Home Maatschappij Jongeren 'Een passie vraagt de juiste opofferingen'

Seppe Smits

‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’

Vanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Moeilijke zoektocht

Het is moeilijk om op zoek te gaan naar een passie. Zoiets kom je gewoon tegen. Ik ben altijd sportief geweest, dus heb ik dan ook verschillende sporten uitgeprobeerd, waaronder skiën. Maar vanaf het moment dat ik op een board stond, verdwenen de skilatten meteen naar de zolder. In het begin deed ik het puur voor het plezier, maar dat is sterk uit de hand gelopen. Al snel zetten mijn ouders me verschillende keren per week af aan de indoorpiste in België om te trainen.  

Oneindig bijleren

Nu reis ik dus constant de wereld rond, train in een ongelooflijk natuurlandschap midden in de bergen, en kom ik op plaatsen waar ik normaal gezien nooit zou komen. Ik kan me volledig uitleven in een sport waarin ik oneindig kan bijleren. Dat maakt alles zo uniek. 

Juiste opofferingen

Uiteraard vraagt topsport opofferingen, maar het komt erop aan om steeds de juiste opofferingen te maken, en dat leer je door de jaren heen. Wel leef ik volgens het idee om niets te doen dat tegen mijn goesting of principes ingaat. Natuurlijk moet je af en toe compromissen maken maar qua opofferingen, blijf ik trouw aan mezelf. 

 

Een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunen, is onmisbaar

 

Achterban

Gelukkig heb ik ook een achterban die me ontzettend steunt. Mijn ouders steunden me volop ook al is het geen goedkope sport, en hebben ze veel kilometers afgelegd voor mij, gewoon om me gelukkig te zien. Om uit te blinken in iets heb je dus zelf wel de passie en het talent nodig, en moet je er hard voor willen werken, maar een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunt, is onmisbaar. Je moet mensen achter je hebben staan, die je gedachten ook af en toe kunnen verzetten en je met de voeten op de grond zetten. 

Take it as it comes

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets wilt bereiken en je er de passie voor hebt, je er goed in zult zijn. Dus hoog tijd om op zoek te gaan naar je passie. Mijn goede raad hierin? Take it as it comes: experimenteer, probeer zoveel mogelijk zaken uit, en heb vooral plezier in het proces. Dat is het belangrijkste aspect in alles wat je doet. En wanneer je hierin het plezier vindt, pas dan zul je erin uitblinken.

Vorig artikel3 vragen aan… Seal Jobs
Volgend artikelGezocht: mezelf

MEER

De toekomst van ons zorgtraject Supergespecialiseerde behandelingen op maat

farmaInnovatie, digitalisering en biotechnologie zorgen samen met de farma-industrie voor een snel veranderend klimaat anno 2019.

Liefde is….

liefde Zoetje hier, liefje daar: de koosnaampjes worden met Valentijn nog iets vlotter in de mond genomen dan op een gewone dag. Het is dé dag om je lief te verrassen. Ook Bekend Vlaanderen doet mee. Maar hoe romantisch komen zij uit de hoek met het feest van Cupido om de hoek? Hugo Segal, Roel Vanderstukken en Femke Herygers klappen uit de biecht.

17 oktober: Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede

20,3 procent. Dat is het percentage dat je binnen de Belgische bevolking terugvindt als het gaat om een risico op armoede of sociale uitsluiting. De Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede wilt hier iets aan doen.

Caroline Pauwels: “Levenslang leren moet iets plezants worden”

VUB Duaal leren is niet enkel een zaak van het secundair onderwijs. Ook aan onze universiteiten verdient het absoluut een plaats, zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB. Aan haar eigen universiteit voegt ze alvast de daad bij het woord.

‘De eerste Belg in de ruimte’

Dirk FrimoutOp 24 maart 1992 gebeurde het: eindelijk had ook België een ‘eigen’ astronaut. Dirk Frimout was de allereerste landgenoot die met de Space Shuttle meevloog en sindsdien is hij een bevlogen pleitbezorger voor meer ruimtevaart en meer technologie in het algemeen.

‘Samen naar een klimaatrobuuste landbouw’

Sonja De BeckerWater is een onmisbare productiefactor voor de landbouw. De gevolgen van de extreme droogte deze zomer, voor het tweede jaar op rij, hakten er bij de land- en tuinbouwers stevig in… De erkenning van de uitzonderlijke zomerdroogte van 2018 als landbouwramp was dan ook welkom, maar dekt maar een klein deel van de opgelopen schade. Nog belangrijker is de vraag hoe we de land- en tuinbouw preventief beter kunnen wapenen tegen gelijkaardige weersextremen in de toekomst.