Home Maatschappij Jongeren Zo krijg je een rijkelijk gevuld diploma

Zo krijg je een rijkelijk gevuld diploma

Heel wat jobs zien er binnen vijf jaar helemaal anders uit. Maar hoe anticipeer je daar met je diploma op? De relevantie en meerwaarde van het document staat onomwonden vast, maar bijkomende toeters en bellen zijn vandaag meer dan ooit welkom op jouw A4 richting een nieuwe job.

Een diploma is een prima toegangskaartje tot de arbeidsmarkt, maar hoe moet je naar de relevantie van dat document kijken in 2020?

Waarde van je diploma

Tegenwoordig evolueren de jobs razendsnel en zijn er steeds meer verschillende manieren om je bij te scholen. “De waarde van je diploma is erg afhankelijk van de sector”, zegt Sanne Peerebooms, recruiter bij rekruteringsbureau SThree. Zij ziet dagelijks tientallen cv’s van pas afgestudeerden passeren. “Voor uitvoerende technische beroepen zoals techniekers vragen werkgevers steeds vaker bachelordiploma’s. Tegenwoordig komt er veel meer automatisering en elektromechanische kennis bij kijken. Je moet mee zijn met de nieuwe technologie en met een diploma anticipeer je daar in zekere zin op. Je bent ook breder inzetbaar en bedrijven moeten minder investeren.”

Kijken van twee kanten

Naast extra kennis, geeft een diploma je vandaag ook nog steeds een zeker doel. “Je gaat kritischer nadenken over de bedrijven waar je wilt werken. Je gaat specifieker op zoek, dat is niet onbelangrijk. Maar liefst 48 procent van de starters kijkt binnen het jaar uit naar een nieuwe job”, meent Peerebooms. “Je kunt in de eerste plaats naar de ondernemingen kijken, maar het moet van twee kanten komen. Durf als pas afgestudeerde een onderneming te challengen. Stel vragen over het bedrijf, je takenpakket of doorgroeimogelijkheden. Dan weet je zelf veel beter of er een match is.”

Cv pimpen

Naast een diploma zijn ook (onbetaalde) stages een handig middel om je cv te pimpen. Peerebooms: “Uiteindelijk is een diploma belangrijk, maar evenzeer moet je uit elke ervaring je learnings kunnen benoemen. Stemmen de verworven vaardigheden overeen met de verwachtingen van een werkgever? Of het nu gaat over een Erasmusstage, de studentenraad, vrijwilligerswerk of een lange wereldreis. Misschien leerde je er wel planmatig werken, scherpte je jouw social skills aan of leerde je nauwgezet een budget beheren.”

‘Vroeger was een bacheloropleiding een vereiste, terwijl relevante ervaring nu ook een belangrijke rol speelt.’
Iris Houtaar, Rober Half

Dat bevestigt ook Iris Houtaar, Associate Director bij rekruteringsbureau Robert Half. “Zaken als vrijwilligerswerk zijn een surplus op je cv. Het geeft werkgevers inzicht in je motivatie en attitude. Ze krijgen bovendien een beter beeld van je persoonlijkheid en je evolutieskills, de vaardigheid om mee te groeien in een bepaalde functie”, zegt ze. “Ook stages zijn een dankbare manier om dat te tonen. Meer en meer bacheloropleidingen nemen nu bijvoorbeeld een stage op in het educatieparcours. Die ervaring zie je bijvoorbeeld minder bij studenten die een masteropleiding volgen. Zij hebben minder praktijkervaring, maar kunnen dat eventueel opvangen met een vrijwillige stage. Dat toont aan dat je gemotiveerd bent.”

Vereiste kwaliteiten

Een diploma blijft hoe dan ook een noodzaak. “In heel wat sectoren moet je gewoon over een bepaalde theoretische kennis beschikken”, zegt Iris Houtaar. “Werkgevers mogen weliswaar niemand in een hokje duwen. Er wordt wel eens gezegd dat masters bijvoorbeeld meer analytisch zijn, maar je heb evenzeer bachelors die over dezelfde kwaliteiten beschikken. Voor een werkgever is het veel belangrijker om de jobinhoud goed af te stemmen op het profiel dat je zoekt. Je kunt niet zomaar een master eisen als het takenpakket niet overeenkomt met zijn of haar kwaliteiten.”

Relevante ervaring

Daarin ziet de Associate Director van Robert Half weliswaar een evolutie. “Werkgevers kijken naargelang de sector soepeler naar potentiële kandidaten. Je ziet dat bijvoorbeeld erg goed in de accountingsector, waar de automatisering het werk eenvoudiger maakt. Iemand die de basistaken kan vervullen, hoeft niet per se het specifieke diploma te hebben. Vroeger was een bacheloropleiding een vereiste, terwijl relevante ervaring nu een even belangrijke rol speelt.”

MEER

Effectief protesteren doe je zo

Zowat iedere media – ook buitenlandse – hebben het al enkele weken over de jonge ‘bosbrossers’ die onze hoofdstad overspoelen. En als je je zelf niet middenin de klimaatmars bevond, kon je er in ieder geval (letterlijk) moeilijk omheen. Er werd dan ook een stevig record verbroken: 70.000 mensen maakten in Brussel deel uit van de grootste klimaatmars ooit in ons land. De boodschap is luid en duidelijk, maar dringt die ook door, of verdampt die met zowat de rest van de aarde?

De human touch zal het verschil maken

Ingrid GonnissenVandaag bekleedt Ingrid Gonnissen een topfunctie bij Orange Belgium. Bovendien werd ze onlangs verkozen tot ‘ICT Woman of the Year’. En zeggen dat het voor haar allemaal begon als kunstleerkracht voor 12- tot 16-jarigen. Met de beroemde woorden van Bredero: ’t kan verkeren…

Ik wil ondernemen: het stappenplan

Fokus OndernemenOndernemen, dat zit in je bloed’. Kan kloppen, er zullen heus wel mensen zijn die reeds hebben ondervonden dat zelfstandige zijn niet meteen voor iedereen is weggelegd. Zit je echter wel met een stel ondernemende genen, dan zit er bijna niets anders op dan je creatieve ideeën om te zetten in lucratieve praktijk. Maar waar begin je?

Een zomer vol smaak

tafelen Sandra Bekkari doet als food guru uit de doeken hoe je best kunt tafelen in de zomer, met een waaier aan smaken. En heel veel ijsjes natuurlijk.

Op weg naar een klimaatslimme Vlaamse landbouw

Landbouw Een evenwicht vinden tussen landbouw, recreatie en natuur is een uitdaging, zegt Hendrik Vandamme. Net als het klimaatslimmer maken van de landbouw.

Lieven Boeve: “Nu is het moment om van duaal...

IdeaalDuaalLieven Boeve is directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij vindt het belangrijk om deel uit te maken van IdeaalDuaal, onder meer om misvattingen rond duaal leren als leerproces uit de wereld te helpen.