Home Maatschappij Moderne Stad Screens wijd open op duurzaamheid

Screens wijd open op duurzaamheid

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte voor iedere mens. Dat die daken – en meteen de rest van het huis – steeds duurzamer worden, is een tendens die in de bouwsector steeds vaker de kop opsteekt. Maar hoe gemakkelijk is het om samen te hokken met duurzaamheid? En hoe vul je als onderneming dat duurzaamheidsverhaal in? 

Duurzaamheid altijd in gedachten houden

“Uiteraard moet de kwaliteit van wat je fabriceert top zijn”, steekt Ronny Tiri, marketing manager bij rolluiken- en zonweringspecialist Wilms, van wal. “Die kwaliteit lees je onder meer af aan de levensduur van je producten. Voor mij persoonlijk is het vooral belangrijk dat je een stukje van die duurzaamheidsgedachte meeneemt in elke beslissing die je neemt. Elke dag opnieuw moet je de uitdaging willen aangaan om op een ecologische en toekomstgerichte manier nieuwe oplossingen te fabriceren. Dat vraagt om een inspanning, ja, maar het mooie is dat je er ook een trendsetter door kunt worden in de markt.”

Ecologische voetafdruk

Liefst van al investeer je in oplossingen op lange termijn, met respect voor de leef- en werkomgeving. En dat staat los van alle klimaatdiscussies die de afgelopen maanden gewoed hebben. “Voor een onderneming moet het evident zijn om producten te ontwikkelen die mensen toelaten om duurzamer te leven”, gaat Tiri verder. “Het begint al met de herkomst van je onderdelen. Laat je die overkomen uit het Oostblok of uit China, dan kun je moeilijk veronderstellen dat je voetafdruk klein zal blijven. Het zit bijvoorbeeld ook in de opleiding van je mensen. Die moeten in elke stap van het productieproces het idee in het achterhoofd hebben om zo weinig mogelijk afval te produceren.” 

Energiebesparend bouwen of verbouwen is de eerste stap is naar duurzaam en betaalbaar wonen.

Luchtdichte woning in combinatie met rolluiken

Zeker is dat duurzaamheid slimme oplossingen niet in de weg hoeft te staan. Het geeft juist een streepje voor op de toekomst. In dat vooruitzicht wordt er vooral gemikt op energieneutrale woningen. Kies je hiervoor, dan vormt een goede isolatie de basis. Dat staat gelijk aan minder energie, wat leidt tot een milieuvriendelijkere woonst. Luchtdicht bouwen is daarvoor dus de geknipte oplossing. Sinds kort is ook dat mogelijk in combinatie met rolluiken. “Klassieke rolluiken vormen openingen in de spouwmuur, waardoor maar liefst 25 procent van de woningwarmte ontsnapt. Dankzij recente ontwikkelingen is dat echter verleden tijd”, aldus Tiri. “Ons meest recente rolluik bijvoorbeeld, ShutterX, kan in de spouwmuur geplaatst worden − wat bovendien esthetisch het mooiste is − zonder een koudebrug te creëren. Zo blijft de woning luchtdicht zonder dat er, zoals vroeger, een groot gat in de muur moet gemaakt worden.”

Met het plaatsen van zonnewering- screens kun je jezelf heel wat frustratie en kosten besparen.

Zonneweringscreens besparen frustratie en kosten

Ook zonwering komt de laatste jaren steeds meer in de aandacht als een middel om verstandig te investeren in duurzaamheid, signaleert Tiri. “De reden is eenvoudig. Met die mooie, grote ramen die onze huizen vandaag hebben, raakt het binnen al snel oververhit. En helaas: de warmte kan niet meer buiten omdat we onze muren zo goed hebben geïsoleerd. Dus zoeken we onze toevlucht in energievreters als airco. Met het plaatsen van zonneweringscreens kun je jezelf heel wat frustratie en kosten besparen.”

Steeds strengere energienormen

Behalve dat je energiekosten dalen, verhoogt het luchtdicht maken van je woonst ook de uiteindelijke verkoopwaarde. “Studies tonen immers aan dat energie-onvriendelijke huizen met een hoge EPC-score minder snel en uiteindelijk tegen een lagere prijs verkocht worden,” aldus Tiri. Naast het financieel voordeel is er ook nog de wettelijke noodzaak: de overheid legt steeds strengere energienormen op aan bouwers en verbouwers. Zo moeten nieuwbouwwoningen sinds 2018 niet alleen voldoen aan een verlaagd E-peil − dat de energiezuinigheid van je totale woning in kaart brengt − maar ook aan een maximaal S-peil, dat de energie-efficiëntie van je bouwschil (buitenmuren, dak, ramen…) meet. “Architecten hebben het al begrepen: zij kiezen resoluut voor energiezuinige, luchtdichte oplossingen”, ervaart Tiri. “En de particuliere bouwheren volgen stilaan. Ook zij beseffen dat energiebesparend bouwen of verbouwen de eerste stap is naar duurzaam en betaalbaar wonen.”

MEER

‘Mentaal was ‘Op De Man Af’ nog zwaarder dan...

Saartje VandendriesscheActrice, presentatrice, omroepster en nu ook ontwerpster van sportkleding (Saracino)… Saartje Vandendriessche was en is het allemaal. De verbindende factor in al die activiteiten? Er keihard voor gaan en alles geven. “Ik ben altijd vrij gedisciplineerd geweest.”

Zet medewerkers en technologie op dezelfde golflengte

Digitalisering Iedere verandering gaat tegenwoordig gepaard met digitalisering. De digitale transformatie is dus niet langer onbekend terrein. Maar hoe implementeer je die nu concreet in je businessmodel én in je werkomgeving? “De mindset van je medewerkers is de grootste succesfactor”, klinkt het.

‘De eerste Belg in de ruimte’

Dirk FrimoutOp 24 maart 1992 gebeurde het: eindelijk had ook België een ‘eigen’ astronaut. Dirk Frimout was de allereerste landgenoot die met de Space Shuttle meevloog en sindsdien is hij een bevlogen pleitbezorger voor meer ruimtevaart en meer technologie in het algemeen.

Minimalisme voor mini-me


babyspullen Voor die wolk-van-een-baby er is, moet er veel geregeld én gekocht worden. Maar welke babyspullen zijn nu écht onmisbaar? Welke trends volg je en wat mijd je beter?

‘Een no deal-brexit is een horrorscenario’

Geert BourgeoisOp 29 maart is het zover, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU en is de brexit een feit. Waar staan we nu? Wat moeten onze bedrijven doen? En hoe is het zo ver kunnen komen? Ook voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois zijn er nog veel zaken onzeker en onduidelijk. We zitten in ‘uncharted territory’, dat is ongeveer het enige wat vaststaat.

3 vragen aan… Smartnodes

Edge computing Smartnodes: “Smart lighting betekent op de juiste manier, op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid licht brengen op de openbare weg.