kantoor
Maatschappij

Thuiskomen op kantoor

27.10.2020
door Elise Coppens

Een mix tussen inspanning en ontspanning lijkt de toekomstige succesformule van een kantoor te zijn. We hoorden drie ondernemende experts uit over hoe zij het kantoor van morgen visualiseren. Tipje van de sluier: het is er een waar je maar al te graag naartoe wilt.

kantoorRuud Belmans.
Founder en Creative Director bij WeWantMore Studio 

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit inzake ruimte-indeling en ‘techitecture’?

“Technologie gaat meer onzichtbaar zijn en organisch binnen het ontwerp passen, zonder op te vallen. Die toepassingen zullen eerder functioneel ingezet worden, zoals bijvoorbeeld nu bij thuiswerken het geval is. Op kantoor speelt bij de indeling van de ruimtes vooral de sociale cohesie een belangrijke rol. Het ontwerp en de opstelling van het kantoor bepalen of iemand er zich al dan niet thuis voelt of er goed kan werken, en als persoon kan groeien binnen het bedrijf. Op psychologisch vlak moet je kijken dat je het kantoor niet gelijkstelt voor elke job of functie. Een mix van verschillende noden en functies moet mogelijk zijn binnen de lay-out.”

Wat zijn de uitdagingen bij de hedendaagse creatie van inspirerende, aangename werkruimtes? 

“Het totale ecosysteem van een kantoor bestaat voor mij uit het kantoor zelf, een home office en een third place zoals een coworking. De uitdaging ligt erin om de lay-out van dat ecosysteem op een flexibele en dynamische manier samen te brengen in een ontwerp. Je moet zowel geconcentreerd alleen kunnen werken als in een projectruimte intensief kunnen samenwerken en vergaderen. Ruimtes die multifunctioneel bruikbaar en snel om te vormen zijn, sluiten hier bijvoorbeeld mooi bij aan. Op die manier kun je binnen dat ecosysteem dingen uittesten, nieuwe zaken bijleren en is er plaats voor persoonlijke groei. Hoe die groei kan plaatsvinden, komt dus tot uiting via de inrichting van het kantoor.”

Wat mag er absoluut niet ontbreken in het kantoor van de toekomst? 

“Een essentieel onderdeel is alles wat niet tastbaar is, zoals verluchting, akoestiek, voldoende daglicht en wat groen op kantoor. De lay-out van een kantoor moet natuurlijk aanvoelen voor iedereen die er binnenstapt. Die ruimtelijke indeling straalt de propositie en het verhaal van jouw bedrijf uit. In een ‘ideaal kantoor’ komen je werknemers binnen en krijgen ze door de aanwezige sfeer en de niet-materiële aspecten meteen energie om te beginnen werken. De bedrijfscultuur komt echt tot uiting in het interieur, waardoor de vormelijke trends eerder bedrijfsafhankelijk zijn. Op technologisch vlak zal de toegang om overal digitaal te kunnen meeten onmisbaar zijn.”


werkplekTom Herrijgers.
CEO,bij Marbles

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit inzake ruimte-indeling en ‘techitecture’?

“Ik denk dat het kantoor van de toekomst meer een huiselijke omgeving op kantoor zal worden. Flexbureaus zijn bijvoorbeeld vandaag de basis. Dat in combinatie met andere soorten werkplekken, zoals brainstormzalen waar je op de muren kunt tekenen of een coffee corner om ’s morgens rustig door je mails te gaan. Maar ook een gezellige vergaderzaal die op een woonkamer lijkt of aparte bureauzones voor een goede concentratie zorgen voor die mooie mix tussen inspanning en ontspanning. Je moet kunnen zitten op de geschikte plek om je taak van de dag te volbrengen. Er zal ongetwijfeld ook meer gebeuren via onlinemeetings. Je merkt nu al dat dit de nieuwe standaard aan het worden is.”

Wat zijn de uitdagingen bij de hedendaagse creatie van inspirerende, aangename werkruimtes?

