Brussel
Mobiliteit

Tackoen: ‘Brussel, kruispunt voor mobiliteit’

20.09.2023
door Fokus Online
Brussel

Xavier Tackoen, gedelegeerd bestuurder van Espaces-Mobilités

Brussel, de Belgische en Europese hoofdstad, bevindt zich op het kruispunt voor mobiliteit. Deze stad in het hartje van ons land krijgt telkens veel media-aandacht wanneer het vraagstuk personenvervoer ter sprake komt. Of er nu een viaduct omgevormd wordt in een stadsboulevard, er nieuwe fietsroutes aangelegd worden of de activiteiten van Uber gelegaliseerd zouden worden, de debatten zijn fel en de emoties lopen hoog op. 

Maar achter die steeds terugkerende polemiek gaat in werkelijkheid een veel onmiskenbaardere transitie van de stedelijke mobiliteit in Brussel schuil. De combinatie van het regionale mobiliteitsplan ‘Good Move’, de impact van de gezondheidscrisis en recenter de stijgende energiekosten hebben voor ingrijpende veranderingen gezorgd in de manier waarop mensen zich verplaatsen. Het MIVB-net telt al bijna opnieuw hetzelfde aantal reizigers als vóór corona, terwijl we een exponentiële toename zien in het aantal fietsers.

We zien ook een duidelijke voorliefde voor gedeelde mobiliteit. Zo worden de deelwagens Cambio en Poppy veel gebruikt en zijn ook de elektrische steps niet meer uit het straatbeeld weg te denken, al zorgen die ook weleens voor chaos. De gedeelde diensten worden echter nog niet genoeg gebruikt om alle spelers op de markt te houden. Zo zien we regelmatig dat bedrijven die nog geen financieel evenwicht bereikt hebben hun activiteiten moeten stopzetten, zoals gebeurde met de fietsen van Billy en de scooters van Scooty. Tot slot zorgt het structurelere telewerk natuurlijk ook voor een mindere behoefte aan mobiliteit, maar nog meer voor een grotere behoefte aan flexibiliteit in transportmodi en reistijden. 

Brussel blijft een vruchtbare kweekbodem voor innovatie op het vlak van transport.

De manier waarop Brussel vanuit het buitenland bekeken wordt, wordt wel steeds interessanter. Veel steden zijn namelijk jaloers op het Brusselse Gewest: omwille van de snelheidsbeperking van 30 km/u in de stad, omwille van de begeleidingsprogramma’s om bedrijven en burgers te helpen hun gedrag te veranderen, en omwille van de geleidelijke ontwikkeling van het concept ‘Mobility as a Service’ (MaaS). Dat heeft als doel de burgers een waaier van transportmodi aan te bieden in de vorm van een geïntegreerde toepassing. De MIVB en haar partners zullen die toepassing in het najaar lanceren.  

Brussel blijft dus een vruchtbare kweekbodem voor innovatie op het vlak van transport, en fungeert als een echt laboratorium voor mobiliteit, met de nodige beloften maar ook tegenslagen. Om efficiënte diensten te verlenen en de burgers er verder van te overtuigen om voor multimodaliteit te kiezen en het aantal voertuigen in het verkeer te verminderen, moeten de verschillende overheidsniveaus en de private sector echt de handen in elkaar slaan. De eerste stappen zijn al gezet en in het licht van de internationale gebeurtenissen is het belangrijker dan ooit dat deze transitie snel gebeurt. 

Vorig artikel