groene waterstof
Milieu

Groene waterstof kan ook op kleine schaal een groot verschil maken

07.06.2023
door Bavo Boutsen

In de zoektocht naar een koolstofarme energiemix experimenteert de industriële wereld vandaag op grote schaal met waterstof. Zeker groene waterstof, die het resultaat is van een productieproces dat wordt aangestuurd met groene energie, is potentieel een essentieel puzzelstuk op het traject richting klimaatneutraliteit. In deze fase van de transitie geldt dit bovendien voor zowel grote als kleine hoeveelheden van deze innovatieve energiebron. 

Waterstof wordt traditioneel vooral gezien als een potentiële duurzame oplossing voor industrietakken die – omwille van hun grote of specifieke energiebenodigdheden – onmogelijk volledig kunnen elektrificeren. Toch is het foutief om te denken dat waterstof uitsluitend is voorbehouden aan grootschalige projecten. Zo testen heel wat kleinere industriële spelers momenteel of waterstof kan dienen als energiebron voor hun processen. 

Om deze testfase mogelijk te maken, is er vandaag dan ook een groeiende vraag naar relatief kleine hoeveelheden waterstof. Die realiteit vormt de basis van de toekomstige groene waterstofinstallatie op de Zonneberg in Zelzate. Dit baanbrekende project wil de huidige energieoverschotten van het zonnepark, dat gelegen is op een gewezen brown field voor chemische industriële activiteiten,  in de nabije toekomst inzetten voor de productie van groene waterstof. 

Dit project, dat financiële steun krijgt van de Vlaamse overheid, is uniek in België en mag beschouwd worden als een modeltraject.

Dit verhaal wordt geschreven door Terranova Hydrogen NV, een recent opgerichte joint venture tussen Terranova Solar, de uitbater van het zonnepark, energieleverancier Luminus en gasproducent en -verdeler Nippon Gases. “Al deze partijen hadden, naast een unieke en relevante expertise, ook een gegronde motivatie om in dit project te stappen. Voor ons was dat het feit dat we steeds meer nood hebben aan kleine hoeveelheden groene waterstof, die we dan aan onze klanten kunnen aanbieden om hun testprojecten te faciliteren”, verduidelijkt Johan Desmet, Business Director BNL bij Nippon Gases. 

Nu de vergunningen en financiering rond zijn, kan de realisatiefase worden opgestart. De bedoeling is om tegen eind 2024 operationeel te zijn. “Dit project, dat financiële steun krijgt van de Vlaamse overheid, is uniek in België en mag beschouwd worden als een modeltraject”, aldus Frank Rutten, Managing Director Nippon Gases Benelux & France.

Dat een speler als Nippon Gases de focus deels verlegt naar waterstof, toont hoe de sector steeds duidelijker de kaart trekt van verduurzaming en innovatie. “Een aantal jaren geleden hebben wij carbonneutralworld.com gelanceerd. Dit is een brede strategie die uitlegt hoe wij de klimaattransitie mee willen realiseren. Groene waterstof is een van de vijf pijlers van dit plan. Via deze weg maken we ons engagement hierin meer dan ooit concreet”, besluit Desmet. 

Vorig artikel
Volgend artikel