Home Maatschappij Moderne Stad Screens wijd open op duurzaamheid

Screens wijd open op duurzaamheid

Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte voor iedere mens. Dat die daken – en meteen de rest van het huis – steeds duurzamer worden, is een tendens die in de bouwsector steeds vaker de kop opsteekt. Maar hoe gemakkelijk is het om samen te hokken met duurzaamheid? En hoe vul je als onderneming dat duurzaamheidsverhaal in? 

Duurzaamheid altijd in gedachten houden

“Uiteraard moet de kwaliteit van wat je fabriceert top zijn”, steekt Ronny Tiri, marketing manager bij rolluiken- en zonweringspecialist Wilms, van wal. “Die kwaliteit lees je onder meer af aan de levensduur van je producten. Voor mij persoonlijk is het vooral belangrijk dat je een stukje van die duurzaamheidsgedachte meeneemt in elke beslissing die je neemt. Elke dag opnieuw moet je de uitdaging willen aangaan om op een ecologische en toekomstgerichte manier nieuwe oplossingen te fabriceren. Dat vraagt om een inspanning, ja, maar het mooie is dat je er ook een trendsetter door kunt worden in de markt.”

Ecologische voetafdruk

Liefst van al investeer je in oplossingen op lange termijn, met respect voor de leef- en werkomgeving. En dat staat los van alle klimaatdiscussies die de afgelopen maanden gewoed hebben. “Voor een onderneming moet het evident zijn om producten te ontwikkelen die mensen toelaten om duurzamer te leven”, gaat Tiri verder. “Het begint al met de herkomst van je onderdelen. Laat je die overkomen uit het Oostblok of uit China, dan kun je moeilijk veronderstellen dat je voetafdruk klein zal blijven. Het zit bijvoorbeeld ook in de opleiding van je mensen. Die moeten in elke stap van het productieproces het idee in het achterhoofd hebben om zo weinig mogelijk afval te produceren.” 

Energiebesparend bouwen of verbouwen is de eerste stap is naar duurzaam en betaalbaar wonen.

Luchtdichte woning in combinatie met rolluiken

Zeker is dat duurzaamheid slimme oplossingen niet in de weg hoeft te staan. Het geeft juist een streepje voor op de toekomst. In dat vooruitzicht wordt er vooral gemikt op energieneutrale woningen. Kies je hiervoor, dan vormt een goede isolatie de basis. Dat staat gelijk aan minder energie, wat leidt tot een milieuvriendelijkere woonst. Luchtdicht bouwen is daarvoor dus de geknipte oplossing. Sinds kort is ook dat mogelijk in combinatie met rolluiken. “Klassieke rolluiken vormen openingen in de spouwmuur, waardoor maar liefst 25 procent van de woningwarmte ontsnapt. Dankzij recente ontwikkelingen is dat echter verleden tijd”, aldus Tiri. “Ons meest recente rolluik bijvoorbeeld, ShutterX, kan in de spouwmuur geplaatst worden − wat bovendien esthetisch het mooiste is − zonder een koudebrug te creëren. Zo blijft de woning luchtdicht zonder dat er, zoals vroeger, een groot gat in de muur moet gemaakt worden.”

Met het plaatsen van zonnewering- screens kun je jezelf heel wat frustratie en kosten besparen.

Zonneweringscreens besparen frustratie en kosten

Ook zonwering komt de laatste jaren steeds meer in de aandacht als een middel om verstandig te investeren in duurzaamheid, signaleert Tiri. “De reden is eenvoudig. Met die mooie, grote ramen die onze huizen vandaag hebben, raakt het binnen al snel oververhit. En helaas: de warmte kan niet meer buiten omdat we onze muren zo goed hebben geïsoleerd. Dus zoeken we onze toevlucht in energievreters als airco. Met het plaatsen van zonneweringscreens kun je jezelf heel wat frustratie en kosten besparen.”

Steeds strengere energienormen

Behalve dat je energiekosten dalen, verhoogt het luchtdicht maken van je woonst ook de uiteindelijke verkoopwaarde. “Studies tonen immers aan dat energie-onvriendelijke huizen met een hoge EPC-score minder snel en uiteindelijk tegen een lagere prijs verkocht worden,” aldus Tiri. Naast het financieel voordeel is er ook nog de wettelijke noodzaak: de overheid legt steeds strengere energienormen op aan bouwers en verbouwers. Zo moeten nieuwbouwwoningen sinds 2018 niet alleen voldoen aan een verlaagd E-peil − dat de energiezuinigheid van je totale woning in kaart brengt − maar ook aan een maximaal S-peil, dat de energie-efficiëntie van je bouwschil (buitenmuren, dak, ramen…) meet. “Architecten hebben het al begrepen: zij kiezen resoluut voor energiezuinige, luchtdichte oplossingen”, ervaart Tiri. “En de particuliere bouwheren volgen stilaan. Ook zij beseffen dat energiebesparend bouwen of verbouwen de eerste stap is naar duurzaam en betaalbaar wonen.”

MEER

Innovatieve Brusselse start-ups in de prijzen

InnovirisDe Brusselse start-ups Wooclap, Kabandy en Shape.ai tonen zich pioniers in hun vakgebieden. Innoviris bekroonde hun werk met de Innovative Starters Award.

Awel, dat lucht op

WelzijnAls je je niet goed in je vel voelt, kan het aanvoelen alsof je vastzit. Je ziet geen oplossingen en voelt je alleen. Hoe moeilijk en akelig dat ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt.

3 vragen aan… Swisslog

Logistiek Het magazijn van de toekomst wordt op die manier een modulaire, flexibele omgeving vol ondersteunende softwareoplossingen en robotica.

Slimmer op de werkvloer staan

OpleidingenOpleidingen en bijscholingen horen tegenwoordig net zo goed bij een job als een bedrijfswagen of evaluaties. Omdat de uitdagingen groter zijn geworden, maar ook omdat de werknemers het zélf verwachten.

Ruimte om te investeren

Filip De FauwDe meeste 50-plussers krijgen stilaan financiële ruimte: het woonkrediet is terugbetaald, het loon bereikt zijn hoogtepunt of een eventuele erfenis valt je te beurt. Hoe ga je hiermee het beste om? Zijn er momenteel nog interessante investeringsmogelijkheden?

Zet de consument centraal

Test AankoopOp zaterdag eten inslaan voor de lange werkweek die volgt, dan naar een kledingzaak hossen voor een nieuwe broek voor zoonlief en nog snel dat cadeautje voor het verjaardagsfeestje van huppeldepup waar dochterlief om 14u moet geraken: het klinkt wat hectisch allemaal? Ja, dat is het ook.