zwangerschap
Gezondheid

Zo blijf je stralen, zelfs na slapeloze nachten

04.07.2023
door Fokus Online

Hormonen kunnen veel veranderingen veroorzaken in je lichaam tijdens de zwangerschap, maar ook daarna. Met een baby zijn de dagen goed gevuld en de nachten te kort. Vier tips om donkere kringen en andere tekenen van vermoeidheid te verbergen.

Zwanger worden is een van de mooiste momenten van je leven, al wordt de zwangerschap op zich soms ook wel wat geïdealiseerd. Want hoewel het verwachten van een kind op zich al een klein wonder is, brengen de negen maanden zwangerschap en de vele jaren daarna een ongelooflijke verandering in het lichaam van een vrouw teweeg. De huid rekt uit, er verschijnen striae, haar en nagels veranderen en wallen onder de ogen verdwijnen helaas maar moeizaam. De hormonen zijn aan het werk en het hele lichaam ondergaat veranderingen.

Oestrogeen, een van de hormonen die tijdens de zwangerschap het meest worden afgescheiden, heeft heel wat gevolgen voor de hoofdhuid. Dikker, langer en minder vet haar tijdens de zwangerschap is een van de vele positieve aspecten van het krijgen van een baby. Helaas is dat niet zo voor alle vrouwen. Hormonale schommelingen kunnen ook net het tegenovergestelde veroorzaken: het haar wordt droog, broos en dof.

Soms hebben nieuwe mama’s na de geboorte van hun baby, voordat de oestrogeenspiegel weer normaal wordt, last van haaruitval. Dat is vaak schrikken, maar gelukkig groeit het haar binnen een paar maanden weer aan tot zijn natuurlijke massa. “Dit is een normaal fysiologisch verschijnsel en het haar zal geleidelijk aan weer terug groeien”, legt Valérie Mengeaud, medisch directeur van het merk Ducray, uit. “Deze cyclus wordt geregeld door verschillende factoren, met name hormonen, androgenen en oestrogenen.” Haaruitval kan tot twaalf maanden na de bevalling aanhouden. ”De hormonen stabiliseren zich en keren terug naar een normaal niveau.”

Een ander gevolg voor je huid is het verschijnen van acne, hoewel je ongetwijfeld dacht dat je na je puberteit voor altijd verlost zou zijn van die puistjes. De combinatie van oestrogeenafscheiding en de zon kan er ook voor zorgen dat je water vastgehoudt, waardoor je gewrichten gaan zwellen. Voeg daarbij nog enkele zwangerschapskilo’s en het zelfbeeld van de aanstaande moeder krijgt een flinke deuk.

Er zijn echter manieren om zowel het verschijnen van acne als het vasthouden van water tegen te gaan, zoals voldoende water drinken en je benen optillen. Dermatologen raden sterk aan om producten met essentiële oliën en vitamine A-derivaten te vermijden om puistjes te bestrijden. Je kunt je huid op een natuurlijke manier verzorgen door ze regelmatig te wassen en te hydrateren. Nu het weer warmer is, kijk je misschien ook uit naar een beetje zon? Dan is voldoende bescherming essentieel. Zonnestralen kunnen voor iedereen gevaarlijk zijn, maar bij een zwangere vrouw met acne maken ze de puistjes op haar lichaam alleen maar erger. Bovendien riskeer je het gevreesde ‘zwangerschapsmasker’ te ontwikkelen, waarbij je donkere pigmentvlekken krijgt op je huid.

huidJe teint verzorgen

Het is niet altijd makkelijk om ’s morgens de tijd te vinden om make-up aan te brengen. Teint, ogen, lippen, crèmes, concealer … het hoeft niet allemaal. Hoewel men zegt dat zwangere vrouwen meer stralen, hebben ze ook gemakkelijker last van de gevolgen van een slechte nachtrust of warm weer. Om er natuurlijker uit te zien (minder bleek of minder rood) is foundation de oplossing. Besteed de nodige tijd aan je teint, want in een paar minuten tijd laat een laagje foundation je er al beter uitzien. Dit schoonheidsproduct, in crème- of poedervorm, is onmisbaar tijdens je zwangerschap, en ook erna.

zwangerschapGebruik droogshampoo

Geen tijd voor een bad of douche? Er bestaat droogshampoo die je haar een glansboost geeft. De shampoo is gemakkelijk te gebruiken want je verstuift hem gewoon op je hoofdhuid. Deze spray is ideaal aan het begin van de zwangerschap, wanneer de talgklieren door de hormonen ontregeld zijn. Om te voorkomen dat je je haar elke dag moet wassen (het is raadzaam om twee of drie dagen te wachten tussen elke wasbeurt), is droogshampoo de oplossing voor veel jonge mama’s. Zorg er echter voor dat je je product zorgvuldig kiest en eerst de samenstelling ervan leest.

zwangerschapVoldoende gehydrateerd blijven

Het lichaam van een zwangere vrouw ondergaat veel veranderingen. De huid rekt uit en soms kunnen cellulitis en striae verschijnen. Terwijl cellulitis verschijnt in de eerste maanden van de zwangerschap, duiken striae meestal op aan het eind. Om dit te bestrijden is er niets beter dan goed gehydrateerd te blijven en de getroffen zones elke dag te masseren. Af en toe scrubben helpt ook om vetopslag te voorkomen. Deze handelingen helpen de huid zo veel mogelijk te verzachten en intact te houden. Veel water drinken en vet en suikerrijk voedsel vermijden helpt ook.

lichaamRust uit, wanneer je kan

Dit is wellicht het moeilijkste advies om op te volgen, want met kinderen in huis heb je altijd wel iets te doen. Toch is dit de belangrijkste verzorging. Profiteer van elk moment dat de baby slaapt om uit te rusten. Wassen, afwassen, schoonmaken, het werk… Jonge ouders stapelen de vermoeidheid op, wat niet goed is voor jou en je baby. Vraag gerust aan oma, opa, oom of tante om je kindje een paar uurtjes mee te nemen zodat jij wat kunt uitrusten. Slaap is immers het allerbelangrijkste om je huid te verzorgen en in topvorm te blijven.

Vorig artikel
Volgend artikel