Home Maatschappij Moderne Stad Karen Scheire: Bepaal zelf hoe ‘smart’ je stad is

Karen Scheire: Bepaal zelf hoe ‘smart’ je stad is

Een ‘smart city’, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Ik zie een mooie, futuristische stad voor me. Met hoogbouw, verticale tuinen, drones die pakjes bezorgen en zelfrijdende treintjes. Met schone, gezonde lucht − en in mijn fantasie schijnt de zon altijd. Misschien een robot hier en daar, om vervelende klusjes van ons over te nemen. En als kers op de taart: geen files. 

In werkelijkheid hoeft het wellicht niet zo drastisch. Ook nu al zijn er slimme oplossingen van ondernemende mensen binnen handbereik. Een aantal daarvan komen in deze bijlage aan bod. Nu is het aan ons om van al die slimheid gebruik te maken. Want uiteindelijk bepalen de inwoners zelf hoe ‘smart’ een stad is. 

#goedopweg

Verplaats je je vooral met de eigen wagen? Verlies je uren tijd omdat je dagelijks de file trotseert op weg naar kantoor? Krijg je de kriebels van de chaos met wagens aan de schoolpoort? Ik stel voor dat je eens iets anders uitprobeert. De Week van de Mobiliteit, bijvoorbeeld, die van 16 tot 22 september doorgaat in heel Europa. Het ideale moment om uit te testen hoe het ook anders kan. Duizenden enthousiastelingen tonen aan collega’s, buren, familie en vrienden dat #goedopweg gaan niet alleen slim, maar ook leuk is. Bovendien zorgt het voor een leefbare, gezonde en bruisende stad.

De Week van de Mobiliteit is het uitgelezen moment om gewoontes te doorbreken.
Karen Scheire

 

Verschillende mogelijkheden

De mogelijkheden zijn er: autodelen, e-bikes, steps, smart-ticketing en andere nieuwigheden maken verplaatsingen heel wat slimmer en efficiënter. Carpoolen is niet nieuw, maar wordt eenvoudiger dankzij technologische innovatie en platforms zoals bijvoorbeeld carpool.be.  Telewerk en het nog altijd uitbreidende aanbod van coworkingspaces maken de rit zelfs overbodig − of in elk geval een stuk korter. Kantoorbussen rijden je naar het werk en toveren verplaatsingstijd om in werktijd. 

Gewoontes doorbreken

Met zo’n 2.000 lokale acties en initiatieven is Vlaanderen binnen Europa koploper van de Week van de Mobiliteit. Zijn er in Vlaanderen meer enthousiaste doeners of is de nood hier gewoonweg hoger? Dat laat ik in het midden. In elk geval is het een uitgelezen moment om gewoontes te doorbreken, nieuwe dingen uit te proberen en met z’n allen weer wat slimmer te worden. Wie weet smaakt het naar meer, en zijn we zo weer een stapje dichter bij een ‘smart Vlaanderen’.

MEER

Ook starters kunnen beter kopen dan huren

HurenDiploma beet, eerste job binnen handbereik. Tijd voor een eigen huisje, tuintje, boompje. En waar zou je die anders vinden dan in je eigen studentenstad? Toch?

48 uren die blijven duren

ReizenHoeveel zou jij nog willen zien van de wereld? Er zijn zoveel landen, steden, dorpen of gehuchten die ieder hun eigenzinnige charme met zich meedragen. Als je wilt, kun je gemakkelijk ieder hoekje op aarde ontdekken, en wel in een verrassende 48 uren.

Een tuin als schilderij

Pieter ToebaertMonet, zonder meer een van de belangrijkste kunstenaars die de tuin ooit tot leven bracht, vertelde dat hij zijn schilderijen ‘dankte aan bloemen’. Nog steeds spreekt een kleurrijke tuin tot de verbeelding. Al zien we wel grote veranderingen in de groenbeleving.

Hoe IoT onze wereld transformeert

Internet of things Met het tempo waarin technologie evolueert, beeld je eens in waar we over pakweg 20 jaar staan. Steeds meer toestellen en bijbehorende applicaties volgen elkaar razendsnel op. We komen steeds dichter bij een ideale wereld, eentje waar bijna geen tekorten meer zullen gelden.

Wat anders: dit verandert er in juli

De maand juli brengt, naast mooi weer, een aantal veranderingen met zich mee. Strengere regels rond legale cannabis, hogere verkeersboetes en de intrede van...

Vlotter en vrijer bewegen door de moderne stad

Steeds meer mensen wonen, werken en verblijven in steden. Het verkeer wordt alsmaar drukker met meer files, volle parkings en minder levenskwaliteit tot gevolg. Duurzame en slimme alternatieven voor een leefbare, moderne stad dringen zich op.