Home Opinie Bij elk diploma hoort verwondering

Bij elk diploma hoort verwondering

De zoektocht naar de juiste studierichting in het hoger onderwijs gaat bij vele jongeren én hun ouders gepaard met behoorlijk wat keuzestress. En eenmaal je dat begeerde diploma op zak hebt, komen er opnieuw hoofdbrekers om de hoek loeren: waar moet je nu aan de slag gaan?

Geruststellend voor zowel je studiekeuze als je loopbaanplanning is de zekerheid dat alle universitaire en hogeschoolopleidingen in Vlaanderen van uitstekende kwaliteit zijn. Daar waakt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) over. Je diploma is een wezenlijk onderdeel van je bagage. Het staat garant voor je kennis en je expertise.

Levend labo

Maar zeker zo belangrijk is de ervaring die je al tijdens je studie kunt opdoen. Bijvoorbeeld door op Erasmus te gaan of je te engageren in een studentenvereniging. Aan mijn universiteit kunnen studenten veel leren door gretig gebruik te maken van alles wat Brussel te bieden heeft. De grootstad als een levend laboratorium. Hoger onderwijs hoort immers meer te zijn dan studeren alleen. Elke ontmoeting of uitwisseling geeft aanleiding tot belangrijke levenslessen.

Ken jezelf

De voorbije jaren heb ik duizenden pas afgestudeerden toegesproken op hun graduation ceremonies. En dan kom ik graag op de proppen met een van mijn stokpaardjes: de verwondering.Volgens Albert Einstein zijn er twee manieren om je leven te leiden.
Je kunt doen alsof niets een wonder is, en je kunt doen alsof alles een wonder is. Ik raad graag de tweede optie aan. Om wonderen toe te laten, is er in de eerste plaats uiteraard verwondering nodig. Zoals de Oude Grieken al wisten, moeten we daarvoor onszelf leren kennen. Gnōthi seauton. Mediteren kan helpen, of gewoon af en toe de nodige rust opzoeken.

‘Levenslang leren zit in alledaagse dingen.’

Zo kun je ruimte creëren waarin echte verwondering mogelijk wordt, waarin gewone dingen plots weer heel bijzonder blijken. Verwondering ontstaat ook door met anderen in dialoog te gaan. In deze gepolariseerde tijden waarin iedereen zich aan het eigen Grote Gelijk vastklampt, lijkt me dat essentieel. Zijn je argumenten wel sluitend? Ga de confrontatie aan en kom het te weten.

Door andere ogen

Leer vooral ook nauwkeurig observeren en neem elke gelegenheid te baat. Een treffend voorbeeld is het experiment van gedragsbiologe Alexandra Horowitz. Elf keer liep ze dezelfde route, maar telkens met andere ogen. De ene keer werd ze vergezeld van een geoloog die haar opmerkzaam maakte op de fossiele resten in een muurtje, opgetrokken in kalksteen. Dan weer van een historicus, een kunstenares, een arts, een stedenbouwkundige, een kleuter en zelfs een keer een hond. Telkens bleek ze dezelfde vertrouwde buurt op een totaal andere manier te ervaren. De geoloog ziet dingen waar de kunstenares nooit naar zou kijken en omgekeerd. Elf keer dezelfde route, elf keer een andere stad. Levenslang leren zit in alledaagse dingen.

Verwondering is de start van alles. Het zal er beslist mee voor zorgen dat je een kei wordt in de belangrijkste vaardigheden van vandaag: creatief zijn, complexe problemen oplossen met een open geest en kritisch denken.

MEER

Blockchain, geen blok aan ons been

blockchaintechnologie De hype rond blockchain is intussen zo groot dat je bijna gaat denken dat het de wereld zal redden. Zo’n vaart zal het niet lopen, wel zal de technologie ons helpen om fraude terug te dringen, efficiëntie te verhogen en kosten te verminderen. En niet alleen bij de banken.

Groene revolutie

Groene revolutie Groene energie en energie-efficiënt werken is voor iedereen een prioriteit. Dit tonen het Vlaams klimaat-en energiepact, burgerpanels, universitaire testprojecten en plannen binnen bedrijven goed aan. Enkele bedrijven spelen alvast een voortrekkersrol.

Online betalingen van nu: onzichtbaar en veilig

Online betalingen Van webshop naar online marktplaats, van eten bestellen en een boeking op Airbnb tot een ritje met Uber; waar je online betaalt, neemt mobiel de bovenhand. En de globale spelers drukken er hun stempel op. Dat is e-commerce in 2020.

Wereldwijd scoren met festivals

festivalBelgische festivals zijn internationaal gerenommeerd. Ons land staat dan ook ver op gebied van festivals, met een sterke organisatie en reputatie.

5 redenen om vandaag te investeren in Brussel

investerenSinds enkele jaren zijn de spaarrentes in vrije val. Experts zijn het er alvast roerend over eens: investeren in vastgoed is op vandaag nog steeds de beste keuze. En waarom niet in Brussel?

“Helemaal gegaan voor mijn eigen stijl”

RenovatieErika ruilde Knokke in voor het noorden van het land. Ze belandde in Hoogstraten, waar ze een woning huurde. Maar dan wilde ze een huis die aan haar comforteisen voldeed, een echte thuis. En die vond ze. Ze werd niet verliefd op de inrichting, wel op het uitgestrekte landschap achter de woning. Intussen liet ze haar woning door een architect en bouwonderneming Dego bvba helemaal naar eigen smaak renoveren.