stroom
Milieu

Verhaeghen: “De energiecrisis is de zoveelste wake-upcall om de energietransitie te versnellen”

21.12.2022
door Fokus Online

Op een energiecrisis zat niemand te wachten. De huidige prijzen hebben de energiemarkt door elkaar en de bevolking wakker geschud. Ook in positieve zin. Als de crisis ons iets leert, is het dat we het aandeel aan lokale hernieuwbare energieproductie aanzienlijk moeten vergroten.

Bolt is het eerste energieplatform in België waar je jouw stroom rechtstreeks van lokale opwekkers kunt kopen. Van Valerie en Frederik met hun biogasinstallatie tot Stéphane met zijn waterkrachtcentrale op de Maas. We doen hetzelfde als klassieke leveranciers, maar op een radicaal andere manier. Met één duidelijk doel: de energietransitie in ons land versnellen.

Een misvatting die bij velen leeft, is dat die lokale groene stroom duurder of goedkoper is dan grijze stroom afkomstig van gas- of kerncentrales. Uit een studie die Bolt in maart deed bleek dat 62 procent van de bevolking ervan overtuigd is dat een energiecontract met enkel groene stroom duurder is. Niets is minder waar. Je zou vermoeden dat ‘korte keten’-energie de tendensen op de groothandelsmarkt omzeilt. Toch is de stroom van lokale energie-opwekkers niet goedkoper of duurder dan andere stroom. De prijs wordt gestuurd door vraag en aanbod, en genoteerd door de Belgische ‘beurzen’ voor energie: dat is de Belpex voor elektriciteit. Wek je lokaal energie op in België? Dan wil je daar een correcte, eerlijke prijs voor. Daarom dat ook lokale groenestroomopwekkers vergoed worden tegen de marktprijs van de elektriciteit die zij opwekken. Dat betekent echter niet dat je je stroom op de groothandelsmarkt koopt. Jouw geld gaat wel degelijk zonder omwegen naar je lokale energie-opwekker.

De energiecrisis leert ons dat we in slaap zijn gedommeld.

- Pieterjan Verhaeghen, CEO en medeoprichter van Bolt

De energiecrisis leert ons dat we in slaap zijn gedommeld. Europa is te afhankelijk van buitenlandse energieproductie. Daardoor wordt de marktprijs voor energie te veel bepaald door geopolitieke situaties. Is het niet de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, dan is het binnenkort de Amerikaanse gasmarkt die de prijs grotendeels bepaalt.

Om de prijzen te drukken, zou Europa voor z’n eigen lokale elektriciteits- en gasvoorziening moeten instaan. Hoe onafhankelijker de Europese energiemarkt, hoe onafhankelijker de Belgische energiemarkt, hoe stabieler de energieprijzen. Wij hebben er dus alle baat bij om te investeren in de productie van lokale, hernieuwbare energie – op grote én kleine schaal.

Bolt probeert daarom een nieuwe economie te zijn, waar winst wordt gebruikt voor meer impact in plaats van uitkeringen aan aandeelhouders. Een verschil maken kan al op kleine schaal. Leg bijvoorbeeld niet je halve, maar hele dak vol zonnepanelen. Het teveel aan energie kun je doorverkopen. Een investering die je met de huidige prijzen eens zo snel hebt terugverdiend. Zo zorg je zelf mee voor een groene energietransitie en lokale energieproductie in België.

Vorig artikel
Volgend artikel