energie
Maatschappij

Maak kennis met dé energie-innovaties van de toekomst

17.07.2019
door Heleen Driesen

Baanbrekende energieprojecten die ons leven duurzamer maken en onze toekomst in opwindende banen leiden: bedrijven in Europa zijn er dagelijks mee bezig. Eén keer per jaar tonen ze hun meest innovatieve ideeën aan de wereld én haar ondernemers.

Laat ons het raam op de toekomst even wijd opentrekken. Wat komt er met rasse schreden op ons af? Een wereld waarin hernieuwbare energie altijd en overal beschikbaar is dankzij thermische seizoensopslagsystemen en revolutionaire waterstofbatterijen; grenzeloze bewegingsmogelijkheden door mobiele laadstations; onbeperkte duurzame energie uit organische afvalstromen; een nieuwe manier van reizen op hoge snelheid in zwevende capsules door lagedrukbuizen. Om maar te noemen.

De toekomst is nu

Amusante sciencefiction? Niet bepaald. Want deze innovaties zijn het droomstadium al een tijd voorbij. Meer nog, veel van die toonaangevende energie-oplossingen zijn dit najaar te bekijken en te beleven tijdens een wereldwijd event in Parijs. Daar presenteren bedrijven meer dan 150 van hun vernieuwende realisaties aan collega-ondernemers en de brede energie-industrie.

“Energietransitie staat al even heel centraal in de belangstelling”, weet Martijn Koerts van initiatiefnemer InnoEnergy, Europees kenniscentrum voor innovatie. “De eerste fase van bewustwording is voorbij. Maar waar de meeste bedrijven en overheden nu tegenaan lopen, is hoe ze hun betrokkenheid kunnen omzetten naar actie. In heel wat steden liggen bijvoorbeeld plannen op tafel rond klimaat en mobiliteit. Alleen: hoe kunnen die plannen concreet worden? Welke bruikbare oplossingen zijn er? Veel organisaties willen die vertaalslag vandaag maken. Met onze Business Booster ondersteunen we hen daarin.”

We zijn tegenwoordig niet meer alleen consument, maar ook producent van duurzame energie.

Heel wat van de innovaties die tijdens het evenement te bezichtigen zijn, zijn nu al te koop. Andere zijn volop in ontwikkeling. In elk geval zal het overgrote deel van de producten op korte termijn – binnen dit en drie jaar – op de markt zijn, verduidelijkt Koerts. “Wat dacht je bijvoorbeeld van een software die je energiegebruik in kaart brengt en aangeeft waar je nog kunt optimaliseren? Of van plug-and-play-zonnepanelen die je eenvoudig zelf kunt aansluiten op het stopcontact, of windmolens die drijven op het wateroppervlak? Stuk voor stuk heel toepasbare producten zijn dat, die bij wijze van spreken al meeneemklaar zijn. Vaak palaveren we over onze toekomst, maar het wonderlijke is: ze staat gewoon voor onze deur.” 

Humanising the energy transition

De menselijke kant van technologische innovaties is een hot topic binnen energietransitie. Waar vroeger nog vooral gesproken werd over het ingenieuze technisch vernuft van nieuwe producten, komt nu de pragmatische benadering onder de aandacht. “Energietransitie wordt iets van ons allemaal”, aldus Koerts. “Nu we met z’n allen zonnepanelen op ons dak gaan plaatsen, zijn we niet meer alleen consument maar ook producent van duurzame energie. Hoe gaan we daarmee om? In hoeverre zijn we bereid de nieuwe technologieën aan te leren? Welke winst willen we daar voor onszelf en voor de wereld uit halen? Welke vaardigheden hebben we nodig? Dat zijn vragen waar creatieve ondernemers nu heel bewust mee aan de slag gaan.”

De rode draad van de Business Booster luidt dan ook ‘vermenselijking van de energietransitie’. Over dat thema delen enkele invloedrijke sprekers tijdens het event hun inzichten. “Mary Robinson, de president van Ierland, komt spreken. We verwelkomen onder meer ook professor Eric Maskin, winnaar van de Nobelprijs voor Economie in 2007, François de Rugy, Frans minister van Ecologie, dr. Cyrus Wadia, vice president Sustainable Business & Innovation bij Nike en Ambroise Fayolle, vice-president van de Europese Investeringsbank.”

Meer over…

Als publiek-private samenwerking heeft InnoEnergy tot doel de energietransitie in Europa te versnellen. Met The Business Booster richt het innovatie-agentschap zich zowel op C-levels, als op creatieve start-ups, financiële organisaties, beleidsmakers of investeerders in groene energie. Het programma van 3 en 4 oktober 2019 presenteert een combinatie van lezingen, beursstanden, demonstraties, parallelsessies en een-op-een ontmoetingen.

Meer info en inschrijven kan op http://bit.ly/2IfCDjc.

Vorig artikel
Volgend artikel