Home Maatschappij Jongeren Je studentenleven: meer dan alleen pinten geven

Jochen Merlier

Je studentenleven: meer dan alleen pinten geven

Wie student is geweest, weet dat hij liever niet wordt aanzien als ‘het blokzwijntje’ met de kromgebogen rug van achter de boeken te zitten. De boog kan en mag niet altijd gespannen staan, daarom dat spanning en ontspanning hand in hand moeten gaan.

Als we aan honderd Vlamingen zouden vragen wat de meest voorkomende vorm van ontspanning van studenten is, dan krijgen we met ‘zuipen’ ongetwijfeld een topantwoord. Pinten drinken en de studiedag doorspoelen in een bruine kroeg? In het holst van de nacht op tafels staan dansen in een swingcafé? Met de praesidiumsjaal om de nek ‘ad fundum’ roepen om vervolgens schuimbekkend het gerstenat in de keel te doen verdwijnen? Juist, het hoort er uiteraard allemaal bij, maar wij vroegen ons eerder af hoe de student zijn ontspanning zoekt buiten de studies en het café. 

Studeren en sporten

Jochen Merlier is voormalig coördinator van het DSA (Dienst StudentenActiviteiten in Gent). Het betreft een overkoepelende dienst voor meer dan tachtig officieel erkende studentenverenigingen van de Universiteit Gent. “Ik ben blij dat dit eindelijk eens aan bod komt, want de focus ligt al te vaak op het zuipen, terwijl studenten erg actief zijn op cultureel en sportief vlak”, begint Merlier. Wat het sportieve gedeelte betreft, wijst hij meteen op de faciliteiten die de Gentse Universiteit aanbiedt. Studenten kunnen met de studentenvereniging trainen of individueel aan sport doen. De laatste jaren zitten bepaalde sporten zoals zumba en fitness enorm in de lift: “Fitnesscentra spelen handig in op de hype en geven kortingen aan studenten om hun klantenbestand te vergroten.”

Zelfs studies en topsport kunnen hand in hand gaan. Dat bewijst Siebe Vanhee, die per week zo’n twintig uur aan zijn klimsport besteedt. “Klimmen is mijn absolute passie”, vertelt hij. “Ik ben er zo gepassioneerd mee bezig dat ik over een topsportstatuut beschik. Dat maakt mijn studies makkelijker. Bovendien koos ik bewust om maar 40 studiepunten per jaar te doen.” Siebe Vanhee studeert sociaal werk aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. Een studie die hij later wil combineren met het klimmen. “Ik hou van werken met mensen en om uitdagingen aan te gaan. Later wil ik jongeren of groepen begeleiden tijdens klimtochten om hen het nut van verantwoordelijkheid en teamwork te doen inzien.” Van je hobby je beroep maken, heet dat dan. Bovendien vereist zijn sport een zekere discipline binnen zijn levensstijl. “Niet makkelijk tussen die bierverslindende studenten, maar ik krijg wel respect omdat ik weinig of geen alcohol drink. Ook fastfood is aan mij niet besteed. Ik ben vegetariër en let op mijn voedingspatroon en dat komt zowel mijn studies als mijn klimsport ten goede.”

Erg populair zijn sportmanifestaties als de twaalfurenloop of de zwemmarathon

Jochen Merlier

Sociaal gebeuren

Maar sporten is niet alleen voor Vanhee een win-win situatie, alle studenten varen er wel bij. Ga maar na: het is gezond, je conditie blijft op peil en vaak is het een sociaal gebeuren waar competitiegeest en teamspirit hoogtij vieren. Jochen Merlier: “Erg populair zijn sportmanifestaties zoals de twaalfurenloop of de zwemmarathon. Het aantal deelnemers voor die evenementen is de laatste jaren als een pijl de lucht in geschoten. Juist omdat het een sociaal gebeuren is en veel medestudenten meedoen.” Ook interfacultaire kampioenschappen vieren hoogtij. “Niets leuker toch dan met de medestudenten een potje te voetballen tegen een andere faculteit?”

