Home Opinie Bij elk diploma hoort verwondering

Bij elk diploma hoort verwondering

De zoektocht naar de juiste studierichting in het hoger onderwijs gaat bij vele jongeren én hun ouders gepaard met behoorlijk wat keuzestress. En eenmaal je dat begeerde diploma op zak hebt, komen er opnieuw hoofdbrekers om de hoek loeren: waar moet je nu aan de slag gaan?

Geruststellend voor zowel je studiekeuze als je loopbaanplanning is de zekerheid dat alle universitaire en hogeschoolopleidingen in Vlaanderen van uitstekende kwaliteit zijn. Daar waakt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) over. Je diploma is een wezenlijk onderdeel van je bagage. Het staat garant voor je kennis en je expertise.

Levend labo

Maar zeker zo belangrijk is de ervaring die je al tijdens je studie kunt opdoen. Bijvoorbeeld door op Erasmus te gaan of je te engageren in een studentenvereniging. Aan mijn universiteit kunnen studenten veel leren door gretig gebruik te maken van alles wat Brussel te bieden heeft. De grootstad als een levend laboratorium. Hoger onderwijs hoort immers meer te zijn dan studeren alleen. Elke ontmoeting of uitwisseling geeft aanleiding tot belangrijke levenslessen.

Ken jezelf

De voorbije jaren heb ik duizenden pas afgestudeerden toegesproken op hun graduation ceremonies. En dan kom ik graag op de proppen met een van mijn stokpaardjes: de verwondering.Volgens Albert Einstein zijn er twee manieren om je leven te leiden.
Je kunt doen alsof niets een wonder is, en je kunt doen alsof alles een wonder is. Ik raad graag de tweede optie aan. Om wonderen toe te laten, is er in de eerste plaats uiteraard verwondering nodig. Zoals de Oude Grieken al wisten, moeten we daarvoor onszelf leren kennen. Gnōthi seauton. Mediteren kan helpen, of gewoon af en toe de nodige rust opzoeken.

‘Levenslang leren zit in alledaagse dingen.’

Zo kun je ruimte creëren waarin echte verwondering mogelijk wordt, waarin gewone dingen plots weer heel bijzonder blijken. Verwondering ontstaat ook door met anderen in dialoog te gaan. In deze gepolariseerde tijden waarin iedereen zich aan het eigen Grote Gelijk vastklampt, lijkt me dat essentieel. Zijn je argumenten wel sluitend? Ga de confrontatie aan en kom het te weten.

Door andere ogen

Leer vooral ook nauwkeurig observeren en neem elke gelegenheid te baat. Een treffend voorbeeld is het experiment van gedragsbiologe Alexandra Horowitz. Elf keer liep ze dezelfde route, maar telkens met andere ogen. De ene keer werd ze vergezeld van een geoloog die haar opmerkzaam maakte op de fossiele resten in een muurtje, opgetrokken in kalksteen. Dan weer van een historicus, een kunstenares, een arts, een stedenbouwkundige, een kleuter en zelfs een keer een hond. Telkens bleek ze dezelfde vertrouwde buurt op een totaal andere manier te ervaren. De geoloog ziet dingen waar de kunstenares nooit naar zou kijken en omgekeerd. Elf keer dezelfde route, elf keer een andere stad. Levenslang leren zit in alledaagse dingen.

Verwondering is de start van alles. Het zal er beslist mee voor zorgen dat je een kei wordt in de belangrijkste vaardigheden van vandaag: creatief zijn, complexe problemen oplossen met een open geest en kritisch denken.

MEER

Een warm hart voor de oceaan

Het is zover: de zomer komt om de hoek kijken. Al gauw staat ons hele land aan te schuiven om een plekje aan de kust te bemachtigen. Voor een duik, of één teentje in de zee. Minder fijn is het als er een stuk plastic aan je teen hangt. Deze zaterdag 8 juni is het Wereld Oceaandag met als doel mensen bewust te maken hoe het met onze zee gesteld is. Daarover kan niemand beter vertellen dan Jan Seys, marien bioloog en woordvoerder van het Vlaams Instituut voor de Zee (Vliz).

3 vragen aan… De Witte Lietaer

De Witte LietaerWaarom investeren in kwaliteitsvol linnen? “In goedkope dekbedovertrekken wordt vaak polyester gebruikt om de prijs te drukken. Polyester is wel sterk maar neemt geen vocht op. Het lijkt dus alsof je onder een plastic zak slaapt. Kwalitatief bedlinnen bestaat uit 100 procent natuurlijk materiaal zoals katoen of linnen en gaat langer mee. Maar mensen verlangen van huishoudtextiel meer dan kwaliteit alleen. Een uniek en mooi design is tegenwoordig eens zo belangrijk.”

‘Humanity’s summer is now, tijd om te ontwaken’

Ziggy MarleyZiggy – David Nesta – Marley is meer dan enkel de zoon van… Net als vader Bob heeft hij zich doorheen de jaren steevast ontpopt tot regelrechte reggae royalty. Achtvoudig Grammy-winnaar en vijftigjarig muziekicoon, met een eeuwigdurende liefde voor de mensheid. 

(Klimaat)spel zonder grenzen

Bogdan Vanden BergheVan het +2°C scenario naar -2°C. Bogdan Vanden Berghe ziet veel redenen om niet alleen bij ons, maar wereldwijd in te zetten op een energierevolutie. “Toch blijven we ons gedragen alsof het een zaak is van individuele inspanningen.”

Indommelen doe je zo

slaap Één of twee nachten wat minder slaap kan best, maar wat als je dagelijks de uren van de nacht telt? Naast schapen tellen, hier nog tips die kunnen helpen.

‘Genieten van vollenbak te gaan’

Thibault ChristiaensenJe bent jong en je wilt wat. Maar Thibault Christiaensen (22), gitarist bij Equal Idiots, wil nog veel meer. Zo maakte hij furore bij De Slimste Mens Ter Wereld, rondt hij momenteel netjes zijn masteropleiding af en rammelt hij iedere maand een resem optredens aaneen. Que?