studentenstad
België

Ook starters kunnen beter kopen dan huren

06.01.2016
door Hermien Vanoost

Diploma beet, eerste job binnen handbereik. Tijd voor een eigen huisje, tuintje, boompje. En waar zou je die anders vinden dan in je eigen studentenstad? Toch?

Dat veel jongeren na hun studietijd graag in hun studentenstad blijven hangen, blijkt uit het groeiend aantal 20- tot 29-jarigen in de grote centrumsteden. Volgens een analyse van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem steeg het aantal jongvolwassenen in Antwerpen tussen 2000 en 2013 met 24,3 procent. Mechelen en Gent tekenden allebei voor 17 procent extra jongeren, Leuven voor 11,7 procent. Ook bijna alle andere centrumsteden zagen het aantal jongeren in die periode stijgen, zij het iets minder snel dan de koplopers. Laat het dus geen toeval heten dat de steden die de meeste jongvolwassenen tellen, allemaal echte studentenhotspots zijn.

Waarschijnlijk zullen we een grotere tuin buiten Antwerpen moeten zoeken

– Sven Keersse

Het rijke uitgaansleven, het ruime culturele aanbod, de nabijheid van hun job. Jongeren hebben duizend-en-een redenen om het verblijf in hun studentenstad te verlengen. Voor Sven Keersse (30), die zijn diploma in 2009 aan een Antwerpse hogeschool haalde, had het vooral te maken met zijn vriendin Sarah – intussen zijn vrouw – die nog enkele studiejaren voor de boeg had. Dat hij niet naar zijn geboortestad Zoersel zou terugkeren. Maar dat ze in Antwerpen samen een appartement zouden huren, was snel duidelijk. “We hadden nooit eerder samengewoond. Het appartement was een prima test.”

Kopen of huren is voor het koppel nooit een vraag geweest. Met één salaris en weinig spaarcenten was een aankoop niet aan de orde. Starters die wel al wat geld sprokkelden, moeten volgens Kevin Bauwens, vastgoedmakelaar bij Hansimmo, niet twijfelen. “Een huis kopen is momenteel de beste investering. De rente staat historisch laag. Dat maakt dat je aan interessante tarieven kunt lenen. Bovendien ligt het rendement van een onroerend goed vele keren hoger dan het rendement van bijvoorbeeld een spaarrekening. Zeker in een stad als Antwerpen.”

Zoals de meeste jongeren in Vlaanderen kochten Sven Keersse en zijn vrouw enkele huurjaren later een eigen huis, eveneens in het centrum van Antwerpen. Een praktische keuze, want zijn vrouw werkte intussen in een school in de buurt. Een extra auto moesten ze daardoor niet aanschaffen. Aangezien Keersse zelf met een bedrijfswagen rijdt, bespaart het gezin zo een aardige duit op mobiliteit. Nog een voordeel van wonen in de stad: ‘s morgens rijdt Keersse tegen de stroom in de stad uit naar zijn werk in Rijkevorsel. ‘s Avonds doet hij hetzelfde in omgekeerde richting. Filerijden blijft zo binnen de perken. Behalve voor de woon-werkverplaatsingen halen ze de auto trouwens weinig van stal. Alles wat ze nodig hebben, vinden ze op wandel- of fietsafstand.

Het rendement van een onroerend goed ligt vele keren hoger dan het rendement van een spaarrekening, zeker in een stad als Antwerpen

– Kevin Bauwens

Ondanks de (soms) hoge vastgoedprijzen in Antwerpen vond het koppel achter het oude Justitiepaleis een betaalbare woning die na verbouwingen aan hun criteria beantwoordde. Na enkele jaren in een appartement wilden ze vooral meer ruimte. Drie slaapkamers – want er kwam een kindje bij –, een aparte bureauruimte, een terras en een garage. Daar ligt alvast een tip voor al wie een woning wil kopen of huren: formuleer duidelijk je wensen en bepaal waarop je eventueel wilt inbinden. “En weet of je een handige Harry bent. Zoniet, kijk dan uit naar een instapklare woning”, voegt Kevin Bauwens eraan toe. En nog meer gouden raad: wie een huis bezichtigt, schenkt best extra aandacht aan het dak, de isolatie, de beglazing en de verwarmingsketel. Het EPC is daarbij een goede graadmeter.

Hoewel het huis van Sven Keersse en zijn vrouw al dubbele beglazing had, was de score op het Energieprestatiecertificaat niet al te best. Dat had vooral te maken met de verwarmingsinstallatie en het dak. En dus lieten ze een nieuwe condensatieketel installeren en stripten ze de zolderruimte. “Het dak hebben we voorzien van isolatie en extra vensters. Daardoor hebben we nu een lichtere ruimte, met veel minder energieverlies.” Ook de badkamer en het terras achteraan de eerste verdieping namen ze onder handen. “We kozen voor een metalen constructie, bedekt met melkglas, zodat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt.”

Hoe tevreden het koppel vandaag ook is, op termijn zou het graag een grotere tuin willen. “Maar dat zullen we wellicht buiten het centrum van Antwerpen moeten zoeken.” Ook dat ligt trouwens in de lijn der verwachtingen. Veel twintigers die na hun studies in hun studentenstad blijven hangen, trekken na verloop van tijd weg. Door bijvoorbeeld de komst van kinderen willen ze ruimer en groener wonen. Om toch iets betaalbaars te vinden, zoeken ze een huis in een omliggende gemeente. Wie weet landen Sven Keersse en zijn vrouw zo op een dag toch weer in Zoersel.

Vorig artikel
Volgend artikel