regenwater
Milieu

Hoe ga je slimmer om met water in je huis en tuin?

21.12.2022
door Amaryllis De Bast

De droogte van afgelopen zomer was een duidelijk signaal om spaarzaam om te gaan met drinkwater en regenwater in te schakelen waar mogelijk. Maar je kunt ook de natuur en de grondwaterstanden een handje helpen door in te zetten op meer groen en ontharding rond je huis.

Voor te veel activiteiten in het huishouden wordt nog drinkwater gebruikt. Terwijl je met regenwater ook perfect je planten kunt sproeien, je was kunt doen of je toilet kunt doorspoelen, vertelt Jo Van de Velde, communicatiemedewerker bij Antwerpen voor Klimaat, een initiatief van de stad Antwerpen om haar Klimaatplan te realiseren. “Regentonnen naast je gevel zijn een goedkope eerste stap om regenwater op te vangen en te hergebruiken.”

“Daarnaast kun je ook kiezen voor een regenwaterput die je met een pomp op de waterinstallatie van je huis aansluit om toiletten of wasmachines van water te voorzien. Omdat dit een grotere investering is, combineer je deze best met een verbouwing of werken in de tuin”, aldus Van de Velde. Een grondwaterput om water op te pompen uit diepere lagen raadt hij niet aan. “Ten eerste is de waterkwaliteit niet altijd gecontroleerd, en ten tweede onttrek je zo water aan de bodem dat zeker in een stad noodzakelijk is om het groen een kans te geven.”

Hoe bespaar je?

We verbruiken voor huishoudelijke taken ongeveer 89 liter drinkwater per persoon per dag in Vlaanderen, maar met een paar kleine ingrepen valt daar al een fikse winst te behalen. “Een gesloten waterfles in het reservoir van je toilet leggen bespaart je per spoelbeurt 2 liter”, zegt Van de Velde. “Ook het spoelwater van je groenten of het water uit een condensatiedroogkast hergebruiken om je toilet te spoelen, zijn mogelijkheden om snel water te besparen.”

Tips om water op te vangen in je tuin krijgen we van Aquafin, een bedrijf dat in Vlaanderen instaat voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater. “Regenwater wordt liefst zoveel mogelijk ter plaatse gehouden. Door het uit de riool te houden, kan wateroverlast stroomafwaarts vermeden worden én wordt de grondwatertafel aangevuld”, zegt Anja De Wit, MVO- coördinator bij Aquafin. “De eenvoudigste en goedkoopste manier om dat op privaat domein te doen, is door het in de bodem te laten infiltreren. Beperk de verharding rond je woning, en waar het toch nodig is gebruik je best waterdoorlatende verharding.”

“Heb je een dakgoot aan je tuinhuis, dan kun je deze verlengen en naar een infiltratiekom of -gracht in je tuin leiden. Als je hier waterminnende planten zet, vergroot je meteen de biodiversiteit in je tuin”, zegt De Wit. “Als je ook nog een paar bomen plant, profiteer je niet alleen van hun schaduw op warme dagen, maar ze nemen ook veel water op.” Meer ingrijpende en duurdere maatregelen zijn het aanleggen van een groen- of waterdak of het plaatsen van infiltratiekratten, die regenwater langzaam laten wegsijpelen, in de tuin.

Regentonnen naast je gevel zijn een goedkope eerste stap om regenwater op te vangen en te hergebruiken.

— Jo Van de Velde, Antwerpen voor Klimaat

Hoeveel kost het?

Een infiltratiekrat van 300 liter kost een kleine 200 euro, eentje van 1200 liter kost je ongeveer 600 euro. Een volgende mogelijkheid is het aanleggen van een water- of groendak. De investering voor een gemiddeld stedelijk rijhuis (60m2) is snel zo’n 5000 euro. Bij groendaken wordt er aangeraden om steeds door een architect een stabiliteitsberekening
te laten maken. Een andere optie is het laten plaatsen van een watertank in bestaande, maar ongebruikte kelders. Qua prijzen kun je alle kanten uit. Zo heb je een watertank van 3000 liter voor 1200 euro, of eentje van 20.000 liter voor ongeveer 10.000 euro.

“Als je nadenkt over investeren in regenwaterhergebruik is het belangrijk om de aangesloten dakoppervlakten eerst in kaart te brengen. Dat leert je je ‘wateroogst’, want het is belangrijk dat je put of tank niet te vaak droog staat”, legt Van de Velde uit.

Wat bespaar je?

Ruimte maken voor regenwater levert, naast de besparing op leidingwater, veel voordelen op. Je draagt bij aan de biodiversiteit en een betere luchtkwaliteit. Bovendien verklein je het risico op wateroverlast en problemen gekoppeld aan droogte. Bovendien geven meer groen en blauw in de tuin ook mentale rust.

Vorig artikel
Volgend artikel