Home Maatschappij Van storten naar recycleren

Van storten naar recycleren
V
.

Niet enkel de huishoudens recycleren en scheiden afval nu veel meer dan vroeger. Ook de industrie doet haar duit in het zakje. En dat is goed voor het milieu én de kassa.

Net zoals in de rest van de wereld, is ook in België de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt al jaren aan het stijgen. Volgens cijfers van Statbel ging het in 2012 over net geen 67 miljoen ton. Ter vergelijking: in 2010 was het nog 62,5 miljoen ton. De wetgever wil die aangroei afremmen en liefst nog omkeren. De wetten rond afval en recyclage zijn de laatste jaren dan ook heel wat strenger geworden, niet alleen voor de huishoudens, maar evengoed voor de industrie. “Er zijn momenteel ongeveer achttien afvalstromen die bedrijven verplicht gescheiden moeten houden”, zegt Werner Annaert van FEBEM, de Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer. “Dat zijn dan bijvoorbeeld papier, karton, glas, groenafval, elektronica, textiel en noem maar op. Voor die achttien stromen moeten ze ook een verbintenis aangaan met een afvalbedrijf om die gescheiden aan te leveren.”

Sommige van die afvalsoorten mogen samen in dezelfde container verzameld worden, papier en PMD bijvoorbeeld. Voorwaarde is dan wel dat ze mekaar niet verontreinigen en dat ze nadien weer gemakkelijk te scheiden zijn. Desondanks is het verzamelen en recycleren van afval er niet eenvoudiger op geworden. Annaert: “De hoeveelheden stijgen nog in sommige sectoren, het aantal plaatsen waar afval vrijkomt, wordt groter en de soorten afval worden diverser. Gelukkig hebben bedrijven ook al ervaring met afval dat ze al veel langer apart moeten houden. Het chemisch en corrosief afval bijvoorbeeld, of giftig afval en slibs.” Van al het afval dat ontstaat, wordt volgens Annaert momenteel minder dan 10 procent gestort. De rest wordt gerecycleerd en verwerkt. Het kan door bedrijven bijvoorbeeld prima gebruikt worden als energiebron. Zo kan er biogas gewonnen worden uit de vergisting van biomassa of worden afvalfracties omgevormd tot pellets voor houtkachels en branders.

Recycleren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee

Johan Sneyers

Maar niet alle afval laat zich even gemakkelijk aanwenden.Verpakkingsafval is bijvoorbeeld een afvalstroom die uit een heleboel verschillende componenten bestaat. De verwerking daarvan wordt in goede banen geleid door de VZW Val-I-Pac. Wat het bekende Fost Plus is voor de consument, is Val-I-Pac voor de bedrijven. “Wie in België een product verpakt en op de markt brengt, is in principe ook verantwoordelijk voor de recyclage van die verpakking” zegt algemeen directeur Johan Sneyers. “Als een bedrijf dat wil, mag het die recyclageverplichting zelf organiseren, maar er zijn weinigen die zich daar aan wagen, omdat het zo’n intensief en complex proces is.” Een bedrijf dat met honderden of duizenden leveranciers moet gaan overleggen over hoe gebruikte verpakkingen terug moeten komen, staat immers voor een bijna onmogelijke taak. Om dat toch mogelijk te maken, zorgt Val-I-Pac voor een collectieve regeling: verschillende bedrijven uit diverse sectoren doen een beroep op de vereniging om aan hun afvalverplichtingen te voldoen.

De manier waarop een bedrijf met zijn afval omgaat, heeft trouwens niet alleen een impact op het milieu, ook voor de bottom line is het goed om de groene gedachte te onderschrijven. “Dat klopt”, zegt Sneyers. “Recycleren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Om te mogen verbranden of storten moeten bedrijven een bepaalde milieuheffing betalen. Hoe beter er gerecycleerd wordt, hoe minder dat nodig is en hoe kleiner dat bedrag dus is. Bovendien zijn het opgehaalde papier, hout of kunststof ook nog iets waard.” Een onderneming die dat goed begrepen heeft, is bijvoorbeeld Umicore. Het bedrijf specialiseert zich in het winnen van edelmetalen zoals goud en zilver uit afgedankte elektronica. De hoeveelheid edelmetalen in dit soort afval ligt gemiddeld hoger dan wat er in erts uit mijnen zit.

