solliciteren
Jongeren

De arbeidsmarkt: een studie op zich

15.02.2015
door Fokus Online

Na je studie is het tijd om op je eigen benen te staan, zo snel mogelijk werk, een loon en het huis uit. Maar net zoals je studie, is ook solliciteren iets waarvoor je best de nodige kennis opdoet.

Het is niet zeker dat je het als student besefte toen je begon te studeren, maar tegen dat je je diploma behaalt, heb je het zeker door: de ene studie geeft meer rechtstreekse kans op een job dan de andere. Dit is normaal: de ene student is specifiek geschoold, de andere algemeen. Als student kies je voor een interesse. Je moet niet enkel hard studeren voor je diploma, je moet ook nog eens de rest van je leven werken op basis van de kennis en competenties die je hebt opgedaan.

De potentiële werkgever maakt het niet altijd gemakkelijk voor de sollicitant om de motivatie hoog te houden

Maar goed, dat diploma heb je, maar wat nu? De kans is zeer groot dat je geen enkel idee hebt wat de volgende stap is. Want hoe vrijblijvend het ook klinkt, ook solliciteren is een kunst. Hoe schrijf je de juiste sollicitatiebrief? Welke kennis, welke van je competenties en ervaringen moet je voor die specifieke vacature in de verf zetten? Bezint eer ge begint en ga op zoek naar informatie. Al te vaak krijg je deze informatie niet mee tijdens je studie, ga er daarom zelf naar op zoek. In sommige studentensteden organiseren de instellingen of studentenraden afstudeerbeurzen of infosessies waar je niet alleen potentiële jobs vindt, maar ook informatie over je verplichtingen en de diensten die je mogelijk kunnen verder helpen.

Maar zelfs met alle mogelijke informatie blijft solliciteren moeilijk. Dertig keer solliciteren, dertig keer geweigerd. Dertig keer solliciteren en vijf keer een antwoord gehad. De potentiële werkgever maakt het niet altijd gemakkelijk voor de sollicitant om de motivatie hoog te houden. Ook is de economische situatie vandaag er niet naar dat er meer jobs zijn dan mensen die willen werken. Te rade gaan bij de juiste diensten zodat je elke kans op een goede manier kan grijpen, is een eerste stap. En laat je absoluut niet ontmoedigen. Zorg ervoor dat je ervaring opdoet, creatief omgaat met je competenties en je horizon verbreedt. Iedereen verdient de kans om zichzelf te bewijzen.

tekst Bram Roelant, Voorzitter van Vlaamse Vereniging van Studenten
Vorig artikel
Volgend artikel