Cultuur en sport

Zweetdruppels opwekken in de fitness is één, maar studenten pikken ook graag een film, concert of toneelvoorstelling mee. Cultuur en sport gaan buiten de lesuren hand in hand. Wie de twee harmonieus met elkaar verweeft, is Julie Umbrain. De studente, beeldhouwster en muzikante zit in haar derde jaar Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Van maandag tot donderdag volgt ze ’s avonds nog deeltijds kunstonderwijs en op vrijdagavond geeft ze atletiektraining. “Zo is elke avond gevuld, maar het belangrijkste is dat ik het allemaal met hart en ziel doe”, klinkt het. “Daarnaast speel ik ook nog accordeon en moet er regelmatig gerepeteerd worden.” Tijdens de blok is het wel lastig om alles te combineren, maar opgeven staat niet in haar woordenboek. Binnenkort staat de stage voor de deur en ook dit past perfect in haar ambities. “Mijn stage doe ik in een museum. Meehelpen om tentoonstellingen te organiseren en die in goede banen leiden. Zo kan ik mijn culturele hobby’s verweven met mijn opleiding. Later wil ik gerust in de museumsector aan de slag of misschien ga ik nog voor een andere master. Dat is nog toekomstmuziek.”

De focus ligt al te vaak op dat zuipen, terwijl studenten erg actief zijn op cultureel en sportief vlak

Jochen Merlier

Of er dan nog tijd rest voor een pintje met de vrienden? “Weinig, maar mijn passie voor beeldhouwen en muziek is groter. Na de avondles kan ik nog wel uitgaan, maar uit eten gaan of iets drinken na de lessen aan de VUB zit er niet in.”

Sport en cultuur kosten natuurlijk ook geld, maar de aanbieders focussen ook op de iets minder dikke portefeuille van de student. “Met je studentenkaart kun je al veel bereiken, maar je ziet toch dat zowel sport- als culturele centra in de buurt van een studentenstad die doelgroep graag bespelen met promopakketten”, vertelt Jochen Merlier. Bovendien is er met Tumult een nieuw online cultuurplatform gekomen van radio Urgent en de partners. Het biedt een eigenzinnige kijk op kunst en cultuur en geeft de student een samenvatting van alles. Merlier: “Bovendien worden er vaak kortingen gegeven en worden de beste voorstellingen in kaart gebracht. Ideaal voor de zoekende student en voor ons verbetert het ook de verstandhouding met cultuurhuizen.”

MEER

Je leven lang mooi

Franciska DeviaeneEr goed uitzien is belangrijk, ook als je een jaartje ouder wordt, je huid wat minder stevig wordt en de eerste rimpels verschijnen. Veel vrouwen, en stilaan ook steeds meer mannen, willen dit verouderingsproces maar al te graag een halt toeroepen.

Op kot of onder mama’s vleugels?

Kot Voor veel studenten is het kotleven de tijd wanneer ze de ultieme vrijheid hebben. Nochtans zijn er nog verschillende jongeren die ervoor kiezen om thuis te blijven en elke dag te pendelen.

“We kunnen niet metaal op de weg blijven duwen”

Frank Van GoolDe wegen slibben dicht en we staan met z’n allen steeds langer in de file. De bedrijfswagens worden daarbij vaak met de vinger gewezen, al dan niet onterecht. Maar hoe kijkt de leasesector tegen de problematiek aan? En welke oplossingen stellen zij voor? Wij gingen het vragen aan Frank Van Gool, voorzitter van de beroepsvereniging Renta.

Van paardenkracht naar kilowatt

alternatieve brandstoffen De fossiele brandstoffen als aandrijfmiddel voor onze voertuigen stilaan ten einde. De elektrische auto is het bekendste alternatief, maar er zijn er nog een boel meer.

Een fiets voor je medewerker: aankopen of leasen?

Fiets! De bedrijfsfiets zit in de lift. Bedrijven bieden hun medewerkers vaker een fiets aan, met succes. Fiets! legt uit waarom je leasing of aankoop zou kiezen.

De luidsprekers worden slim (en kunnen praten)

Gebruiken we binnen tien jaar nog ons toetsenbord als belangrijkste methode om te communiceren met machines? Waarschijnlijk niet, denken de meeste tech watchers, futurologen en andere specialisten. In de toekomst zullen we vooral babbelen met machines. En de eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar.