desinfectie spray
Gezondheid

Medische desinfectie: Van labo naar restaurant

21.10.2020
door Tom Cassauwers

Winter is coming. En middenin een pandemie betekent dat slecht nieuws. Tot voor kort konden we elkaar ontmoeten in de buitenlucht, met voldoende verluchting. Terrassen namen zelfs parkeerplaats over in grootsteden zoals Brussel en Antwerpen. Maar al snel zal het Belgische weer ons terug naar binnen dringen, en afgesloten restaurants en bars zijn mogelijke broeihaarden voor het virus.

Daarom is er nood aan nieuwe ventilatie- en desinfectie-oplossingen met een breed toepassingsgebied. “We zien absoluut een verschuiving”, stelt Filip Hendrickx, CEO Deputy Analis Development, dat zich onder andere specialiseert in desinfectie-oplossingen voor healthcare. “Voordien werkten we in de werelden van de labo’s en de ziekenhuizen. Dat blijft onze focus. Maar nu komen de vragen plots van overal.” Hun producten zuigen lucht op, waarna de technologie onder de motorkap in actie treedt. “We werken met ultra-low energy plasma”, stelt Hendrickx. “Je legt een spanningsveld aan, en de micro-organismen die erdoor passeren worden vernietigd. Hun DNA of RNA en de proteïnen worden uitgeschakeld. Zo verminder je de verspreiding van de micro-organismen zoals pakweg een virus of bacterie.”

Doorgaans zagen die desinfectie-apparaten vooral hun gebruik in de gezondheidszorg. Denk maar aan patiëntenkamers en wachtruimtes, maar ook plaatsen waar mensen met een fragielere gezondheid leven, zoals woonzorgcentra. Het Belgische bedrijf krijgt nu vragen van restaurants, hotels, kantoorgebouwen, diverse industrieën tot zelfs particulieren. “Het risico verhoogt naarmate we mensen dichter bij elkaar zetten”, stelt Hendrickx. “Cafés en restaurants hebben nu iets meer ruimte om afstand te bewaren. Virologen kijken daar volgens mij met argusogen naar.”

Desinfectie van de lucht is complementair met de andere preventieve maatregelen.

— Ron Roobroeck, International Marketing and Sales Executive bij Analis

Ron Roobroeck, International Marketing and Sales Executive bij Analis, ziet deze verschuiving ook gebeuren. “Iedereen die een publieke functie heeft, van hotels tot kantoren, moet zich voorbereiden op de nabije toekomst”, stelt hij. “Ze moeten maatregelen treffen om het risico op besmetting tot een absoluut minimum te beperken. Dat zorgt momenteel voor enorm veel vragen voor ons.”

Niettemin is desinfectie van de lucht alleen niet genoeg. Bestaande maatregelen, zoals afstand houden en het wassen van handen blijven prioritair. “Wij noemen het closing the loop”, stelt Hendrickx. “De handhygiëne, de desinfectie van oppervlakken en de desinfectie van de lucht, moeten samengaan. Het heeft geen zin om elk uur je handen te wassen als er iemand in dezelfde kamer constant niest. Desinfectie van de lucht is complementair met de andere preventieve maatregelen. Het is een en-en-enverhaal, we moeten verschillende maatregelen combineren als we willen inzetten op preventie.”

Vorig artikel
Volgend artikel