Home Maatschappij Moderne Stad Karen Scheire: Bepaal zelf hoe ‘smart’ je stad is

Karen Scheire: Bepaal zelf hoe ‘smart’ je stad is

Een ‘smart city’, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Ik zie een mooie, futuristische stad voor me. Met hoogbouw, verticale tuinen, drones die pakjes bezorgen en zelfrijdende treintjes. Met schone, gezonde lucht − en in mijn fantasie schijnt de zon altijd. Misschien een robot hier en daar, om vervelende klusjes van ons over te nemen. En als kers op de taart: geen files. 

In werkelijkheid hoeft het wellicht niet zo drastisch. Ook nu al zijn er slimme oplossingen van ondernemende mensen binnen handbereik. Een aantal daarvan komen in deze bijlage aan bod. Nu is het aan ons om van al die slimheid gebruik te maken. Want uiteindelijk bepalen de inwoners zelf hoe ‘smart’ een stad is. 

#goedopweg

Verplaats je je vooral met de eigen wagen? Verlies je uren tijd omdat je dagelijks de file trotseert op weg naar kantoor? Krijg je de kriebels van de chaos met wagens aan de schoolpoort? Ik stel voor dat je eens iets anders uitprobeert. De Week van de Mobiliteit, bijvoorbeeld, die van 16 tot 22 september doorgaat in heel Europa. Het ideale moment om uit te testen hoe het ook anders kan. Duizenden enthousiastelingen tonen aan collega’s, buren, familie en vrienden dat #goedopweg gaan niet alleen slim, maar ook leuk is. Bovendien zorgt het voor een leefbare, gezonde en bruisende stad.

De Week van de Mobiliteit is het uitgelezen moment om gewoontes te doorbreken.
Karen Scheire

 

Verschillende mogelijkheden

De mogelijkheden zijn er: autodelen, e-bikes, steps, smart-ticketing en andere nieuwigheden maken verplaatsingen heel wat slimmer en efficiënter. Carpoolen is niet nieuw, maar wordt eenvoudiger dankzij technologische innovatie en platforms zoals bijvoorbeeld carpool.be.  Telewerk en het nog altijd uitbreidende aanbod van coworkingspaces maken de rit zelfs overbodig − of in elk geval een stuk korter. Kantoorbussen rijden je naar het werk en toveren verplaatsingstijd om in werktijd. 

Gewoontes doorbreken

Met zo’n 2.000 lokale acties en initiatieven is Vlaanderen binnen Europa koploper van de Week van de Mobiliteit. Zijn er in Vlaanderen meer enthousiaste doeners of is de nood hier gewoonweg hoger? Dat laat ik in het midden. In elk geval is het een uitgelezen moment om gewoontes te doorbreken, nieuwe dingen uit te proberen en met z’n allen weer wat slimmer te worden. Wie weet smaakt het naar meer, en zijn we zo weer een stapje dichter bij een ‘smart Vlaanderen’.

MEER

Energiezuining huis

Energiezuinig huisJe huis energiezuiniger maken, is altijd een prima idee. Dat is immers niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het houdt bovendien de warmte een stuk langer in huis, wat je woonst lekker gezellig maakt. Al zijn er nog manieren om wat gezelligheid voor elkaar te krijgen.

Jean-Pierre Blumberg: De zakenadvocatuur in tijden van disruptie en...

Vanuit zijn kantoor in Antwerpen begeleidt Jean-Pierre Blumberg, co-head Global M&A bij Linklaters, dagelijks belangrijke fusies en overnames met impact op wereldschaal. Innovatie, digitalisering en automatisering spelen hierbij een steeds belangrijkere rol.

Hefboom voor toekomstgericht onderwijs

Technologie en onderwijs In digitale tijden hoeft het niet te verwonderen dat ook het verantwoord inzetten van educatieve technologie meer dan ooit aan de orde is. Digitaal als het nieuwe normaal. Maar wel waar het didactische relevant is en niet een doel op zich vormt.

De laatste schakel van de logistieke keten

ExpertpanelDoor de toename van e-commerce wordt de ‘last mile’ steeds belangrijker als laatste eindje van de logistieke keten. De voorkeur gaat daarbij uiteraard naar een snelle en goedkope manier om die laatste kilometer te overbruggen. Tenzij er nog andere factoren spelen…?

Tournée Minérale, what’s next?

Lifestyle Heb je na Tournée Minérale zin in een nieuwe uitdaging? Wij bezorgen je alvast inspiratie voor een extra ‘maandje zonder’.

Tips voor een winterklare woning

Vermijden dat je huis straks kreunt onder de winterprik en je energiekosten de pan uit swingen? Met deze tips maak je jouw woning nog snel winterproof.