Home Maatschappij Moderne Stad De toekomst van de smart building

De toekomst van de smart building

In samenwerking metVMA-Cluster

De tijden dat gebouwen gewoon een hoopje bakstenen, cement en zorgvuldig uitgekozen vloeren en kleuren waren, lijken stilaan achter ons te liggen. Meer dan ooit vormt een gebouw het kloppend hart van een – al dan niet zakelijke – gemeenschap, een publieke processor voor creatieve ideeën, een onverzadigbare ruimte voor multi-technische installaties.

Dat communiceren belangrijk is in vele onderlinge relaties, wist je misschien al. Op de werkvloer kan een duidelijke communicatie tussen werknemer en werkgever heel wat opleveren, maar tussen gebouw en gebruiker kan evenzeer een interactie ontstaan die werk optimaliseert. Dat is wat een smart building teweegbrengt, en kijk: dat soort gebouwen wordt steeds intelligenter. Daardoor wordt dus ook de mogelijke interactie groter, wat vooral meer energie-efficiëntie en gebruikscomfort oplevert.

In een smart building is het iedere dag breng-je-data-mee-naar-het-werk-dag. Meerdere technische installaties binnen een gebouw treden in werking met elkaar dankzij de implementatie van een GBS, oftewel gebouwenbeheersysteem. “Een gebouw wordt een ingenieuze fabriek met big data,” zegt Pascal Kinoo, BU manager – Beheer Supervisie Systemen voor Cluster VMA. “Je kunt daarbij het deel elektriciteit en HVAC (heating/ventilation/air conditioning, red.) niet meer van elkaar scheiden.  Door beide technieken te combineren deel je niet enkel kennis, maar versterk je het bovenal ook.” Daarom bracht VMA de twee in één cluster samen, zodat de verschillende aanwezige technieken en installaties kunnen interageren met elkaar. “Je moet een bovenliggende laag hebben die met alles kan communiceren.”

In vroegere tijden kwam er simpelweg een architect op de proppen die rekening hield met afwerking, lichtinval of wat groen. Een gebouw moest vooral ‘collegiaal’ zijn. “Nu krijgt de gebruiker van dat gebouw ook inspraak”, begint Kinoo. “Dat aspect van inspraak neem je best mee al bij het opstellen van een concept voor de werking van een gebouw. Maak een koppeling tussen verschillende software-apps: hoe ga je informatie tussen installaties uitwisselen of capteren en er een win-win van maken?”. Onder dergelijke installaties vallen veel zaken: verwarming, verlichting, temperatuurregeling, camerabewaking, branddetectie, inbraakbeveiliging…  We zien dat Internet of Things hierbij belangrijk wordt om zowel onderling geconnecteerd te geraken als met de gebruikers van een gebouw.

“Wat je vroeger met een thermostaat kon, gebeurt nu met een app”, gaat Kinoo verder. Ondertussen, met alle razendsnelle technologische veranderingen vandien, verwachten we toch al ietsje meer dan een thermostaat die hier en daar de ruimte regelt. Gebruikerscomfort staat prominenter op de agenda, voornamelijk zodat je je gemakkelijker doorheen een gebouw kunt bewegen. “Simpele taken worden door het GBS overgenomen, en hiervoor wordt ook informatie buiten het gebouw opgehaald. Cloud technologie, artificiële intelligentie, autolearning, blockchain… Je gaat bovendien ook regeltechnisch kijken hoe je iets optimaler kunt maken om energie duurzaam te gebruiken.”

Een voorbeeld is het gebruik van apps die klimaatregeling aanpassen aan de weersvoorspellingen, waaraan ook laadstations van voertuigen of fietsen afgestemd kunnen worden. “En nog intelligenter: in functie van je geplande werktijd zal je fiets of auto opgeladen kunnen zijn tegen je geplande vertrekuur”, vult Kinoo aan. Daarbovenop kunnen ook draadloze sensoren data uitsturen, die dan bijvoorbeeld de bezetting van een stoel bijhouden, hoe vaak een toiletdeur opengaat en of er ‘file’ in de cafetaria is. Ook je collega’s kun je terugvinden via intelligente camera’s of Lifi – verlichtingsarmatuur, voor als je snel even een onschuldige roddel wil vertellen of als het tijd is om te brainstormen.

