Internet of Everything
Maatschappij

‘Opkomst van de levende stad’

23.08.2018
door Fokus-online.be

De opkomst van het Internet of Everything is geen toekomstbeeld en geen wensbeeld meer, maar een realiteit. Mensen en objecten staan steeds meer met elkaar in verbinding via sensoren, Big Data en snel mobiel internet. 

Voor of tegen?

Je kunt voor of tegen zijn, maar elke dag wordt er een nieuw record bereikt. Elke dag zijn er meer mensen en meer voorwerpen verbonden via het internet. Juist door die toename van sensoren in onze openbare ruimte, gekoppeld aan de snelle toename van slimme algoritmes (artificial intelligence), ontstaan steden met een ‘zenuwstelsel’ en een soort van rudimentaire intelligentie. Waar steden voorheen ‘dood’ waren, kun je zeggen dat ze nu beginnen te leven. Voor het eerst in de geschiedenis is het niet dat mensen op knoppen drukken, om stedelijke objecten zoals verkeerslichten, deuren en auto’s in beweging te brengen, maar de objecten bewegen steeds meer vanuit een eigen algoritme. Met alle gevolgen van dien: wegen, straatmeubilair en gebouwen reageren steeds intelligenter op ons.

Voor het slim vormgeven van deze slimme technologie zijn bedrijven de innoverende kracht.

Slim vormgeven

Het is voor ons de uitdaging om dit slim vorm te geven. Het is natuurlijk goed dat essentiële systemen hun werk goed doen: denk aan riolering, waterhuishouding, verkeerslichten… Maar er komen nu ook spannende nieuwe zaken bij als zelfrijdende auto’s, drones en grote 3D-printende robots voor gebouwen, bruggen en infrastructuur.

Voor het slim vormgeven van deze slimme technologie zijn bedrijven de innoverende kracht. Zij hebben de kennis, kunde en het investerende vermogen, dus ontwerpen zij de algoritmen en geven ze nieuwe technologieën vorm. De overheid is daarin een kaderstellende partij. Zij is de enige die de spelregels kan en moet bepalen, zodat de levende stad ethisch wordt vormgegeven. Overheden zijn bij uitstek de partijen die belangenoverstijgend kunnen en moeten denken. Van gewone mensen kun je niet verwachten dat zij hier een directe rol in spelen: slimme innovatie moet echt van bedrijven komen, met heldere kaders vanuit de overheid.

Ontwikkelaar

Ik zie overheden steeds meer als ontwikkelaar van een besturingssysteem voor de samenleving. Zoals spelers als Apple en Google doen met hun iOS en Android. Via de app-stores bieden zij jonge start-ups en ontwikkelaars de kans om hun ideale app te maken, vaak voor specifieke wensen en voorkeuren. En als een app het zo goed doet en het blijkbaar bijdraagt aan de behoeften van veel gebruikers, dan nemen deze platformbouwers het op in hun besturingssysteem. Dit is wat mij betreft ook de verhouding tussen overheid en bedrijfsleven in het vormgeven van slimme steden, waarin alles met elkaar is verbonden.

Het is een spannende tijd, waarin we het begin van de levende stad mogen vormgeven. Laten we het vooral goed doen!

Vorig artikel
Volgend artikel