gezondheidszorg
Gezondheid

Nieuwe flesjes vereenvoudigen werk van ziekenhuisapotheek

Kostenefficiëntie en de belangen van de patiënt gaan niet altijd goed samen in de gezondheidszorg. Toch combineert een nieuwe techniek beide aspecten: het vullen van hermetisch afgesloten, in plaats van open, flesjes via een vulstation staat niet alleen garant voor de steriele verwerking van geneesmiddelen, door haar eenvoud bespaart de techniek ook tijd en kosten.

Kostenefficiëntie en de belangen van de patiënt gaan niet altijd goed samen in de gezondheidszorg. Toch combineert een nieuwe techniek beide aspecten: het vullen van hermetisch afgesloten, in plaats van open, flesjes via een vulstation staat niet alleen garant voor de steriele verwerking van geneesmiddelen, door haar eenvoud bespaart de techniek ook tijd en kosten.

De sleutelrol van ziekenhuisapotheken

Ziekenhuizen spelen een belangrijke rol in de toediening van geneesmiddelen aan de meest kwetsbare patiënten. De juiste verwerking van een geneesmiddel garandeert de effectiviteit ervan, terwijl een foute toepassing de gezondheid van een patiënt kan ondermijnen. Zo zou 2 procent van de patiënten die een infectie oplopen, zijn besmet door slecht geproduceerde injecteerbare geneesmiddelen.

De klassieke methode: arbeidsintensief en riskant

Voor apothekers van grote ziekenhuizen vormt de vlotte en kiemvrije verwerking van geneesmiddelen een uitdaging. Meestal verwerkt men geneesmiddelen immers op een heel klassieke manier. Men injecteert ze in open glazen flesjes die eerst gewassen en gesteriliseerd zijn. Dat procedé is niet alleen arbeidsintensief, maar zorgt ook voor een relatief groot besmettingsrisico.

Het eenvoudig procedé weet de kwaliteit van geneesmiddelen maximaal te vrijwaren.

Reservoir geschikt voor ziekenhuizen?

Om de geschiktheid van de reservoirs te beoordelen voor producten die men vaak gebruikt in gezondheidszorg, voeren het CHU van Lille en de HUG (Genève) momenteel verschillende stabiliteitsstudies uit van verschillende cytotoxische en parenterale voeding. De resultaten, gepubliceerd in verschillende tijdschriften, kunnen door iedereen worden gebruikt om de implementatie van de reservoirs in hun eigen ziekenhuis te vergemakkelijken.

Hermetisch afgesloten

Een nieuwe technologie uit de farmaceutische industrie biedt nu een oplossing voor beide problemen. Een afgesloten flesje uit polymeer en een vulstation laten toe om geneesmiddelen op grote schaal en kiemvrij te verwerken. De apotheker of laborant injecteert het geneesmiddel langs een membraan in het steriele flesje. Daarna dicht men dat membraan met een laser en sluit men het flesje volledig af met een extra dopje. Het gaat om een eenvoudig procedé dat de kwaliteit van het product vrijwaart.

GMP-compliant dankzij een robot

Een afgesloten vulstation maakt de veilige verwerking op grote schaal mogelijk. Door de eventuele automatisering neemt het besmettingsrisico verder af en daalt de productietijd. Sommige stations vullen bijvoorbeeld tot 600 flesjes per uur. En hoewel men ze al in de industrie inzet, gaat het niet om grote machines. De grootste varianten nemen niet meer plaats in dan een wandkast. Daardoor zijn ze makkelijk te installeren en vormen ze een uitstekend alternatief voor een duurdere cleanroom.

Ideaal voor cel- en gentherapie

Ten slotte behoren de polymeren flesjes tot de weinige reservoirs die geen invloed hebben op het vriesprofiel en die een compromisloze sluitingsintegriteit garanderen. Glazen flesjes, spuiten of ampullen, bijvoorbeeld, slagen daar niet in. Ook de eenvoudige en snelle verwerking is een troef voor dit soort therapieën. Want doordat men ze amper op kamertemperatuur kunnen bewaren, moet men ze meestal binnen de 2 à 3 uur verwerken.

Polymeren flesjes behoren tot de weinige reservoirs die de sluitingsintegriteit van een product voor cel- of gentherapie behouden.

Korea en Japan op kop

Men ontwikkelde de technologie in samenwerking met de farma-industrie en de toezichthouders. Ze voldoet dus aan de normen qua productveiligheid. Momenteel past men het roboticasysteem onder andere in Korea (Kolon Life Science) en in Japan toe. Dichter bij huis zijn het Universitair Ziekenhuis van Genève en Saint-Luc in Brussel op de afgesloten flesjes en een vulstation overgestapt. Gezien de schaalvergroting van de Belgische gezondheidszorg duikt de technologie binnenkort wellicht op nog meer plaatsen op.

Kwaliteit en efficiëntie in de gezondheidszorg

Gezondheidszorg staat vandaag voor de moeilijke opdracht om kwaliteitsvolle zorgen met kostenefficiëntie te combineren. Een nieuwe technologie staat door het gebruik van polymeren flesjes en een vulstation toe om geneesmiddelen veilig en snel te verwerken. Bovendien zijn de flesjes door hun materiaal een veelbelovende oplossing voor cel- en gentherapieën.

08.01.2018
door Fokus Online

Ontdek meer

Vorig artikel
Volgend artikel