De notie dat bedrijven wel degelijk een impact hebben op hun leefomgeving en dat daar bewust mee moet worden omgegaan, is volgens Annaert ondertussen bij veel bedrijfsleiders doorgedrongen. Op een goede manier met afval omgaan en zoveel mogelijk recycleren, zijn de laatste jaren dan ook meer en meer gangbare praktijken geworden. Al blijven er nog uitdagingen. “Je moet bijvoorbeeld zorgen dat je je personeel mee hebt, zodat het materiaal dat vrijkomt, al aan de bron zo zuiver mogelijk kan gehouden worden.” Als afval te gecontamineerd is, wordt het immers te duur om nog te recycleren. “Ik noem dat de Wet van Behoud van Ellende”, lacht Annaert. “Als je begint met ellende, eindig je ook met ellende of anders kost het veel geld om van je ellende weer af te komen.

tekst Frederic Petitjean

Lees meer.

Gert De Mangeleer: ‘We koken op het ritme ...

Een restaurant met een eigen tuin en serres. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ze zijn eigenlijk best wel zeldzaam. Driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem is een van die uitzonderingen. “Ik denk dat we zeker 85 à 90 procent zelfbedruipend zijn.”

Yves Verschueren: België zet de toon voor R&D, de...

Innovatie, innovatie, innovatie. Dat is simpelweg het enige mogelijke antwoord op de vraag hoe we wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering succesvol kunnen aanpakken. Meer nog dan vroeger zullen de oplossingen in de 21ste eeuw vooral uit de chemie en farma moeten komen.

Bedrijfsovername: hoe ‘werkt’ het?

Een bedrijf overnemen opent een wereld van (commerciële) mogelijkheden, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wat bijvoorbeeld met de typische bedrijfscultuur van beide partijen? Of hoe aan de vereisten van de overlaters tegemoetkomen?

Franchisenemer? Ondernemer!

De nieuwe generatie bruist van de ondernemerszin. Maar de generatie met reeds een mooie professionele carrière achter de rug, ervaart evengoed de drang om een eigen zaak uit te bouwen. Franchising kan het voor de ondernemer eenvoudiger maken, maar daarom niet minder impactvol. Franchising bij McDonald’s houdt dan ook een degelijk en langdurig partnerschap in, en vooral franchisenemers die er 200% voor gaan.

Sneller een diagnose stellen? Vraag het aan de computer

Technologie zal dan misschien niet de wereld redden, het zal de komende jaren wel voor een aardverschuiving zorgen in de gezondheidszorg. Wie daar alles over kan vertellen is Didier Ongena, General Manager van Microsoft Belux.

Een allergie in je voedingscircuit? Zo ga...

Heb je een voedingsallergie? Je bent niet alleen. Het aantal voedingsallergieën blijft toenemen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens de WHO vormen voedingsallergieën zelfs het vierde grootste gezondheidsprobleem. Wat houdt een voedselallergie juist in? Wat zijn de meest voorkomende allergieën? En hoe gaat je er het best mee om? Wij zochten het uit.

Archief.

Griet Deceuster:‘Onze visie op mobiliteit verandert’

Eeuwenlang zijn steden drukke plaatsen geweest, en ongetwijfeld zullen ze dat ook in de toekomst blijven. Maar de mobiliteitsoplossingen van morgen zullen verschillend zijn van die van vandaag. Griet Deceuster, directeur TM Leuven: “We gaan minder en minder zelf rijden, en meer en meer van diensten gebruik maken.”