Home Maatschappij Jongeren 'Een passie vraagt de juiste opofferingen'

Seppe Smits

‘Een passie vraagt de juiste opofferingen’

Vanaf het moment dat ik op een board stond, wist ik: snowboarden is mijn passie. Het is niet zomaar een sport, tijdverdrijf of job voor mij. Maar iets dat ik adem en leef. Iets waar ik elke dag beter in wil worden. Met dank aan mijn motiverende achterban, die me elke dag steunt.

Moeilijke zoektocht

Het is moeilijk om op zoek te gaan naar een passie. Zoiets kom je gewoon tegen. Ik ben altijd sportief geweest, dus heb ik dan ook verschillende sporten uitgeprobeerd, waaronder skiën. Maar vanaf het moment dat ik op een board stond, verdwenen de skilatten meteen naar de zolder. In het begin deed ik het puur voor het plezier, maar dat is sterk uit de hand gelopen. Al snel zetten mijn ouders me verschillende keren per week af aan de indoorpiste in België om te trainen.  

Oneindig bijleren

Nu reis ik dus constant de wereld rond, train in een ongelooflijk natuurlandschap midden in de bergen, en kom ik op plaatsen waar ik normaal gezien nooit zou komen. Ik kan me volledig uitleven in een sport waarin ik oneindig kan bijleren. Dat maakt alles zo uniek. 

Juiste opofferingen

Uiteraard vraagt topsport opofferingen, maar het komt erop aan om steeds de juiste opofferingen te maken, en dat leer je door de jaren heen. Wel leef ik volgens het idee om niets te doen dat tegen mijn goesting of principes ingaat. Natuurlijk moet je af en toe compromissen maken maar qua opofferingen, blijf ik trouw aan mezelf. 

 

Een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunen, is onmisbaar

 

Achterban

Gelukkig heb ik ook een achterban die me ontzettend steunt. Mijn ouders steunden me volop ook al is het geen goedkope sport, en hebben ze veel kilometers afgelegd voor mij, gewoon om me gelukkig te zien. Om uit te blinken in iets heb je dus zelf wel de passie en het talent nodig, en moet je er hard voor willen werken, maar een goede achtergrond van vrienden en familie die je steunt, is onmisbaar. Je moet mensen achter je hebben staan, die je gedachten ook af en toe kunnen verzetten en je met de voeten op de grond zetten. 

Take it as it comes

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets wilt bereiken en je er de passie voor hebt, je er goed in zult zijn. Dus hoog tijd om op zoek te gaan naar je passie. Mijn goede raad hierin? Take it as it comes: experimenteer, probeer zoveel mogelijk zaken uit, en heb vooral plezier in het proces. Dat is het belangrijkste aspect in alles wat je doet. En wanneer je hierin het plezier vindt, pas dan zul je erin uitblinken.

Vorig artikel3 vragen aan… Seal Jobs
Volgend artikelGezocht: mezelf

MEER

S-peil: beter beginnen bij de bron dan overbodige aanpassingen...

energiezuinig bouwenWe moeten efficiënter, duurzamer en energiezuiniger bouwen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Goede isolatie speelt een cruciale rol in het realiseren van een (bijna) energieneutrale woning.

Hoe ver van huis zijn we ermee?

BUITENAARDSE ONTDEKKINGEN‘The truth is out there’. Behalve dé slagzin in de begingeneriek van de Amerikaanse tv-serie X-Files, is het ook een levensmotto geworden voor velen die geloven in buitenaards leven. Het aantal sceptici dat voor alles een rationele verklaring zoekt, zal tot nog toe groter blijven dan het hoopje ‘believers’...

Stroomversnelling voor het betere bodembeheer

Agentschap Innoveren & Ondernemen Grondwater stroomt ook. Maar wanneer het doorheen verontreinigde grond beweegt, voert het vervuilende partikels met zich. Waar naartoe? Hoe snel? Als bodemsaneerder wil je dat graag in kaart hebben, want zulke inzichten kunnen je aanpak enkel optimaliseren. 

Groeien doe je zo

groeien Blijven groeien is het doel, maar hoe kun je een sterke en blijvende evolutie aanhouden? Pauwels Sauzen legt uit hoe ze dat hebben gedaan.

3 vragen aan: Lien Willaert

Lien Willaert Gezonde voeding: wat hoort daar juist bij en wat niet? Daar kan Lien Willaert alles over vertellen. “Er zijn veel manieren om gezond te koken. Sauzen zijn in principe een boosdoener."

Weg van de culinaire clichés

culinair We hebben als klein landje heel wat culinaire troeven waar we trots op mogen zijn, behalve bier en chocolade. Een aantal foodtrends uitgelicht.