FokusModerneStad-BR-002

De mogelijkheden voor slimme bedrijfsgebouwen zijn quasi eindeloos. Van vergaderzalen die automatisch worden ingepland tot overtollig gebruik van energie beperken, dankzij het afstemmen van datavergelijking en onderhoudsplanning aan een noodzakelijkheid. Maar ook andere nutsgebouwen kunnen zich een slimme laag aanmeten. Ziekenhuizen, voetbalstadia of winkelcentra bevatten allemaal regeltechnische elementen. Kinoo: “Er gaat ongetwijfeld een grote evolutie volgen, al ga je dan toch een zekere scheiding moeten opstellen: tot waar wil je als gebruiker precies gaan?” En dat kan ver. In het Herman Teirlinckgebouw in Brussel vind je bijvoorbeeld een globaal GBS terug. “Alle technische installaties van het gebouw worden op één centraal platform gecentraliseerd. Meer dan 35.000 datapunten worden er beheerd en bijgehouden.”

“De sky is the limit, met alles in de cloud,” sluit Kinoo af. “Circulaire gedachten kunnen omgezet worden in concrete technologische verwezenlijkingen die op lange termijn mikken.” Zo omringt het gebouw waarin je wandelt, lacht, soms even ontspant of werkt, je met meer dan enkel beton. Het wordt een slimme plek waarmee je communiceert en waar je elke dag gemakkelijk en snel bijleert.


Meer over…

VMA-Cluster heeft 7 vestigingen in België en 4 buitenlandse waaronder de US en UK. Onze kernactiviteiten zijn opgesplitst in Business Units zoals Building Technologies waarbij we HVAC, Sanitair, elektrische installaties en GBS (software voor gebouw beheers systemen) implementeren. BU Infra verzorgt wereldwijd elektro mechanische installaties in tunnels en drinkwaterinstallaties. Verder is de VMA-Cluster actief in Automotive projecten en in de industrie waar we robotisering en productielijnen automatiseren met een specialisatie in MES projecten (Manufacturing excecution systems).  VMA telt meer dan 750 personeelsleden waarvan 250 ingenieurs. De omzet van de VMA cluster bedroeg in 2017 meer dan 150 Miljoen Euro.

VMM LOGO

MEER

‘Dat onderwijs zo intensief met ondernemingen samenwerkt, dát...

Technopolis Hoe belangrijk soft skills zijn in de wereld van de harde wetenschap, dat vertelt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis. Hij denkt na over de rol van de leerkracht in de toekomst – wat ons toelaat een duik te nemen in zijn ideeën over duaal leren in een door technologie gedreven toekomst.

Duurzame wijken stilaan realiteit!

Duurzame WijkEen wijk is een veelvoud van plekken en beweging, van mensen en activiteiten. Een duurzame wijk gaat over meer dan energiezuinige gebouwen. Het is een samenhang van ‘ecopolis-principes’ om een leefbare, klimaatvriendelijke wijk te verzekeren voor iedereen.

“De school moet niet beperkt blijven tot een gebouw:...

GO! Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO!-onderwijs, is fan van het eerste uur van duaal leren. Voor haar is het belangrijk dat scholen aansluiting zoeken met de buitenwereld − en dan voornamelijk met de arbeidsmarkt.

‘Artificial intelligence maakt menselijk contact alleen maar belangrijker’

Peter HinssenPraat een uur met Peter Hinssen en je bent weer mee met nieuwe technologische ontwikkelingen als AI en Blockchain. En, belangrijker, wat hun maatschappelijke impact wordt. “We staan voor een even ingrijpende verandering als tijdens de industriële revolutie.”

‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’

Seppe SmitsVanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Lijm voor een gebroken hart

Voor liefdesverdriet kun je terecht in het Heartbreak Hotel en je terugtrekken voor steun. Fokus wil je alvast bijstaan met deze tips.