elektriciteitssysteem
Maatschappij

Het elektriciteitsnet van morgen

03.03.2015
door Fokus Online

Ons elektriciteitssysteem verandert aan hoog tempo. Slimme netten of smart grids – de informatisering van dat systeem – zijn een belangrijk technisch antwoord op de daarmee gepaard gaande uitdagingen.

Ons elektriciteitssysteem ondergaat enkele zeer grote veranderingen: we hebben steeds minder klassieke, grote regelbare productiecentrales, en steeds meer kleinschalige, geografisch verspreide, hernieuwbare productie-installaties. En hoewel we nog maar aan het begin staan, worden ook verwarming en transport steeds meer elektrisch.

Slimme energienetten

Het technische antwoord op die veranderingen zijn smart grids, of slimme energienetten: de verregaande informatisering van ons elektriciteitssysteem. Die informatisering vindt plaats zowel binnen in de netten, als erbuiten. De netbeheerders rollen aan hoog tempo meet- en controle-apparatuur in onze netten uit, zodat men ze efficiënter kan uitbaten. Langs de gebruikerskant worden steeds meer initiatieven genomen om die gebruiker gedetailleerd inzicht te geven in zijn energieverbruik, wat de consument toelaat zijn verbruik te verlagen.

De netbeheerder kan de meetgegevens van de slimme meters gebruiken om zijn net efficiënter uit te baten

Actieve vraagsturing

Een stap verder is het verbruik automatisch aanpassen in functie van de zon- en windproductie. In tegenstelling tot de klassieke centrales, bepalen de weersomstandigheden volledig die productie. ‘Actieve vraagsturing’ heet deze technologie. In de industrie is de uitrol van deze actieve vraagsturing volop bezig. Voor de residentiële eindgebruiker zet men de eerste voorzichtige stapjes en is de ontwikkeling van apparatuur die het verbruik automatisch kan aanpassen zonder dat het comfort daarbij inboet, volop bezig.

Slimme meters

Slimme meters kunnen hier een belangrijke rol in spelen: ze zijn letterlijk de informatiepoort tussen het elektriciteitsnet en de gebruiker. De netbeheerder kan de meetgegevens van de slimme meters gebruiken om zijn net efficiënter uit te baten; een gebruiker kan maar inzicht in zijn verbruik krijgen mits gedetailleerde metingen. En die laatste zijn ook zeker nodig als we van actieve vraagsturing een realiteit willen maken. Niet meten wat we verbruiken of opwekken is het equivalent van blind rijden.

Smart grid-technologie laat ons toe om het net beter te beheren, om ons verbruik te laten dalen, en om productie uit dure vervuilende centrales te vermijden. Een lagere factuur én schonere energie dus.

Vorig artikel
Volgend artikel