transitie
Maatschappij

Transitie in werking

19.02.2019
door Fokus Online

Vlaanderen staat sterk op het vlak van duurzaam afval-, materialen- en bodembeheer. We sorteren en recycleren als de beste en gaan steeds duurzamer om met onze bodem. En toch staat de transitie naar de circulaire economie nog maar in zijn kinderschoenen.

Om kringlopen volledig en hoogwaardig te sluiten, moeten we onze ambitie verder opdrijven.Om die transitie naar de circulaire economie vorm te geven, moeten we nog veel meer naar de bigger picture kijken. Milieuthema’s zijn geen geïsoleerde thema’s. Afval-, materialen- en bodembeheer maken onderdeel uit van de circulaire economie. En ze zijn rechtstreeks gelinkt aan de klimaatproblematiek, die ons dezer dagen allen bezighoudt. Meer dan 60 procent van onze broeikasgassenuitstoot is te wijten aan de manier waarop we met materialen omgaan. Van de winning van grondstoffen tot het verwerken van afval: alles veroorzaakt broeikasgassen.

Omslag 

Om de klimaatdoelstellingen te halen is er dus meer nodig dan energiebesparing of af te stappen van fossiele brandstoffen. Het impliceert dat de omslag naar een circulaire economie, met gesloten materiaalkringlopen, een pure noodzaak is. Vlaamse onderzoekers becijferden dat, om onze koolstofvoetafdruk met 90 procent te beperken, we ook onze materialenvoetafdruk met 75 procent moeten beperken tegen 2050.

Milieuthema’s zijn geen geïsoleerde thema’s.

World Resources Forum

Gelukkig hebben we in Vlaanderen heel wat expertise in huis. Van lokale besturen over kennisinstellingen tot bedrijven en overheden, iedereen is overtuigd van de noodzaak van deze transitie. Dat is meteen ook de reden waarom de OVAM samen met haar partners van 24 tot 27 februari het World Resources Forum 2019 organiseert in Antwerpen. Onder de titel ‘Closing Loops Transitions at Work’ zullen meer dan 500 wetenschappers, beleidsmakers, bedrijfsleiders, studenten… uit meer dan 60 verschillende landen zich drie dagen lang buigen over diverse thema’s uit de circulaire economie, zoals de rol van steden en regio’s, het belang van de digitale transformatie of van duurzame levensstijlen, de bio-economie…

Plenaire sessies met keynotes van toonaangevende sprekers worden afgewisseld met levendige debatten in 40 verschillende workshops. Een modeshow met circulaire mode en een bootcamp met 15 studenten van over de hele wereld, die drie dagen lang nadenken over de e-wasteproblematiek, maken het plaatje compleet.

Vorig artikel
Volgend artikel