Home Opinie Start je carrière vanuit uniek talent

Start je carrière vanuit uniek talent

Meestal heb je als millennial hoge verwachtingen van je eerste job en werkgever, mede onder invloed van je omgeving. Hierdoor komt er veel druk op je job- of studiekeuze te staan, waardoor keuzestress, faalangst en perfectionisme de kop opsteken.

Omwille van deze hoge verwachtingen is het dan ook niet verrassend dat millennials veel meer worstelen met hun studie- en jobkeuze dan voorheen. Een recente Belgische studie van ARES toont aan dat dit nefast is voor hun slaagkansen: ‘In het eerste jaar faalt 65 procent van de millennials aan de hogeschool of universiteit. 40 procent van de studenten haalt uiteindelijk niet het hogere diploma dat hij/zij ambieerde.’

Bewust verlangen

Enerzijds is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van je ambities en langetermijndromen. Hieruit kun je afleiden waarnaar je verlangt in je carrière. Verder is het belangrijk te beseffen wat je specifieke talenten, drijfveren en competenties zijn. Vervolgens kun je een carrièreplan op lange termijn uitwerken, waarop je jezelf dan baseert om op korte termijn zodanig de juiste studie- en/of beroepskeuze te maken.

Meer motivatie

Als je op deze manier tewerk gaat, beschouw je eigenlijk de eerste studie- en/of beroepskeuze als een eerste stap naar je langetermijncarrièredoelstelling. Hierdoor wordt de druk op deze eerste stap of keuze minder groot, waardoor faalangst of keuzestress bijgevolg verminderen. Bovendien blijken studenten meer gemotiveerd om de nodige discipline aan de dag te leggen tijdens hun studie- of beroepskeuze als ze een langetermijndoelstelling voor ogen hebben.

‘WEES JE BEWUST VAN JE AMBITIES EN LANGETERMIJNDROMEN.’

Beroepskeuzetest

Ik raad elke millennial aan om al eens de jobmarkt te verkennen door bijvoorbeeld een gratis beroepskeuzetest online te doen, bijvoorbeeld op thejobmatcher.be. Dat kan je al heel wat inspiratie bieden. Ook is het handig om een professionele job- of studentencoach in te schakelen die je helpt bij het ontdekken van je talenten. Bij The Job Coach ontwikkelden we bijvoorbeeld zowel gespecialiseerde studiekeuze- als beroepskeuzetrajecten waarin de student zelf, alsook de ouders, betrokken worden.

Talenten identificeren

Een job- of studentencoach slaagt er vaak beter in om jouw talenten en carrièredromen te identificeren dan jijzelf. Dat kan een enorme boost voor je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen betekenen. Ook heeft zij of hij vaak een neutrale en realistische kijk op jouw competenties en de haalbaarheid van je carrièreplannen. Dat zal je slaagkansen en je werk- en/of studieplezier achteraf aanzienlijk verhogen.

MEER

Databeheer: Zo krijg je data onder controle

Databeheer Bedrijven vergaren steeds meer data. En beter databeheer blijkt hier van cruciaal belang. Niet enkel op korte termijn voor onze bedrijven, maar ook op lange termijn om onze privacy veilig te stellen.

Hooverphonic wordt 25 in 2020!

De band Hooverphonic blaast 25 kaarsjes uit in 2020. Voor ze dat gaan vieren, duiken Alex Callier, Raymond Geerts en Luka Cruysberghs, elk op hun eigen manier, de eindejaarperiode in. Hoe brengen zij kerst en Nieuwjaar door? Wat zijn hun goede voornemens? En wat staat er op het menu?

Blijven ontdekken, blijven genieten

Marten Van RielVaak vragen mensen mij hoe het komt dat ik zo hard kan zwemmen, fietsen en lopen. Of hoe ik het ooit geschopt heb tot professioneel atleet. Natuurlijk is talent op het allerhoogste niveau een belangrijke factor, maar nog meer bepalend is misschien wel de passie voor de sport en de consistentie in de training.

Margriet Hermans: Liever een gezellige brunch dan Tomorrowland

Margriet Hermans Enkele dagen geleden ontving ik van de gemeente een uitnodiging om met alle 65-jarigen een viering bij te wonen. 65 jaar, jawel, en officieel met pensioen. Alles kan nu, zonder verplichting, en mijn agenda vult zich met zaken waarvoor ik me spontaan engageer.

Sneeuwsport Vlaanderen: ‘Klaar voor een seizoen vol avontuur?’

Begin van de winter Jawel, de winter staat voor de deur! ’s Morgens begin je het te merken aan de licht aangevroren auto’s, rijmplekken, en de handschoenen en sjaals worden stilaan bovengehaald. Wij bij Sneeuwsport Vlaanderen konden niet langer wachten en vertrokken tijdens de herfstvakantie, samen met vele Vlamingen richting de gletsjers van Oostenrijk.

48 uren die blijven duren

ReizenHoeveel zou jij nog willen zien van de wereld? Er zijn zoveel landen, steden, dorpen of gehuchten die ieder hun eigenzinnige charme met zich meedragen. Als je wilt, kun je gemakkelijk ieder hoekje op aarde ontdekken, en wel in een verrassende 48 uren.