studeren
Jongeren

Blok party? Of blok aan het been?

19.02.2018
door Hannes Dedeurwaerder

Studeren doe je doorgaans met een doel: een diploma behalen om je professionele ambities waar te maken. Maar, zoals John Lennon zong, life is what happens when you’re busy making other plans. Zo kan een carrière wel eens anders uitdraaien dan gedacht/gehoopt/verwacht.

Elise De Waele
Specialisatiejaar sommelier aan hotelschool Ter Groene Poorte

Waarom heb je voor deze studierichting gekozen? Uit passie of eerder uit werkzekerheid?

“Ik vind dat het ene het andere niet uitsluit, maar toch vooral uit passie. Wijnen interesseren mij enorm én de wereld van wijn blijft voortdurend veranderen. Bovendien zat de interesse voor horeca er in het algemeen al vroeg in, en dan vooral het sociaal contact met de gasten. Daarom volgde ik vorig jaar ook een jaar Butler & Events en kon ik stage lopen aan de prestigieuze The Savoy in Londen. De ervaring die ik opdeed, kan ik nu ook gebruiken tijdens mijn opleiding sommelier. Mijn passie spreekt ook uit het feit dat ik de lat telkens hoog probeer te leggen voor mezelf. Zo draaide ik een jaar lang tijdens weekends en vakanties mee in De Karmeliet, waar mijn passie voor wijn nog meer groeide, en startte ik onlangs bij de Hertog Jan.”

Heb/had je een bepaalde carrièreplanning of grijp je vooral onverwachte kansen?

“In onze school maakte ik al kennis met enkele gerenommeerde zaken en dit jaar ga ik voor mijn stage als sommelier zelfs naar The Ritz in Londen. Dat zijn unieke kansen die je met beide handen moet grijpen. Ik ben van plan om volgend jaar nog hotelmanagement bij te studeren aan de hogeschool, waarmee ik op termijn in het buitenland aan het werk wil. Maar natuurlijk wil ik intussen mijn studie als sommelier niet verwaarlozen en zal ik proberen die zoveel mogelijk up-to-date te houden. Laat het mij zo stellen: elke uitdaging die ik krijg, grijp ik gretig aan, zodat ik kan blijven groeien in het vak.”

Welke raad geef je aan huidige en toekomstige studenten mee?

“Ik kan nu alleen maar voor de horeca spreken, natuurlijk. Maar probeer je dromen te verwezenlijken. Akkoord, je zult soms tegenslagen ervaren, maar als je je gemotiveerd en gepassioneerd inzet voor het vak, zal de erkenning van de klanten je ongelooflijk veel voldoening geven. Volg je hart, er is vast en zeker nog toekomst voor de horeca en er zijn vele mogelijkheden. Eén ding wil ik toch duidelijk maken: onderschat het niet, het is een harde stiel en enkel en alleen als je er hard voor werkt, slaag je erin om een mooie carrière uit te bouwen.”

Mathias Vermeulen
HR-specialist bij Winston Wolfe

Waarom heb je voor deze studierichting gekozen? Uit passie of eerder uit werkzekerheid?

“Na mijn middelbare studies heb ik tientallen brochures gelezen over wat ik kon doen. Ik had totaal geen idee welke richting ik uit wilde en heb dan maar – zeer opportunistisch, want “later vind je dan wel makkelijk een job” – voor TEW gekozen (toegepaste economische wetenschappen, red.).  Een misser van jewelste. Halfweg mijn tweede kandidatuur, ergens in december, heb ik er de brui aan gegeven omdat het écht niks voor mij was. En de eerstvolgende keuze die toen spontaan in mij opkwam, was ‘Moderne Geschiedenis’, de beste beslissing die ik in mijn jeugd genomen heb. Vraag me niet waarom ik specifiek die richting koos. Het was als het ware de keuze van mijn onderbewustzijn.”

Heb/had je een bepaalde carrièreplanning of grijp je vooral onverwachte kansen?

