warmtepomp
Milieu

Naar koolstofneutrale gebouwen dankzij hybride warmtepompen

07.06.2023
door Fokus Online
warmtepomp

Didier Hendrickx, market development manager Gas.be

De energiedoelstellingen van de Europese Green Deal zijn voor iedereen duidelijk: tegen 2050 wil Europa het eerste continent zijn dat volledig koolstofneutraal is. Hoewel veel maatregelen al zeer doeltreffend zijn, blijft het probleem van het energieverbruik in gebouwen groot, aangezien deze momenteel verantwoordelijk zijn voor 28 procent van de totale CO2-uitstoot. 

Hoe kunnen we binnen elk bedrijf en elk huishouden starten met de energietransitie om onze klimaatdoelstellingen voor 2050 te halen? We zoomen in op de hybride warmtepomp, een duurzame oplossing met een mooie toekomst voor zich.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat de technologieën van een conventionele warmtepomp combineert met die van een gas- of oliegestookte verwarmingsketel. Didier Hendrickx, market development manager bij Gas.be, legt uit: “Het voordeel van een dergelijk systeem is dat het verschillende technieken gebruikt en van de ene naar de andere switcht. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de gewenste warmte binnen, de energieprijzen en de CO2-uitstoot kiest de hybride warmtepomp met zijn intelligente systeem voor de pomp of voor de cv-ketel.”

Een interessante oplossing die bovendien het voordeel heeft dat ze gemakkelijk en snel in een groot deel van de bestaande woningen kan worden geïnstalleerd, hetzij door een warmtepomp toe te voegen aan een bestaande ketel, hetzij door de twee systemen direct samen te installeren. Hoewel het koolstofvrij maken van gebouwen noodzakelijk is, is het uiteraard onmogelijk om oplossingen voor te stellen die voor de consument te ingewikkeld of te duur zijn. “Onze samenleving staat vandaag voor een drievoudige uitdaging wat haar energie betreft. Die moet groener, efficiënter én goedkoper worden”, zegt Didier Hendrickx.

Onze samenleving staat vandaag voor een drievoudige uitdaging wat haar energie betreft. Die moet groener, efficiënter én goedkoper worden.

- Didier Hendrick

Een win-winoplossing voor iedereen

Ondanks de motivatie van particuliere en professionele consumenten om energiebesparende inspanningen te leveren, blijven in werkelijkheid de financiën het grootste obstakel voor een volledige transformatie van onze gebouwen om ze koolstofneutraal te maken. Dankzij de hybride warmtepomp kunnen verbruikers niet alleen beginnen met het koolstofvrij maken van hun woning of bedrijf zonder grote investeringen of belangrijke werken te moeten doen. Ze kunnen bovendien ook andere elementen toevoegen waarmee ze hun energieverbruik nog verder kunnen verlagen, zoals isolatieplaten, fotovoltaïsche panelen, enz.

Didier Hendrickx verduidelijkt: “Een onderzoek bij meer dan 450 huishoudens in Nederland toont de voordelen van hybride warmtepompen aan: ze voorzien in bijna 70 procent van de energiebehoefte van huishoudens, verminderen de CO2-uitstoot met 35 procent en besparen meer dan 300 euro per jaar.” Zo houden de consumenten een budget over dat zij desgewenst opnieuw kunnen investeren. “Met dit systeem, dat zich aanpast aan het financiële ritme van elk individu, is het de bedoeling om, beetje bij beetje, die fameuze doelstelling van volledig klimaatneutrale woningen te bereiken.”

De hybride warmtepomp betekent ook dat het probleem van een mogelijke overbelasting van het elektriciteitsnet voorlopig kan worden verholpen, want we weten dat een 360°-transitie naar ‘full electric’ momenteel nog moeilijk voorstelbaar is. “Tijdens verbruikspieken op het elektriciteitsnet kan de hybride warmtepomp, indien nodig, automatisch overschakelen naar de cv-ketel”, legt Didier Hendrickx uit.  

Een haalbare doelstelling tegen 2050?

Door 1 miljoen woningen van 10 tot 40 jaar oud en met energielabel C en D uit te rusten met een hybride warmtepomp kan jaarlijks 1,4 miljoen ton CO2 worden bespaard, wat verre van verwaarloosbaar is. Om dit doel te bereiken, moet echter een duidelijk kader worden opgezet en moet deze technologie op grotere schaal worden gepromoot, aangezien zij ons uiteindelijk een stap dichter kan brengen bij het koolstofvrij maken van onze woningen. “Allereerst hebben we een duidelijk wettelijk kader nodig. Hybride warmtepompen moeten bovendien worden opgenomen in EPB-berekeningen, installateurs moeten worden opgeleid, de uitrol van de technologie moet worden versneld en dit alles moet financieel worden ondersteund”, besluit Didier Hendrickx.

Vorig artikel
Volgend artikel