patiënt
Gezondheid

De Block: ‘De patiënt staat centraal’

20.12.2014
door Fokus Online

Iedereen kent tegenwoordig een 90-plusser of zelfs honderdjarige. Families hebben steeds vaker te maken met langdurig zieken die geconfronteerd worden met meerdere problemen tegelijkertijd. Volgens Maggie De Block moeten we onze gezondheidszorg nu hervormen om in de toekomst voor hen en voor alle andere patiënten goed te kunnen zorgen.

Duurzaam systeem

‘‘De Belgische gezondheidszorg is van wereldniveau: we zijn er dan ook terecht trots op. We moeten de kwaliteit van deze sociale bescherming koesteren en ervoor zorgen dat dit systeem voor onze kinderen en kleinkinderen blijft bestaan. Met andere woorden: we moeten het systeem duurzaam maken. Een duurzame sociale bescherming betekent dat de overheid in de toekomst de gezondheidszorg nog kan betalen, zonder veel te hoge bedragen te moeten vragen aan de patiënten. Dat wil ik kost wat kost vermijden.

Ik begrijp heel goed dat mensen zich vragen stellen bij besparingen in de gezondheidszorg. Maar ik wil de mensen geruststellen: we zullen hervormen, vereenvoudigen en verspilling wegwerken, maar daarbij staat de patiënt centraal. De zwaksten blijven in ieder geval gespaard. Het betreft zo’n 1,8 miljoen Belgen die genieten van een voorkeurregeling. Van deze mensen wordt in 2015 een bijdrage van 50 cent per persoon gevraagd. Meer niet.

Remgeld

Bij sommige specialisten zal het remgeld dat de patiënt zelf bijdraagt hoger liggen, maar dat geldt vooral bij specialisten waar je doorgaans maar één keer per jaar langsgaat. Bij andere specialisten, waar je meerdere keren langsgaat per jaar, daalt het remgeld. Voor diabetologen bijvoorbeeld, daalt het remgeld van 15,5 euro in 2014 naar 12 euro in 2015. En wat mensen meer betalen bij de specialist winnen ze terug door de verlaging van de prijs van geneesmiddelen. In 2015 zullen patiënten zo’n 25 miljoen minder betalen voor hun geneesmiddelen.

Daarnaast starten we nu ook een aantal grote hervormingen, zoals de financiering van de ziekenhuizen. Hier is de bedoeling vooral het ziekenhuislandschap anders en beter in te delen. Er komen ziekenhuizen waar je terecht kan voor basiszorg, die samenwerken met centra die gespecialiseerd zijn in zeer complexe ingrepen of waarvoor zeer gespecialiseerde apparatuur vereist is. De patiënt kan in deze gespecialiseerde centra rekenen op de beste zorg voor haar of zijn specifiek probleem. Over deze hervormingen zullen we natuurlijk eerst uitgebreid overleg plegen met alle betrokken diensten en hun vertegenwoordigers.

Maar hier stopt het niet. We zullen ook oplossingen moeten bedenken waardoor ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en zij toch omringd worden door zorgverleners die samenwerken om de grootste kwaliteit in zorg te geven. Hiervoor zullen we ongetwijfeld in onze gezondheidszorg aan kwaliteitsverbetering moeten doen.   

Toegankelijkheid gezondheidszorgen

Tot slot wil ik hard werken aan de toegankelijkheid van onze gezondheidszorgen. Dit betekent dat de patiënt de zorg moet kunnen betalen. Maar ook dat we procedures moeten vereenvoudigen. Tegen 2019 zou elke patiënt bijvoorbeeld een eigen elektronisch patiëntendossier moeten hebben dat alle garanties op privacy biedt, maar dat tegelijkertijd ook gemakkelijk geraadpleegd kan worden door de patiënt zelf en door zorgverleners.

Veel werk op de plank hoor u ik zeggen, maar een dokter is gewoon 24/7 te werken. We kunnen dit samen aan. Ik ga er in ieder geval mijn uiterste best voor doen en wens u voor het komende jaar een zeer goede gezondheid.”

tekst Maggie De Block, Minister voor Sociale Zaken en Volksgezondheid
Vorig artikel
Volgend artikel