“Ik was toen eigenlijk niet echt bezig met ‘later’. Nu trouwens nog steeds niet. Ik gruwel van de gedachte om al te ver vooruit te moeten kijken. Ik wilde gewoon een goede studierichting, een mooi universitair diploma en dan zagen we wel. TEW was overduidelijk niets voor mij, Moderne Geschiedenis in alle facetten net wel. Terwijl dat vanuit carrièreperspectief vermoedelijk geen verstandige keuze was. Het gaat uiteindelijk om beslissingen nemen en vooral je buikgevoel durven te volgen. Als carrièreplanning een motivator is, dan houd je het niet lang vol, denk ik. Passie en engagement geven je net wel die nodige energie.”

“Elke keuze na mijn universitaire studies deed wel ergens wenkbrauwen fronsen. Een aanvullend jaar sportmanagement, een eerste job in de wereld van stripverhalen, de overstap naar opleidingen en HR om uiteindelijk één en later twee bedrijfjes mee op te starten. Maar elke keuze nam ik met de volle 100 procent en heeft me altijd extra bagage meegegeven.”

Welke raad geef je aan huidige en toekomstige studenten mee?

“Maak geen keuze in functie van later, maar volg je buikgevoel. Als de passie en motivatie aanwezig zijn, dan is de moeilijkste horde wat mij betreft al genomen.  En als je het echt niet weet: voor mij werkte Moderne Geschiedenis heel goed!”

Jan Verheyen
Regisseur

Waarom heb je voor deze studierichting gekozen? Uit passie of eerder uit werkzekerheid?

“Ik ben gestopt met studeren in het zesde middelbaar, vooral omdat ik vanaf mijn vijftiende al wist dat ik later iets met film zou gaan doen. Dat betekende ook dat alle vakken die mij daar niet in zouden helpen, mij veel minder interesseerden. Met verschillende B-attesten tot gevolg. Op het einde van het zesde middelbaar had ik herexamens voor onder meer chemie, biologie en wiskunde. Een groot contrast met mijn punten voor vakken die ik wél graag deed, zoals Frans en Nederlands. Omdat ze mij toen niet gedelibereerd hebben, hoewel iedereen wist wat ik wilde gaan doen, heb ik toen de schoolpoort met een luide knal achter mij dichtgegooid.”

Heb/had je een bepaalde carrièreplanning of grijp je vooral onverwachte kansen?

“Gelukkig voor mij zat de timing goed. Begin jaren 80 waren de pioniersjaren van de Vlaamse film. Daar lagen met andere woorden kansen. Vandaag zou zo’n gunstige samenloop van omstandigheden wellicht niet meer mogelijk zijn, dus ik wil mijn traject zéker niet voorstellen als volwaardig alternatief voor een traditioneel studieparcours. Of er sprake was van een welomlijnd carrièreplan? Nee, er was alleen de brandende overtuiging dat ik het beter kon en beter wist dan anderen – iets wat je op je 18de sowieso moet geloven, ook al is het niet noodzakelijk waar. Er was met andere woorden meer passie dan plan.”

Welke raad geef je aan huidige en toekomstige studenten mee?

“Passie is the secret ingredient. Niemand zou zichzelf mogen veroordelen tot een baan die misschien wel op het einde van de maand een loonbriefje verzekert, maar eigenlijk niet fijn is. Het leven is te kostbaar en te kort om te verspillen aan werk dat je saai vindt. Ga dus op zoek naar iets dat je graag doet en goed kunt. Iedereen heeft zoiets, daar ben ik van overtuigd. En dat moet niet per se het meest epische of grootse zijn. Mijn vader is bijvoorbeeld zijn hele leven boekhouder geweest – daar zou ik van gruwelen, maar hij deed dat graag én goed. Om maar te zeggen: je hebt veel zelf in de hand, ga dus resoluut voor plan A en volg je goesting. Maar: hou rekening met een plan B, want niet alles lukt altijd.”

Vorig artikel
Volgend artikel