijden. Maar tijden veranderen. Zo hadden onze grootmoeders geen blogs vol opvoedingstips en apps om hun kroost te entertainen. Hoe het ouderschap in onze digitale tijden verloopt? Drie bekende ouders delen hun ervaringen.

Kim Van Oncen
Actrice
mama van Jack (4)

 Hoe ervaar je het ouderschap anno 2019?

“Vandaag moet je meer ballen in de lucht houden dan vroeger, toen de rolverdeling tussen man en vrouw meer afgebakend was. Nu werken we allebei, doen beide het huishouden, voeden we samen ons kind op… We moeten verschillende rollen combineren en er een evenwicht in zoeken. Hoewel die verhouding gezonder aanvoelt voor mij, maakt het van ouderschap soms wel een uitdaging. Gelukkig is het ook verrijkend. Als moeder ontdekte ik nieuwe aspecten van mezelf: hoe trots ik kan zijn, hoe emotioneel ik kan worden, hoe beschermend ik kan zijn… Uiteindelijk draait het vooral om ‘veel liefde geven en krijgen’ én hem heelhuids door het leven loodsen – dat natuurlijk ook (lacht).”

Online leeft het ouderschap meer dan ooit. Een goede zaak?

“Ja hoor, op een website als mamabaas.be vind je bijvoorbeeld handige info en lees je over herkenbare situaties. Belangrijk, want het gevaar bestaat dat online alleen maar de goede kanten belicht worden – wat een vertekend beeld geeft. Op mijn eigen Instagrampagina probeer ik daarom zo eerlijk mogelijk te zijn. Ik deel er ook luchtige, grappige verhalen, waarin andere mama’s zich kunnen herkennen. Zoals die keer dat ik – wat een ramp – een verkeerde kleur onderbroek klaarlegde voor Jack. Een half uur discussie! Maar een echte woedeaanval zal ik niet in beeld brengen. Dat vind ik niet ‘oneerlijk zijn’, maar ‘prioriteiten stellen’, want dan ben ik mijn kind aan het troosten in plaats van het filmen.”

Hoe ga je als ouder om met je kind op het vlak van internet en social media?

“Een iPad of gsm is hier nog onbekend, en dat hopen we nog lang zo te houden. We willen Jack zoveel mogelijk stimuleren om zijn energie de vrije loop te laten. Zelf zit ik ook zo weinig mogelijk online – misschien verrassend voor een blogster en Instagramster, maar na een post gaat mijn gsm meestal weer snel aan de kant. Omdat mijn Instagrampagina een stukje van mijn leven toont, duikt ook Jack – het persoontje waar mijn hart vol van is – er op. Ik denk daar niet te hard over na. Ik doe gewoon zoals de meeste mama’s. Maar ik hou wel volop rekening met Jacks veiligheid en geluk. Ik zal nooit zeggen waar hij precies is en een foto van Jack in zijn blootje zal ik ook niet online zetten.”

Evi Hanssen
Presentatrice & Joe-dj
mama van Scout (10) en Mac (8)

Hoe ervaar je het ouderschap anno 2019?

“Laten we maar eerlijk zijn: ouder worden is heel vermoeiend. Je weet niet waaraan je begint, en eigenlijk is dat maar goed ook (lacht). Dat kan vroeger niet anders geweest zijn. Maar in tegenstelling tot toen zie ik vandaag veel meer ouders twijfelen. Ze worden overladen door goedbedoelde raad en worden onzeker. Nergens voor nodig, denk ik dan. Volg gewoon je gevoel. Miljarden ouders deden het je al voor, dan kun jij het toch ook? Als mama ga ik af op mijn instinct: niemand voelt mijn kind zo goed aan als ikzelf. Ik probeer gewoon het beste te doen voor mijn zonen, en hoop dat ze dat ook zo ervaren. Het belangrijkste is dat ze beschermd worden, zich goed voelen en graag gezien worden.”

Online leeft het ouderschap meer dan ooit. Een goede zaak?

