Home Opinie Bij elk diploma hoort verwondering

Bij elk diploma hoort verwondering

De zoektocht naar de juiste studierichting in het hoger onderwijs gaat bij vele jongeren én hun ouders gepaard met behoorlijk wat keuzestress. En eenmaal je dat begeerde diploma op zak hebt, komen er opnieuw hoofdbrekers om de hoek loeren: waar moet je nu aan de slag gaan?

Geruststellend voor zowel je studiekeuze als je loopbaanplanning is de zekerheid dat alle universitaire en hogeschoolopleidingen in Vlaanderen van uitstekende kwaliteit zijn. Daar waakt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) over. Je diploma is een wezenlijk onderdeel van je bagage. Het staat garant voor je kennis en je expertise.

Levend labo

Maar zeker zo belangrijk is de ervaring die je al tijdens je studie kunt opdoen. Bijvoorbeeld door op Erasmus te gaan of je te engageren in een studentenvereniging. Aan mijn universiteit kunnen studenten veel leren door gretig gebruik te maken van alles wat Brussel te bieden heeft. De grootstad als een levend laboratorium. Hoger onderwijs hoort immers meer te zijn dan studeren alleen. Elke ontmoeting of uitwisseling geeft aanleiding tot belangrijke levenslessen.

Ken jezelf

De voorbije jaren heb ik duizenden pas afgestudeerden toegesproken op hun graduation ceremonies. En dan kom ik graag op de proppen met een van mijn stokpaardjes: de verwondering.Volgens Albert Einstein zijn er twee manieren om je leven te leiden.
Je kunt doen alsof niets een wonder is, en je kunt doen alsof alles een wonder is. Ik raad graag de tweede optie aan. Om wonderen toe te laten, is er in de eerste plaats uiteraard verwondering nodig. Zoals de Oude Grieken al wisten, moeten we daarvoor onszelf leren kennen. Gnōthi seauton. Mediteren kan helpen, of gewoon af en toe de nodige rust opzoeken.

‘Levenslang leren zit in alledaagse dingen.’

Zo kun je ruimte creëren waarin echte verwondering mogelijk wordt, waarin gewone dingen plots weer heel bijzonder blijken. Verwondering ontstaat ook door met anderen in dialoog te gaan. In deze gepolariseerde tijden waarin iedereen zich aan het eigen Grote Gelijk vastklampt, lijkt me dat essentieel. Zijn je argumenten wel sluitend? Ga de confrontatie aan en kom het te weten.

Door andere ogen

Leer vooral ook nauwkeurig observeren en neem elke gelegenheid te baat. Een treffend voorbeeld is het experiment van gedragsbiologe Alexandra Horowitz. Elf keer liep ze dezelfde route, maar telkens met andere ogen. De ene keer werd ze vergezeld van een geoloog die haar opmerkzaam maakte op de fossiele resten in een muurtje, opgetrokken in kalksteen. Dan weer van een historicus, een kunstenares, een arts, een stedenbouwkundige, een kleuter en zelfs een keer een hond. Telkens bleek ze dezelfde vertrouwde buurt op een totaal andere manier te ervaren. De geoloog ziet dingen waar de kunstenares nooit naar zou kijken en omgekeerd. Elf keer dezelfde route, elf keer een andere stad. Levenslang leren zit in alledaagse dingen.

Verwondering is de start van alles. Het zal er beslist mee voor zorgen dat je een kei wordt in de belangrijkste vaardigheden van vandaag: creatief zijn, complexe problemen oplossen met een open geest en kritisch denken.

MEER

De euthanasie van de salariswagen

wagen Miel Horsten van ALD beantwoordt vaak gestelde vragen. Of zijn sector het moeilijk heeft en hoe ver je nu eigenlijk kunt rijden met die elektrische wagen.

De nieuwe rol van de CFO: agent van...

Wie net doorheen deze FOKUS Business Guide bladerde, kan alleen maar vaststellen dat het boeiende tijden zijn voor CFO’s. Waar de financiële directeur vroeger vooral de middelen controleerde door te plannen en toe te wijzen, is het takenpakket vandaag een stuk gevarieerder.

Het feelgood-gevoel werkt

Goed gevoel Dat niet iedereen het goed heeft, weten we allemaal. Bij elke gebeurtenis op deze planeet voelen we die ongelijkheid die in onze wereld heerst. Dit kan gelukkig verhelpt worden door een goed doel te steunen.

‘De Belg, een slimme spaarder?’

SparenDe Belg spaart meer dan ooit. Er staat maar liefst 266 miljard euro op onze spaarboekjes. Nochtans is de opbrengst op het eerste zicht historisch laag. Is de Belg tegen beter weten in historisch verknocht aan zijn spaarboekje? De realiteit is genuanceerder. De Belg blijft een slimme spaarder maar er is een aandachtspunt.

Bouwkoorts slaat ook toe in de zorg

ZorgvastgoedmarktNieuwbouwflats en assistentiewoningen schoten de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. En ook in de woonzorgcentra is er gretig geïnvesteerd. De vraag is: hebben we al die extra complexen écht nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen?

Een gereedschapskist met juridische instrumenten

Wie een bedrijf wil overnemen of overlaten, wordt vaak geconfronteerd met complexe juridische uitdagingen. Professioneel advies inwinnen is dan essentieel bij een overname.