Al aan een verzekering voor je deelstep gedacht?
De wagen als verplaatsingsmiddel heeft concurrentie gekregen. Elk jaar neemt het gebruik van nieuwe vervoersmiddelen toe. Ook de verzekeringssector evolueert mee met de nieuwe mobiliteit, stelt nieuwe verzekeringen voor of actualiseert bestaande polissen.
Het laatste decennium kwamen heel wat nieuwe vervoersmiddelen op de markt. De bestaande voertuigen, zoals de auto of de fiets, kregen een elektrische versie. Daarnaast doken specifieke voortbewegingstoestellen steeds vaker op in het straatbeeld, zoals de e-step, segway, speedpedelec, hoverboard en monowheel. Ook de deelmobiliteit raakt steeds meer ingeburgerd. Maar wat zijn nu de wettelijke verplichtingen voor deze nieuwe voertuigen?
Twee belangrijke criteria worden hierbij gehanteerd. Enerzijds is er een opdeling in niet-gemotoriseerde en gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. Anderzijds is de snelheid mee bepalend. Als een elektrisch voortbewegingstoestel niet sneller dan 18 kilometer per uur rijdt, mag je volgens de Belgische wetgeving zonder nummerplaat, zonder helm en zonder voertuigverzekering rijden, liefst met een familiale verzekering – ook als alleenstaande – met burgerlijke aansprakelijkheid die de schade aan derden dekt. Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia, de federatie van verzekeringsondernemingen, houdt daarom een pleidooi voor een familiale verzekering voor iedereen. “Vandaag heeft 82 procent van de volwassen particulieren tussen de 18 en 70 jaar – dus 8 op de 10 gezinnen – een familiale verzekering. En dat geldt voor slechts 63 procent van de alleenstaanden. We bevelen ze warm aan voor wie ze nog niet heeft.”
Vooral fietsverzekeringen komen alsmaar meer tegemoet aan de persoonlijke noden van de gebruikers.
Omnium voor de fiets
Naast een verzekering voor schade aan derden bij een ongeval, is het belangrijk te kijken naar andere risico’s zoals diefstal, schade of eigen verwondingen wanneer je zelf in fout bent bij een ongeval. “Vooral fietsverzekeringen komen alsmaar meer tegemoet aan de persoonlijke noden van de gebruikers. Ze worden steeds moduleerbaarder, met opties voor diefstal, materiële schade, bescherming van de bestuurder en pechverhelping. “Het is dan ook belangrijk om de voorwaarden goed na te gaan bij een fietsomniumverzekering, want ze bestaan in alle kleuren en gewichten”, raadt Wiels aan. “Een recente evolutie is de algemene ongevallenverzekering die alle ongevallen dekt, of het nu met je eigen fiets of een deelstep is”, voegt Jan Peeters, expert marketing mobility bij AG Insurance, toe. “Die geldt bovendien niet uitsluitend voor verkeersongevallen, maar ook voor ongevallen thuis.”
Motorvoertuigen moeten verplicht worden verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid via een motorvoertuigverzekering, ook bromfietsen klasse A (tot 25 km/u) en voertuigen niet bedoeld om zich te verplaatsen (werktuigen). Speedpedelecs vragen bijzondere aandacht omdat ze volgens hun vermogen en snelheidslimieten in verschillende categorieën ondergebracht worden.
“De huidige omniumverzekering voor wagens is perfect geschikt voor de elektrische exemplaren”, zegt Peeters. “Het is wel nuttig om na te gaan of de verzekering ook nieuwe risico’s dekt, zoals bijkomende kosten wanneer een dompelcontainer gebruikt moet worden om het voertuig definitief te blussen.”
Privacy
Op de directe verzekeringsmarkt zijn er weinig disruptieve spelers. Een shift van objectverzekering naar een persoons- of trajectverzekering is nog niet voor morgen. Pay as you drive-verzekeringen bestaan al wel in het Verenigd Koninkrijk. Autoverzekeringen dekken echter niet alleen ongevallen, maar ook bijvoorbeeld schade door weersomstandigheden of vandalisme aan je auto in stilstand. “Bovendien deel je met die usage-based insurances heel veel data over je doen en laten, wat vandaag nog gevoelig ligt qua privacy bij vele klanten”, preciseert Wiels. Hij geeft tot slot nog enkele tips mee vooraleer je in de ban raakt van nieuwigheden die op de markt verschijnen: “Zorg ervoor dat je toestel gehomologeerd is door de officiële instanties, anders kun je het niet verzekeren. Lees zeker ook de kleine letters wanneer je een abonnement neemt voor deelmobiliteit. Check altijd wat verzekerd is en wat niet.”