Soe
Maatschappij

Keeping up with kerst: Soe’s survivalgids 

13.12.2018
door Fokus-online.be

Lieve mensen, het is alweer zover! Het warme kerstgevoel, de druk om het perfecte kado te vinden, de gêne van verplichte familiefeestjes. Dit jaar zal u voorbereid zijn, met mijn kerstsurvivaltips. Laat de lichtjes, kadootjes en genante gesprekken aanrukken!

Favoriete periode

Kerst is, na de zomer, Soe’s favoriete periode van het jaar. De kerstbomen, het lekkere eten, de warme woonkamers: het kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen. Trots kan ik zeggen dat ik toch de discipline heb om mijn kerstboom te zetten na Sinterklaas, zoals het hoort. Ik laat ‘m daarna wel staan tot maart, want iets moet mij door de nutteloze maanden januari en februari loodsen. Het enige wat daar te beleven valt is solden en depressie.

Kerstgekte

Dat brengt me meteen bij mijn eerste tip: begin niet te vroeg met de kerstgekte, maar laat ze erna wel nog lang doorlopen. Jarenlang ben ik steevast door slechte planning en tijdsgebrek op 23 december als een bezetene ‘nog snel wat kadootjes gaan scoren’. Een lipgloss voor mijn nichtje: check, in de lelijkste kleur want de mooie waren al weg. Een boek voor mijn mama: check, van een auteur met dezelfde voornaam als die van het boek dat ze wilde, want dat was er niet meer. Een Bongobon voor mijn grootouders: check, ik hoop dat ze van bungeejumpen houden. Allemaal tweederangspresentjes die ik in de rapte had meegeschaard. Trots dat ik toch iéts had.

Begin niet te vroeg met de kerstgekte, maar laat ze erna wel nog lang doorlopen

Strategie

Nu doe ik dat niet meer, ik ben van strategie veranderd. Op tijd plannen en vooruitziend zijn? Zot, wie heeft daar de tijd voor! Nee, ik schrijf nu rustig kaartjes op 23 december. Kaartjes met de woorden: ‘je krijgt nog iets leuks van mij, want ik dacht pas aan kerst met kerst’. En dan begint het plezier. Want hoe groter hun teleurstelling bij het kaartje, hoe groter hun vreugde bij het cadeau dat je ze geeft ergens in februari! Geef toe, het is altijd leuk iets te krijgen, ook al is het 2 maanden na datum en gekocht tijdens de solden. Je kunt het pakje zelfs nog onder de kerstboom –die je hebt laten staan –leggen.

Kerstsurvival

Het geheim van kerstsurvival ligt ‘m dus niet in het toegeven aan de druk. Je moet de druk erkennen, en dan met een welgemikte zin ergens in een hoekje zetten, zoals een kind dat om aandacht vraagt. Dan kun jij rustig je boek lezen. Die strategie pas ik nu ook toe op verplichte familiefeestjes. Je weet al welke vragen je gaat krijgen: ‘hoe is het op je werk, Soe?’, ‘hoe is het met de kinderen, Soe?’, ‘hoe is het met de verbouwingen’? Het is de truc om een welgemikt antwoord te geven dat twee dingen doet: verwarrende informatie geven en ontmoedigen om nog verder te vragen.

Een voorbeeld: ‘Soe, hoe is het op je werk?’ ‘Wel, mijn baas neemt de leiding meestal, ik heb een gigantische postzegelverzameling waar ik nu alles over ga vertellen.’ ‘Euh… ik ga even naar de wc, Soe.’ Kinderspel! Alternatieven voor een postzegelverzameling: een stinkende wrat, een virtuele boerderij, een verslaving aan FC De Kampioenen. Verzin iets dat bij jou past. Herhaal dit met genoeg familieleden en voor je het weet, zit jij rustig je boekje te lezen. Onder de kerstboom, die hopelijk nog even blijft staan.

Vorig artikel
Volgend artikel