Home Maatschappij Moderne Stad Koen Kennis: ‘Alles beweegt’ in een smart city

Koen Kennis: ‘Alles beweegt’ in een smart city

Koen KennisIn de 16de eeuw stond Antwerpen − dankzij mensen als Plantijn, Rubens, Van Dijck en Ortelius − in Europa bekend als centrum voor handel, kunst, architectuur en wetenschap. Zij waren én kunstenaars én ondernemers.

In maart dit jaar ontving Antwerpen de Smart City Award van Agoria, voor de ontwikkeling van het platform Slim Naar Antwerpen. Het is de ambitie van dit stadsbestuur om van de 21ste eeuw een nieuwe Gouden Eeuw te maken. Ook nu doen we dat door een ecosysteem te creëren waar ondernemerschap, creativiteit en technologische innovatie elkaar versterken. 

Inzetten op digitale innovatie

Wij geloven dat de economie van morgen een andere zal zijn dan die van vandaag. Schoner, veiliger, circulair, en vooral: digitaal. Wij zetten volop in op digitale innovatie. Het stadsbestuur speelt de rol van matchmaker, zorgt voor de omstandigheden om de juiste mensen en ideeën met elkaar in contact te brengen. Mobiliteit is het speerpunt van dit beleid. 

Smart mobility

Vandaag is de stad al op verschillende manieren een trendsetter op vlak van smart mobility. Wij zien mobiliteit als een dienstverlening, een marktplaats waar aanbieders inspelen op de voorkeuren van de gebruikers. Antwerpen denkt en doet mee, en zorgt bijvoorbeeld voor kortingen aan inwoners die kiezen voor deelmobiliteit. 

‘Uitdagingen kunnen we enkel de baas als we innoveren.’

Blijven innoveren

Aan innovatie komt natuurlijk nooit een eind. De data die we genereren, stellen we beschikbaar voor ondernemers die daarmee aan de slag kunnen om nog slimmere toepassingen te bedenken. De gebruiker staat daarbij centraal, de verhoogde leefbaarheid van de stad is het einddoel. Slimme burgers in een slimme stad. Mobiliteit is ook in toenemende mate een domein waarin jonge ondernemers zich onderscheiden. Zo investeerden we reeds in StartUpVillage en The Beacon, twee hubs op unieke locaties in het hart van de stad. Het zijn bijenkorven waar jonge bedrijven kunnen groeien om uit te zwermen. 

Een soortgelijk netwerk groeit er ook rond Internet of Things, waarbij starters samenwerken met onderzoeksteams van grote bedrijven, met het living lab van imec, het Havenbedrijf en met de UAntwerpen. Op het vlak van de stad als smart city ligt de focus op het veiliger, gezonder en mobieler maken van de stad en is de Sint-Andrieswijk een ‘smart zone’, een proefterrein voor innoverende toepassingen. 

‘Panta rhei’ – alles beweegt – zei de filosoof Heraclitus, en alles heeft met elkaar te maken. Mobiliteit staat in de 21ste eeuw centraal voor digitale pioniers om zich te profileren. De uitdagingen waar we voor staan, kunnen we enkel de baas als we innoveren. Dat geldt voor Antwerpen, dat geldt voor de planeet. We act local, but we think global.

MEER

Hoe IoT onze wereld transformeert

Internet of things Met het tempo waarin technologie evolueert, beeld je eens in waar we over pakweg 20 jaar staan. Steeds meer toestellen en bijbehorende applicaties volgen elkaar razendsnel op. We komen steeds dichter bij een ideale wereld, eentje waar bijna geen tekorten meer zullen gelden.

Benut het gigantisch potentieel van duaal leren

duaal leren 1 september 2016 werd het startschot gegeven van duaal leren in Vlaanderen. Met zes trajecten en een honderdveertigtal leerlingen kreeg het combineren van leren op school en leren bij één of meerdere werkgevers vorm.

Het nieuwe online jongerenprotest

ActivismeApolitiek, apathisch en ongeïnteresseerd: de labels die jongeren op zich geplakt krijgen, met oog op hun maatschappelijke betrokkenheid, zijn zelden positief. Een groeiende reeks online protesten die gestart zijn door jongeren, kleurt dat beeld echter bij. 

‘De file zal niet vanzelf verdwijnen’

Ben WeytsDichtslibbende wegen, te veel verkeersdoden en controversiële infrastructuurwerken. Kersvers Vlaams minister Ben Weyts heeft genoeg dossiers op zijn bord om de komende vijf jaar de handen vol te hebben.

Ondernemers boven!

ExpertpanelOndernemen is een avontuur. Met hoogtes en laagtes, met risico’s en (hopelijk) zekerheden. Hoe dan ook vertelt elke onderneming een uniek verhaal, zoals blijkt uit de antwoorden van deze experts, die zich elk in een verschillend stadium van ontwikkeling bevinden.

Wij willen dat onze medewerkers denken als eigenaren

Carlos BritoOnze Belgische biercultuur is als werelderfgoed erkend door Unesco, niet in de laatste plaats dankzij onze nationale trots AB InBev. Aan het hoofd van die tot een enorme multinational uitgegroeide brouwer staat een Braziliaan: Carlos Brito.