“Internet is een prima inspiratiebron voor activiteiten en zomervakantie-tips. Het werkte ook geruststellend toen ik me afvroeg of het ‘normaal’ was dat mijn vierjarige zoon nog bijna elke nacht wakker werd  -wat het dus was. Maar voor de rest heb ik niet echt de nood om online iets op te zoeken. De kans bestaat dat je je te sterk laat beïnvloeden en daardoor net meer druk en stress krijgt. Ik laat het liever komen zoals het komt, en val indien nodig terug op mijn moeder, een mama van vier kinderen én jarenlang kleuterjuf. Haar allerbeste raad? Maak het jezelf als ouder niet te moeilijk: vermijd liever dure breekbare spullen of zetels die niet vuil mogen worden. Zo verloopt alles heerlijk zorgeloos.”

Hoe ga je als ouder om met je kind op het vlak van internet en social media?

“Een iPad is een goede babysit, waarom die dus niet benutten op de juiste momenten? Mijn zonen kunnen ook veel beter om met alle apps en sociale media dan ik. Het hoort er gewoon bij – vandaag én in hun toekomst. In plaats van het te verbieden, kan ik ze er dus maar beter mee leren omgaan. Het valt gelukkig nog wel mee: ze kiezen nog altijd een gezelschapsspel met mij boven hun iPad. Ikzelf zie sociale media eerder als werk. Mijn Instagrampagina is een professioneel communicatiemiddel. En ja, mijn zonen duiken daar ook op. Vaak op hún vraag: ze willen maar wat graag YouTuber of Instagrammer worden. En dus mogen ze zich er -onder mijn wakende blik – nu al wat op uitleven.”

An Lemmens
VTM-presentatrice
mama van Zappa Rosa (4)

Hoe ervaar je het ouderschap anno 2019?

“Zoals elke ouder het volgens mij ervaart, of toch zou moeten ervaren  – waar en wanneer dan ook: als een tsunami van liefde die op je afkomt. Een onbeschrijflijk, allesoverheersend gevoel dat je niet kent tot je kinderen hebt. Tegelijk leer je ook een nieuwe vorm van angst en bezorgdheid kennen. Geen overbezorgdheid, want dat heb ik niet, maar wel het overduidelijke besef dat ik mijn dochter zo goed als het kan moet beschermen. Je leven krijgt een andere dimensie, je eigen persoon doet er voortaan minder toe. Dat gevoel is universeel. Het is van alle tijden en alle culturen.”

Online leeft het ouderschap meer dan ooit. Een goede zaak?

“Het is zeker niet slecht dat er eerlijk en open gecommuniceerd wordt over het ouderschap, maar er schuilt ook het gevaar in dat we ons te sterk willen spiegelen met anderen, terwijl je als ouder, volgens mij, toch vooral naar jezelf moet luisteren. Je hoort honderd-en-één meningen: van ‘je moet niet te lang de borst geven’ tot ‘je moet je kindje niet altijd pakken.’ Maar daar wil ik me niet door laten leiden. Ik ga liever af op mijn buikgevoel: wat voelt voor mij én mijn dochter het beste? Natuurlijk twijfel je wel eens, maar eigenlijk is dat niet nodig als je je kind goed verzorgt en veel liefde geeft. Mijn dochter is vandaag een super gelukkig, vrolijk meisje. Ik mag dus gerust zijn dat het goed loopt.”

Hoe ga je als ouder om met je kind op het vlak van internet en social media?

“Het lukte me lang om tablets uit ons huis te bannen. Dat deed ik bewust: ik wou geen beeldscherm-kind. Gelukkig kon ik mijn werk zo plannen dat ik veel tijd met mijn dochter kon doorbrengen, dan kan die tablet al gemakkelijker weg. Een luxe, want ik besef dat dit niet voor alle ouders evident is. Op mijn social mediakanalen heeft mijn dochter lang niet bestaan. In die mate dat mensen soms uit de lucht vielen: ‘heb jij een kind?’ Vandaag staat Zappa Rosa al eens op een foto, maar nooit herkenbaar. Het is niet omdat mijn leven in beeld komt, dat iedereen dat van haar in detail moet kunnen volgen -zonder dat ze daar zelf iets over te zeggen heeft. Ook daar wil ik haar beschermen: ik hecht veel belang aan haar privacy.”

Vorig artikel
Volgend artikel