gebouw
Maatschappij

Moderne steden in verbinding

27.10.2020
door Fokus Online

Steden drijven steeds vaker op hightech en moderne snufjes en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Men zal gebouwen meer en meer ‘connecten’ met elkaar. 

Door veel metingen uit te voeren, data te verzamelen en analyses uit te voeren, weten we steeds meer over de effectieve noden van een gebouw. “Als we dit doortrekken en verbinden met andere gebouwen, kunnen we met nuttige data een volledige wijk optimaal verbinden”, vertelt Koen Somers. Hij is general manager van Priva, een fabrikant van open hard- en software.

Comfort en binnenklimaat stimuleren

“De hoofdbedoeling is dat we comfort en het binnenklimaat optimaliseren. Mensen zitten tenslotte tot 80 procent van de tijd binnen. Vroeger keken we enkel naar de noden van een gebouw. Het werd niet gedeeld met de buren. Maar wij kijken al een tijdje over het muurtje en dat geeft ons veel nuttige informatie om bijvoorbeeld energie te besparen. Kijk, als er binnen een gebouw een bepaalde energievraag is, kunnen wij nu ook kijken of er in de buurt ergens een energieoverschot is. We kunnen dan energie op een efficiënte manier lokaal uitwisselen.”

Data uitwisselen wordt essentieel om onze moderne steden te verbinden.

Belang van mobiliteit

Somers haalt ook het belang aan voor de mobiliteit. “Als we allemaal elektrisch gaan rijden, krijgen we te kampen met een capaciteitsprobleem. Door processen in gebouwen via een timeshift af te stemmen op beschikbaarheid van hernieuwbare energie en het laden van elektrische wagens, kunnen we gebruik beter afstemmen op beschikbaarheid. Hier ontstaat een interactie tussen het gebouw en transport. Data uitwisselen wordt essentieel om onze moderne steden te verbinden.”

Smart grids en multi-energy grids

Ook smart grids en multi-energy grids zullen bepalen hoe slimme steden eruit zullen zien. “Relevante data van verschillende gebouwen wordt ter beschikking gesteld over een volledige grid. Met als doel die te optimaliseren. Hiermee zorg je echt voor schaalvergroting. Terwijl je het vroeger enkel voor een gebouw zou toepassen. We verbinden verschillende losse delen en laten die samenwerken. Op die manier kun je bijvoorbeeld hernieuwbare energie bufferen tot wanneer je ze nodig hebt.” Een ander voorbeeld om gebouwen op een intelligente manier te doen samenwerken om het comfort te verhogen, is door een optimalisatie van aanwezigheidsdetectie.

Aanwezigheidsdetectie

“We moeten niet enkel nog aan verlichtingen denken”, besluit Somers. “We moeten nog vaak op een knopje drukken om de verwarming aan of uit te zetten. Via aanwezigheidsdetectie in onze backbone hoeft dat niet meer. Je kunt zowel de verlichting als de verwarming aansturen op basis van de fysieke aanwezigheid van personen in een gebouw. Ook kan je het onderhoud, het poetsen en het beheer van een gebouw hieraan koppelen. De data binnen de aanwezigheidsdetectie houdt alles nauwkeurig bij. Daardoor kunnen we verbanden leggen en kunnen bijsturen en optimaliseren waar nodig.”

Vorig artikel
Volgend artikel