Home Maatschappij Milieu Watermanagement 4.0

Watermanagement 4.0

Ons water is schaars. Ons water moeten we koesteren. Of het nu het doorspoelen van je toilet of de industriële reiniging van groenten betreft, we kunnen maar beter alert zijn en ons waterverbruik optimaliseren.

We schuiven langzaam maar zeker naar een duurzame circulaire economie waarin we onze energiebronnen optimaal benutten. Elektriciteit, gas, uitstoot, water… Alles wordt in vraag gesteld en bijgestuurd om onze planeet te behoeden van het grootste doemscenario: de ondergang. Gelukkig worden we ook met zijn allen bewust dat we iets moeten doen. Gezinnen, bedrijven, overheden. Het is vijf voor twaalf.

Meten is weten 

“Bedrijven zijn er echt mee bezig”, weet ook Sofie Van Ermen, onderzoeker binnen VITO, een Vlaams onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Van Ermen vertelt dat digitale meters binnen de industrie stilaan de klassieke metersystemen vervangen: “Slimme meters en slimme sensoren zorgen ervoor dat een bedrijf op iedere moment weet waar en hoeveel water er verbruikt wordt. Meten is weten. Als je in kaart brengt waar het beter kan, denk je al een stap vooruit. Watermanagement 4.0 moet de handen in elkaar slaan met Industry 4.0 waarbij de verdere digitalisering een circulaire economie moet stimuleren.”

Intern intenser 

Dirk Halet is Strategisch Coördinator bij het Vlaams Kenniscentrum Water en focust zijn werkzaamheden op de rol van water in een circulaire economie: “Na de droge zomer van vorig jaar zijn bedrijven intenser aan het zoeken naar oplossingen om intern de waterkringloop te sluiten. Meer water opvangen en recuperen doet de kosten dalen en zorgt voor bevoorradingszekerheid. Een zekerheid aan water geeft ook een zekerheid aan productie.”

Fokus-Milieu-005

Een zekerheid aan water geeft ook een zekerheid aan productie. Dirk Halet

Repercussies en recuperatie 

Eigenlijk moet je maar eens denken aan het gemiddelde waterverbruik binnen een gezin. Daar kan ook al wat geoptimaliseerd worden. De wasmachine laten draaien op regenwater is een klassiek voorbeeld. Vertaal dat maar eens naar de industrie en je kan schaalvergrotend werken. De denkpiste rond waterschaarste moet aangepakt worden binnen de gezinnen, de steden, de landbouw en de industrie. Van Ermen:“Het juiste water op de juiste plaats op het juiste moment. Dat proberen wij te doen met audits binnen bedrijven. Waterverlies beperken en hergebruik stimuleren waar het kan.” Dirk Halet: “Waterschaarste heeft ook zijn repercussies voor investeerders. Grote spelers gaan nu zelfs kijken of de toevoer en recuperatie van water gegarandeerd kan worden alvorens ze instappen in een nieuw financieel verhaal. Om maar te duiden hoe belangrijk duurzaam water voor de toekomst van onze economie is.”

Samenwerking 

Beperken opent ook de deuren naar een samenwerking. Wat als het buurbedrijf water over heeft en jij tekort? Dan is de voorzet voor een duurzame werking meteen gegeven. “Het klopt dat er mogelijkheden zijn, maar er zijn altijd de nodige vergunningen nodig. En daarnaast is er het kostenplaatje al kunnen sommige grote projecten soms op subsidie rekenen.” Het West-Vlaamse Ardo bijvoorbeeld, protagonist in diepvriesgroenten, recupereert en zuivert het water dat ze gebruiken om de groenten te wassen, maar het bedrijf installeerde ook een pijpnetwerk in een regio van 500 ha en 25 kilometer netwerk om de landbouwers van water te voorzien in moeilijke periodes. Zo wordt de productie voor hen gewaarborgd. Van Ermen bevestigt: “Dit is inderdaad een voorbeeld van innovatief meedenken met het traject wateroptimalisatie en de continuïteit van je bedrijf waarborgen.”

Project in Gent 

Halet ziet die vorm van samenwerking steeds meer opduiken. Ook tussen bedrijven en woonwijken. Zo is er rond de Dampoort in Gent een uitzonderlijk project. “De kringloop van 400 appartementen, een sporthal en een school zal gesloten worden, waarbij water, energie, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld. Zo zal het afvalwater van de woonwijk worden opgezuiverd tot proceswaterkwaliteit voor het naburig gelegen bedrijf Christeyns en het bedrijf levert op zijn beurt warmte aan de woonwijk.”

MEER

Een kleine hap uit de wetenschap Drie toonaangevende hedendaagse...

WetenschapAristoteles, Albert Einstein, Marie Curie of Sir Isaac Newton: het zijn slechts enkele van de ronkende namen die je blijft tegenkomen in geschiedenisboeken. Ze hebben stuk voor stuk de noodzakelijke fundamenten gevormd van de huidige wetenschap, en waren een van de eersten in hun eigen veld van expertise die de juiste vragen stelden –en vooral de correcte antwoorden vonden.

Obesitas in België

ObesitasDe wereld wordt dikker. Letterlijk. Vandaag kampen 2,2 miljard mensen met overgewicht, dat is een derde van de totale bevolking. In België is de situatie nog schrijnender: hier is de helft van de bevolking te zwaar. Hoe is dat te verklaren en wat kunnen we eraan doen?

Een ketting naar de toekomst

BlockchainDe voorstanders spreken van een onwaarschijnlijke revolutie die de manier waarop we zakendoen helemaal op zijn kop zal zetten. De criticasters gewagen van een hype die even snel zal verdwijnen als ze de kop opstak. Maar wat is de blockchain nu eigenlijk? En hoe gaan we er mee te maken krijgen?

Hoe ver van huis zijn we ermee?

BUITENAARDSE ONTDEKKINGEN‘The truth is out there’. Behalve dé slagzin in de begingeneriek van de Amerikaanse tv-serie X-Files, is het ook een levensmotto geworden voor velen die geloven in buitenaards leven. Het aantal sceptici dat voor alles een rationele verklaring zoekt, zal tot nog toe groter blijven dan het hoopje ‘believers’...

‘Werken aan duurzame groei’

Rob Idink De opkomst van het Internet of Everything is geen toekomstbeeld en geen wensbeeld meer, maar een realiteit. Mensen en objecten staan steeds meer met elkaar in verbinding via sensoren, big data en snel mobiel internet. 

‘In Gent mis ik de connectie met de natuur’

Lokale producten, lokale leveranciers en koken met wat de seizoenen bieden. Het voelde voor topchef Kobe Desramaults tien jaar geleden al als de enige goede weg. En met succes, want zijn unieke keuken werd al tweemaal bekroond met een Michelinster.