“Het wordt sowieso een uitdaging om die combinatie van inspanning en ontspanning op kantoor tot leven te brengen. Om meer dat gevoel van rust te creëren, is bijvoorbeeld het groene aspect interessant. Bomen en planten doortrekken tot in de kantoren om dat extra zengevoel te verkrijgen. Langs de andere kant moet je wel opletten dat het een werkgerelateerde omgeving blijft. Je kunt je focussen op de leuke, ontspannende aspecten door zoals bij ons een poolkelder te installeren, maar je moet evengoed beseffen dat je op kantoor bent om te werken. Dat op een evenwichtige manier realiseren lijkt mij een van de grootste uitdagingen.”

Wat mag er absoluut niet ontbreken in het kantoor van de toekomst?

“Het meest ideale kantoor is er voor mij eentje zonder enige technologische beperkingen. Een satellietkantoor waar je gewoon kunt binnenstappen zonder dat je een portable mee hebt, dat er daar eentje ter beschikking is bij een ontvangstdesk, en dat je je gewoon online kunt aanmelden en begint te werken. Als je dan een uur later weer op een andere locatie moet zitten, doe je daar opnieuw hetzelfde. Zonder voortdurend connectors, kabels of andere zaken mee te sleuren. Zo vergeet je niets en kun je gewoon overal werken. Licht, elektriciteit, wifi, een computer, een scherm en jezelf: alles wat je nodig hebt om meteen aan een werkdag te kunnen beginnen. En een koffiemachine, natuurlijk.”


kantoorStijn Geeraets.
Co-founder Fosbury & Sons

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit inzake ruimte-indeling en ‘techitecture’?

“De manier waarop we kantoren gebruiken zal veranderen. Ik geloof heel hard in de heilige drievuldigheid: mogelijkheden om thuis te werken, op kantoor te zitten en om in een coworkingspace te werken. De keuze voor je locatie van de dag is afgestemd op het doel van de dag. Daar komen ook decentralisatie, technologie en thuisstadwerken bij kijken. Als je hoofdkantoor in Brussel is, maar je woont in Antwerpen, dan heb je veel aan hubs waar je in je thuisstad kunt werken. Zo spendeer je minder uren onderweg in de auto en werk je efficiënter. Infrastructuur en tijd om die drie werkopties in één bedrijf te integreren is niet evident, waardoor coworkingspaces hier heel interessant zijn.” 

Wat zijn de uitdagingen bij de hedendaagse creatie van inspirerende, aangename werkruimtes?

“Het is een uitdaging om een activity based environment te creëren die inspeelt op de vier functies van het brein tijdens het werken. Je moet ten eerste rustig individueel kunnen werken. Ten tweede moet je jezelf individueel kunnen concentreren zonder afleiding, op een plaats waar je jezelf terugtrekt in je ‘creatief klooster’. Samenwerkingen bij presentaties of brainstormsessies vereisen dan weer een ander soort omgeving. Tot slot maakt ook rust deel uit van een werkdag. Je brein heeft rust nodig en het kantoor moet dat faciliteren. Het is belangrijk dat één omgeving dat samenbrengt door bijvoorbeeld een mix van interior design, eten en menselijke interactie, zoals bij ons.”

Wat mag er absoluut niet ontbreken in het kantoor van de toekomst?

“Het is essentieel om de bedrijfscultuur te implementeren in je interieur, om zo het gevoel te creëren dat iedereen iets bijdraagt en zich betrokken voelt bij het bedrijf. Het is belangrijk om dat uit te stralen, voor zover dat kan via materiële zaken. Als je dat gevoel van vertrouwen en betrokkenheid niet oproept in je bedrijfscultuur en in je omgeving, dan is het moeilijk om succesvol te werken. Ook kwalitatieve conference call-technologie kan in de toekomst absoluut niet ontbreken. Al is die technologie zeker niet ter vervanging van het persoonlijke aspect. Een scherm zorgt ervoor dat je soms functioneler werkt, maar het persoonlijke primeert absoluut.”

Vorig artikel
Volgend artikel