Home Maatschappij Moderne Stad Koen Kennis: ‘Alles beweegt’ in een smart city

Koen Kennis: ‘Alles beweegt’ in een smart city

Koen KennisIn de 16de eeuw stond Antwerpen − dankzij mensen als Plantijn, Rubens, Van Dijck en Ortelius − in Europa bekend als centrum voor handel, kunst, architectuur en wetenschap. Zij waren én kunstenaars én ondernemers.

In maart dit jaar ontving Antwerpen de Smart City Award van Agoria, voor de ontwikkeling van het platform Slim Naar Antwerpen. Het is de ambitie van dit stadsbestuur om van de 21ste eeuw een nieuwe Gouden Eeuw te maken. Ook nu doen we dat door een ecosysteem te creëren waar ondernemerschap, creativiteit en technologische innovatie elkaar versterken. 

Inzetten op digitale innovatie

Wij geloven dat de economie van morgen een andere zal zijn dan die van vandaag. Schoner, veiliger, circulair, en vooral: digitaal. Wij zetten volop in op digitale innovatie. Het stadsbestuur speelt de rol van matchmaker, zorgt voor de omstandigheden om de juiste mensen en ideeën met elkaar in contact te brengen. Mobiliteit is het speerpunt van dit beleid. 

Smart mobility

Vandaag is de stad al op verschillende manieren een trendsetter op vlak van smart mobility. Wij zien mobiliteit als een dienstverlening, een marktplaats waar aanbieders inspelen op de voorkeuren van de gebruikers. Antwerpen denkt en doet mee, en zorgt bijvoorbeeld voor kortingen aan inwoners die kiezen voor deelmobiliteit. 

‘Uitdagingen kunnen we enkel de baas als we innoveren.’

Blijven innoveren

Aan innovatie komt natuurlijk nooit een eind. De data die we genereren, stellen we beschikbaar voor ondernemers die daarmee aan de slag kunnen om nog slimmere toepassingen te bedenken. De gebruiker staat daarbij centraal, de verhoogde leefbaarheid van de stad is het einddoel. Slimme burgers in een slimme stad. Mobiliteit is ook in toenemende mate een domein waarin jonge ondernemers zich onderscheiden. Zo investeerden we reeds in StartUpVillage en The Beacon, twee hubs op unieke locaties in het hart van de stad. Het zijn bijenkorven waar jonge bedrijven kunnen groeien om uit te zwermen. 

Een soortgelijk netwerk groeit er ook rond Internet of Things, waarbij starters samenwerken met onderzoeksteams van grote bedrijven, met het living lab van imec, het Havenbedrijf en met de UAntwerpen. Op het vlak van de stad als smart city ligt de focus op het veiliger, gezonder en mobieler maken van de stad en is de Sint-Andrieswijk een ‘smart zone’, een proefterrein voor innoverende toepassingen. 

‘Panta rhei’ – alles beweegt – zei de filosoof Heraclitus, en alles heeft met elkaar te maken. Mobiliteit staat in de 21ste eeuw centraal voor digitale pioniers om zich te profileren. De uitdagingen waar we voor staan, kunnen we enkel de baas als we innoveren. Dat geldt voor Antwerpen, dat geldt voor de planeet. We act local, but we think global.

MEER

Karel Van Eetvelt over gezonde werknemers

Gezond BedrijfGezonde werknemers maken niet per definitie een gezond bedrijf. Volgens Karel van Eetvelt omhelst een gezonde onderneming veel meer. “Het gaat ook over voldoende liquide middelen hebben, genoeg klanten hebben en van bedreigingen opportuniteiten maken.”

De revival van de cowboy

ModeAls we dan toch door de koude of regen moeten, dan liefst in stijl. ’s Avonds kunnen we misschien in onze sponsen pyjama onder een dekentje voor de televisie kruipen maar als we buitenkomen, mag het toch iets meer zijn. Ieder seizoen heeft zijn contouren, zijn modeverschijnselen waar we – willen of niet – genoodzaakt zijn om in mee te gaan.

In de driver’s seat van eigen ontwikkeling

Levenslang leren Leren, dat doen we in Vlaanderen doorgaans zo’n 25 jaar van ons leven. Daarna vinden we het wel welletjes geweest, lijken de opleidingscijfers te vertellen. Hoe zit dat met de slagkracht van onze arbeidsmarkt, nu onze competenties nog sneller verouderen dan wijzelf?

Spelen om te leren exporteren

Met je bedrijf naar het buitenland trekken, is geen triviale zaak. Om ondernemers beter bekend te maken met de uitdagingen van exporteren, ontwikkelde de bank ING, samen met Flanders Investment & Trade en Credendo, een speciaal bordspel.

Effectief vlootbeheer loont effectief de moeite

expertpanelVlot transport is meer dan ooit cruciaal voor organisaties. Wie erin slaagt zijn vloot efficiënt te laten opereren, heeft sowieso een streepje voor op de concurrentie. Maar hoe realiseer je dat concreet?

Een boeddhist die niet naast zijn schoenen loopt

Wouter Torfs Uit een volle crisis groeien als kool? Hoe kan dat? Dat weet niemand anders dan Wouter Torfs. Volgens hem kan de baas de regels zetten, maar het zijn uiteindelijk de medewerkers die het moeten doen. Dus je kan hen beter goed koesteren.